Auta Gazan eläimiä

Animalia vaatii pysyvää tulitaukoa Gazaan, jotta ihmisiin ja eläimiin kohdistuvat väkivaltaisuudet alueella saadaan pysäytettyä ja avustuskuljetukset toimitettua hädänalaisille.  

Kiihtynyt väkivalta Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla aiheuttaa tällä hetkellä mittaamatonta kärsimystä niin ihmisille kuin eläimille. Tämä herättää huolta myös suomalaisissa, ja moni miettii, kuinka auttaa hädänalaisia ihmisiä ja eläimiä kriisin keskellä.  

Israel on pommittanut Gazaa raskaasti sen jälkeen, kun Hamasin ja muiden palestiinalaisten aseellisten ryhmien israelilaisiin siviileihin kohdistamissa väkivaltaisuuksissa kuoli arvioidusti 846 siviiliä. Pommituksissa on tähän mennessä kuollut Ylen mukaan yli 19 000 palestiinalaista, joista yli 7 000 on lapsia. Israel on asettanut Gazan täydelliseen saartoon, joten humanitääristä apua on lähes mahdotonta saada perille. Tällä hetkellä Israel päästää Gazaan vain pienen määrän avustusrekkoja.  

Sodan takia kuolleiden eläinten määrää ei tilastoida, mutta on selvää, että pommitukset ja Gazan saarto vaikuttavat lukemattomien eläinten elämään siinä missä ihmistenkin. Network for Animalsin mukaan koirat, kissat, aasit ja muut eläimet kuolevat pommituksiin ja raunioiden alle sekä nälkään, janoon ja hoitamattomiin vammoihin. Myös esimerkiksi suurin osa Gazan eläintarhan eläimistä on kuollut pommituksissa tai nääntynyt nälkään, kun alueen ihmiset olivat pakotettuja pakenemaan alueelta.   

Vetoa päättäjiin tulitauon saamiseksi 

Tärkein tapa auttaa Gazan ihmisiä ja eläimiä on vaatia kansainvälistä yhteisöä vaatimaan pysyvää tulitaukoa alueelle. Vaikka YK:n yleiskokous vaati viime viikolla välitöntä tulitaukoa, tarvitaan yhä kansainvälistä painetta sen toteutumiseksi. Voit esimerkiksi lähestyä kansanedustajaasi sähköpostitse ja pyytää, että Suomi vaatisi tulitaukoa ja ajaisi asiaa myös EU:ssa.  

Humanitäärinen apu alueelle on tärkeää, jotta ihmiset ja eläimet saavat avun, kun se päästetään etenemään Gazaan. Voit halutessasi lahjoittaa esimerkiksi Animals Australialle, joka välittää ne kriisialueella eläimiä auttavalle Sulala Animal Rescuelle: Help animals in Gaza: Donate to our Emergency Grants Program | Animals Australia. 

Lähteet

Yle 19.12.2023 Tapahtuuko Gazassa kansanmurha? Näin arvioivat asiantuntijat | Ulkomaat | Yle  
Yle 8.12.2023 Gazan sodassa on kuollut jo yli 17 000 ihmistä – voiko lukuihin luottaa? | Ulkomaat | Yle  
Al Jazeera, videoraportti: Animals bombed and starved to death in destroyed Gaza Zoo | Al Jazeera Newsfeed (youtube.com)  
Network for Animals: Terrified Animals Caught In The Gaza-Israel Catastrophe. – Network For Animals  

Kuva: Baraa / Unsplash

Ajankohtaista Animaliasta