Yli puolet suomalaisista mepeistä haluaa kieltää turkistarhauksen ja tuotantoeläinten häkkikasvatuksen

Ennen vaaleja lähes 80 suomalaista ja yhteensä yli 1 000 eurooppalaista EU-vaaliehdokasta sitoutui edistämään valituksi tullessaan eläinten hyvinvointia Euroopassa.

Suomessa 76 ehdokasta allekirjoitti Animalian ja SEY Suomen eläinsuojelun Eläinten EU -sitoumuksen, jossa he sitoutuvat edistämään muun muassa turkistarhauskieltoa, tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltoa ja eläinkokeista luopumista.

Vasta valituista mepeistä kahdeksan 15:sta allekirjoitti sitoumuksen. Kokoomuksesta Mika Aaltola ja Aura Salla, SDP:stä Maria Guzenina, vasemmistoliitosta Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo sekä vihreistä Ville Niinistö ja Maria Ohisalo. Mikäli EU-komissaariksi valitaan Henna Virkkunen, sitoumuksen myös allekirjoittanut Sirpa Pietikäinen nousee parlamenttiin varasijalta.  

“Uuden parlamentin tehtävälistalla on turkistarhauksen kieltäminen koko EU:ssa, jo kauan odotetun tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kiellon loppuunvieminen ja eläinkokeettomaan tieteeseen siirtymisen vauhdittaminen. Eläinaiheissa on jo pitkään ollut demokratiavaje, ja se on nyt korjattava. Eläinpolitiikassa pitää huomioida tutkimustieto ja kansalaismielipide, joka on vahvasti eläinten puolella”, Animalian kampanjavastaava Tiina Ollila sanoo.

Lisäksi sitoumuksessa luvataan edistää elävien eläinten kuljetuksista luopumista, lemmikkieläinten hyvinvointia ja luonnonvaraisten eläinten suojelua.

“EU tulee ottamaan seuraavien vuosien aikana kantaa eläinten kannalta todella merkittäviin asioihin. On todella hienoa, että Euroopan parlamenttiin saadaan Suomesta näin monta meppiä, jotka ovat sitoutuneet toimimaan eläinten hyvinvoinnin puolesta”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati White.

Tuleva parlamentti ja komissio saavat merkittäviä eläinten tulevaisuuteen vaikuttavia asioita käsiteltäväkseen. Eurooppalaiset kansalaisaloitteet turkistarhauksen, tuotantoeläinten häkkikasvatuksen ja eläinkokeiden lopettamiseksi ovat tällä hetkellä käsittelyssä Euroopan komissiossa. Jokainen aloitteista on kerännyt reilusti yli miljoona allekirjoitusta.

Lisäksi parlamentti ja komissio tulevat lähitulevaisuudessa vaikuttamaan esimerkiksi koirien ja kissojen hyvinvoinnin edistämiseen, eläinkuljetusten ja teurastusten tiukempaan säätelyyn sekä ilmastoystävällisemmän maatalouden ja ruokailun edistämiseen.

Animalian ja SEYn kampanja oli osa Eurogroup for Animalsin Vote for Animals -kampanjaa.

Animalian kampanjasivu
SEYn kampanjasivu

Lisätietoja:

Tiina Ollila
kampanjavastaava, Animalia
puh. 040 4110279
tiina.ollila@animalia.fi

Kati White
toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojelu
puh. 050 371 2740
kati.white@sey.fi

Kuva: iStock.com / Damian Kuzdak