Eläinlain uudistamisen loppukiri

Eläinlain lausuntokierros päättyi tammikuussa. Lakiin tuli noin 500 lausuntoa, vielä enemmän kuin edellisellä lausuntokierroksella.

Laki on tärkein eläinten oloihin Suomessa vaikuttava laki. Uutta lakia on tehty jo reilusti yli 10 vuotta. Tänä aikana sitä on lykätty useaan otteeseen ja siirretty hallitukselta toiselle.

Keväällä 2022 lakiesitys tullee eduskunnan keskusteluun ja äänestykseen. Jos laki hyväksytään, siihen liittyviä asetuksia aletaan työstää todennäköisesti heti. Lain on tarkoitus astua voimaan 2023.

Animalia vaatii, että eläinlaki on vietävä kunnianhimoisesti maaliin. Vielä on mahdollisuus vaikuttaa miljoonien eläinten elämään Suomessa.

Loppu liikkumisen estäville rakenteille

Liikkumisen estävät rakenteet ja häkit on kiellettävä. Ei parsinavetoille, emakkohäkeille, munijakanojen ja turkiseläinten häkeille! Myös nykyisten parsinavetoiden ja porsitushäkkien käyttö on kiellettävä.

Vaadimme ympärivuotista ulkoiluoikeutta ja kesäistä laidunnusoikeutta kaikille lypsylehmille sekä muille naudoille. Pelkkä tarhassa ulkoilu ei riitä korvaamaan laiduntamista, ja laidunnusvaatimus tulisi koskea nautoja pitomuodosta riippumatta. 

Porsaiden kivesten viiltely on kiellettävä eläinlaissa

Porsaiden kirurgisen kastraation kielto korjaisi tärkeän ongelman nykylaissa. Kirurgisen kastroinnin vaihtoehdot ovat immunokastraatio ja karjujen kasvatus. Porsaiden kirurgisen kastraation kielto on säädettävä lyhyellä siirtymäajalla. Siirtymäaikana on varmistettava rauhoitus, puudutus ja riittävä kipulääkitys.

Turkistarhaus historiaan

Eläinlain luonnos ei sisällä toimenpiteitä turkistarhausta koskien. Taloustutkimuksen gallup on vuodesta toiseen osoittanut, että turkistarhaus ei nauti kansalaisten hyväksyntää. Ala on eläinten kannalta kestämätön, eivätkä turkiskasvattajat ole halukkaita tekemään hyvinvointia koskevia parannuksia.

Miten voit auttaa eläimiä?

1. Kirjoita kansanedustajalle

Kannustamme eläinten ystäviä vaatimaan lakiin tärkeitä muutoksia. Jos et pääse osallistumaan koulutukseen, täältä löydät ohjeet miten toimia itse.

2. Tue vaikuttamistyötämme

Eläinlain luonnoksessa saavutetut ulkoilua ja häkkien käytön rajoittamista koskevat parannukset ovat Animalian pitkäjänteisen työn seurausta. Auta meitä saavuttamaan lisää voittoja lahjoittamalla. 

3. Seuraa Animalian uutisia

Animalia seuraa lain käsittelyprosessia tarkasti, vaikuttaa päättäjiin ja kertoo seuraajilleen, missä kohdissa on oleellista toimia. Mikäli haluat pysyä perillä tärkeistä eläinasioista, tilaa Animalian uutiskirje alla olevalla lomakkeella.

Ajankohtaista Animalialta