Ruotsin hallitus tukee turkistarhauksen alasajoa – viimeiset 9 minkkitarhaa suljetaan todennäköisesti tänä vuonna 

Ruotsin jäljellä olevat yhdeksän turkistarhaa suljetaan todennäköisesti tämän vuoden aikana valtion tukiohjelman avulla. 

Ruotsin hallitus ilmoitti vuoden 2023 syyskuussa tukevansa yhteensä 180 miljoonalla kruunulla, eli noin 15,5 miljoonalla eurolla, niitä turkistarhaajia, jotka haluavat lopettaa tarhaustoiminnan. 

Ruotsissa eläinoikeusjärjestö Project 1882 (Djurens Rätt) julkaisi vuonna 2021 raportin, jossa esiteltiin samanlaisia tukitoimia, joita maan hallitus nyt toteuttaa. Suomessa Animalia julkaisi vuonna 2022 turkistarhauksen exit-raportin, jossa niin ikään esiteltiin ratkaisuja muista maista ja vaihtoehtoisia tuki- ja toimeentulomalleja. 

”Ruotsin esimerkki osoittaa, että muutos on mahdollinen. Myös Suomen päättäjillä on käytössään raportti, joka sisältää toimenpidesuosituksia kestävän siirtymän toteuttamiseksi. Ratkaisuehdotukset pohjautuvat kansainvälisiin esimerkkeihin turkistarhauksen lakkauttamisesta sekä kokemuksiin paperi- ja turveteollisuuden rakennemuutoksesta”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Project 1882:n selvityksen mukaan Ruotsissa on tällä hetkellä yhdeksän toiminnassa olevaa minkkitarhaa, kun niitä vuosi sitten oli 18. Kettutarhaus loppui Ruotsissa jo vuonna 2001 tiukentuneen eläinsuojelulainsäädännön vuoksi. 

Turkistarhauskiellot yleistyvät – myös EU:ssa pohditaan mahdollista kieltoa

Ruotsin päätös tukea turkistarhauksen loppumista on osa laajempaa kansainvälistä trendiä, jossa useat maat ovat viime vuosina kieltäneet tai rajoittaneet turkistarhausta. Esimerkiksi Norja, Iso-Britannia ja Alankomaat ovat kieltäneet turkistarhauksen. Ruotsin hallitus pohtii turkistarhauksen lakkauttamiseen tähtäävien tukitoimien lisäksi minkkitarhauksen täyskieltoa. Jo 21 Euroopan maata on kieltänyt turkistarhauksen. Euroopan komissio käsittelee parhaillaan koko EU:n laajuista turkistarhauskieltoa. 

Suomessa turkistarhaus on edelleen sallittua ilman rajoituksia, ja Suomi on yksi Euroopan suurimmista turkisten tuottajista. Suomessa on myös tuettu turkistarhausta pian 80 miljoonalla eurolla viimeisen muutaman vuoden aikana. 

“Ilman valtion tukia turkisalaa ei Suomessa enää olisi”, sanoo Kivekäs. 

Animalia on tehnyt pitkään työtä turkistarhauksen lopettamiseksi ja kampanjoinut aktiivisesti eläinten oikeuksien puolesta. Turkistarhaus ei ole vain eläinoikeuskysymys, vaan sillä on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksia. 

“Valtion tuista huolimatta moni tarhaaja on viime vuosina ajautunut konkurssiin ja moni olisi valmis lopettamaan, jos saisi siihen tukea. Turkistarhauksen tulevaisuudennäkymät ovat erittäin huonot. Olisi tarhaajillekin reilumpaa selkeästi kieltää tarhaus ja tukea heitä siirtymässä”, Kivekäs sanoo. 

Lisätietoja: 

Heidi Kivekäs 
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Project 1882: Soon to be no mink farms left in Sweden

Animalia: Turkistarhauskiellot maailmalla https://animalia.fi/elainten-oikeudet/turkistarhaus/turkistarhauskiellot-maailmalla/

Animalia: Selvitys turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista

Djurens Rätt: En styrd avveckling  av minkfarmerna  https://cms.djurensratt.se/sites/default/files/2021-09/Faktablad%20om%20minkfarmer-2021.pdf

Kauppalehti: Ruotsi tukee toimintansa lopettavia minkkitarhaajia 15 miljoonalla ja aloittaa tarhauskiellon valmistelun

Kuva: iStock.com / Steven Flannigan