Valituista kansanedustajista 22 prosenttia sai MTK:n vaalitukea

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan MTK:n vaalitukea saaneista ehdokkaista yli puolet tuli valituiksi eduskuntaan. Lehti nimittää tukea saaneita ehdokkaita “MTK-puolueeksi”.

Maaseudun tulevaisuus kirjoittaa, että Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK käytti eduskuntavaaleihin 125 000 euroa. Näistä 77 000 eurolla MTK tuki eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjabudjetteja. Kaikkiaan MTK tuki 72 ehdokasta, joista 44 tuli valituksi eduskuntaan. Tukea saaneista eduskuntaan valituista ehdokkaista 16 oli keskustan, 12 kokoomuksen, 5 perussuomalaisten, 5 SDP:n, 2 kristillisdemokraattien ja 2 RKP:n ehdokasta.

Kokonaisuudessaan tuen saajat jakautuivat puolueittain seuraavasti: keskusta 44 prosenttia, kokoomus 25, SDP 13, perussuomalaiset 7, kristillisdemokraatit 4,2, vihreät 2,8, RKP 2,8 ja vasemmistoliitto 1,4 prosenttia. Yksittäisen ehdokkaan tukisummat olivat 500–3 000 euroa.

MTK jakoi suurimmat tukisummansa MTK-aseman perusteella. 3 000 euron tukisumman saajista kansanedustajiksi valittiin MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen (kesk.) ja MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio (kesk.). Viljanen on myös maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.  

Maa- ja metsätalousministeriksi valittu Sari Essayah (kd.) on MTK:n vaalitukea saaneiden joukossa. Essayah oli yksi niistä ehdokkaista, jotka olivat eniten eri mieltä Animalian ja SEY Suomen eläinsuojelun Eläinpoliittisen vaalikoneen eläinten hyvinvoinnin edistämistä koskevien väitteiden kanssa.

Tukea saivat myös pääministeri Petteri Orpo (kok.), työministeri Arto Satonen (kok.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sekä liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.).

MTK:n vaalitukea ovat saaneet myös maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajat Jenna Simula (ps.) ja Ritva Elomaa (ps.), varapuheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) sekä jäsenet Teemu Kinnari (kok.), Antti Kangas (ps.), Piritta Rantanen (sd.) ja Peter Östman (kd.). Valiokunnan varajäsenistä tukea saivat Janne Heikkinen (kok.), Petri Huru (ps.) ja Seppo Eskelinen (sd.). 

Lisäksi tuetuista henkilöistä valituiksi eduskuntaan tulivat Antti Kurvinen (kesk.), Mika Lintilä (kesk.), Hannu Hoskonen (kesk.), Petri Honkonen (kesk.), Timo Heinonen (kok.), Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Timo Mehtälä (kesk.).

MTK tuki eduskuntavaaleissa läpimenneitä ehdokkaita myös erilaisten vaalitilaisuuksien seminaarimaksujen muodossa. Maksuilla tuettiin ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkäsen (kok.), puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) sekä eduskunnan varapuhemiehen Paula Risikon (kok.) kampanjoita. Lisäksi maksuista hyötyivät seuraavat valituiksi tulleet kansanedustajat: Annika Saarikko (kesk.), Markku Eestilä (kok.), Katri Kulmuni (kesk.), Eeva Kalli (kesk.), Tytti Tuppurainen (sd.), Antti Lindtman (sd.), Timo Harakka (sd.), Anne Kalmari (kesk.), Heikki Autto (kok.), Markus Lohi (kesk.), Mikko Savola (kesk.), Heikki Vestman (kok.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Maaseudun tulevaisuuden mukaan MTK tuki myös puolueita yksittäisten eduskuntavaaliehdokkaiden lisäksi. Kokoomuspuoluetta tuettiin ostamalla 1 499 euron illalliskortti sekä keskustapuoluetta ostamalla 1 490 euron aamiainen.

Vuonna 2019 valituista kansanedustajista 27 oli MTK:n taloudellisesti tukemia ehdokkaita ja MTK:n jäseniä. Tuolloin ehdokkaan tuli vaalitukea saadakseen olla MTK:n jäsen, mutta vuonna 2023 jäsenyyttä ei vaadittu. Vuonna 2023 MTK tuki eniten keskustapuolueen ehdokkaita, kuten myös vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, jolloin 16 keskustan valituiksi tulleista kansanedustajista sai MTK:n vaalitukea.

Lähteet:

Maaseudun Tulevaisuus: ”MTK-puolueella” on eduskunnassa nyt 44 kansanedustajaa – näin paljon maksoi esimerkiksi Apila-aamiainen 

Maaseudun Tulevaisuus: MTK tukee eduskuntavaaleissa yli 70 ehdokasta 

Maaseudun Tulevaisuus: MTK tukee 92:ta eduskuntavaaliehdokasta — tässä lista kaikista ehdokkaista

Kuva: iStock.com / BrasilNut1

Elina Rodriguez
Elina Rodriguez
eläinpoliittinen asiantuntija