EU-vaalit ovat eläinvaalit
Euroopan unionissa päätetään isoista, miljardeihin eläimiin vaikuttavista laeista. Vuosittain lähes 7 miljardia nisäkästä ja lintua tapetaan EU:ssa ihmisten ruuaksi ja eläinkokeissa käytetään lähes 8 miljoonaa eläintä. Tällä hetkellä EU-lainsäädäntö ei kuitenkaan kata läheskään kaikkia eläinryhmiä. Lainsäädäntöä ollaan parhaillaan laajentamassa ja tarkentamassa. Siksi sillä on valtavasti merkitystä, saadaanko seuraavaan EU-parlamenttiin näissä EU-vaaleissa eläinasioiden edistämiseen sitoutuneita jäseniä.
Tuleva EU-parlamentti ja EU-komissio saavat käsiteltäväkseen muun muassa seuraavat asiat:
- Kielletäänkö turkistarhaus EU:ssa? Komissio on luvannut lopullisen vastauksen kieltoon vuoden 2026 alkupuolella. Kiellon takana on eurooppalainen kansalaisaloite Fur Free Europe, jossa myös Animalia on mukana.
- Saadaanko EU-alueelle suunnitelma kaikista eläinkokeista luopumiseksi? Nykyisen koe-eläindirektiivin lopulliseksi tavoitteeksi on kirjattu eläinkokeista eroon pääseminen. Komissio on luvannut, että se julkaisee ensimmäisen suunnitelman turvallisuustutkimusten eläinkokeiden lopettamisesta vuoden 2025 alussa. Lupaus on seurausta eurooppalaisesta End Animal Testing -kansalaisaloitteesta, jossa Animalia on mukana.
- Kieltääkö EU kaikkien tuotantoeläinten häkkikasvatuksen? Komission piti antaa tätä koskeva lakiesitys jo loppuvuodesta 2023, mutta asia siirtyi seuraavalle komissiolle. Lakimuutoksen takana on End the Cage Age -kansalaisaloite.
- Tuleeko komissioon oma komissaari eläinasioille? Tämä olisi tärkeää eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi EU:ssa.
- Muita asioita, joihin parlamentti ja komission lähitulevaisuudessa vaikuttavat, ovat esimerkiksi koirien ja kissojen hyvinvoinnin edistäminen, eläinkuljetusten ja teurastusten tiukempi säätely sekä ilmastoystävällisemmän maatalouden ja ruokailun edistäminen.
Euroopan parlamentilla on siis huomattavasti vaikutusvaltaa siihen, miten kaikissa EU-maissa kohdellaan eläimiä. EU-lainsäädännön avulla on jo esimerkiksi kielletty perinteiset häkkikanalat, kielletty koira-, kissa- sekä hyljeturkisten tuonti ja myynti, kielletty kosmetiikan eläinkokeet sekä määritelty tavoitteeksi eläinkokeiden lopettaminen koko EU:ssa. Myös päätös valaiden ja delfiinien suojelemisesta pyytämiseltä ja tappamiselta EU:n aluevesillä on tehty parlamentissa. Näissä EU-vaaleissa voimme vaikuttaa siihen, että tuleva EU-parlamentti sitoutuu mahdollisimman vahvasti edistämään eläinten hyvinvointia ja oikeuksia EU:ssa.
Vaatimuksemme EU-vaaleissa valittavalle parlamentille
1. Turkistarhaus on kiellettävä EU:ssa
- Eläinten kasvatus turkisten vuoksi on kiellettävä.
- Tarhattujen eläinten turkisten myynti on kiellettävä.
2. EU-komission on parannettava eläinten hyvinvointia kunnianhimoisesti
- Tuotantoeläinten häkkikasvatus on kiellettävä.
- Elävien eläinten teuraskuljetukset EU:n ulkopuolelle on kiellettävä.
- Eläinten hyvinvoinnista vastaava komissaari on nimettävä.
3. Eläinkokeettomaan tieteeseen siirtymistä on nopeutettava
- EU:n on luotava aikataulutettu suunnitelma kaikista eläinkokeista luopumiseksi.
- Eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien rahoitusta on lisättävä.
Voit ladata kaikki Vote for Animals -kampanjan eläinpoliittiset tavoitteet myös pdf-versiona tästä.
Eläinten EU 2024 -sitoumuksen allekirjoittaneet ehdokkaat
Alla olevat ehdokkaat ovat allekirjoittaneet eläinjärjestöjen yhteisen Eläinten EU 2024 -sitoumuksen. Valitse maavalikosta Suomi, niin näet suomalaiset sitoumuksessa mukana olevat ehdokkaat. Voit selata ehdokkaita sivusuuntaisesti vierittämällä.
``
Vegaaniehdokkaat
Keräsimme tietoja EU-vaalien ehdokkaista, jotka ovat vegaaneja.
4.6.2024 mennessä ilmoittautuneet vegaaniehdokkaat:
Jessy Eckerman, sdp.
Shawn Huff, vihr.
Maija Kuivalainen, vas.
Matleena Käppi, vas.
Sami Säynevirta, vas.
Saat ajankohtaiset eläinuutiset ja tietoa työmme etenemisestä suoraan sähköpostiisi.
Kirjoita alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä.
Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.