Suomen CAP-strategian ympäristötoimet riittämättömiä – kansalaisjärjestöt lähettivät maa- ja metsätalousministeriölle avoimen kirjeen

Maatalouden tukien ympäristötavoitteita tulee parantaa. Tätä mieltä on 20 kansalaisjärjestöä ja yli tuhat kansalaista, jotka kirjoittivat avoimen kirjeen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

Suomessa maataloustukiin tullaan käyttämään vuosina 2021–27 vuosittain noin 900 miljoonaa euroa EU:n rahoituksesta ja lisäksi 1 100 miljoonaa euroa Suomen omaa kansallista rahaa. On tärkeää, että kansalaiset pystyvät vaikuttamaan päätöksentekoon ja seuraamaan sitä, miten verorahoja käytetään.

Tutkimukset ympäristön tilasta osoittavat, että maataloustukien jakoa pitää parantaa merkittävästi kestävän ruoantuotannon edistämiseksi. Nyt tuet eivät kannusta tuottajia riittäviin ympäristötekoihin.

Kirjoittajat vaativat nopeita toimia turvemaiden kestävään käyttöön, sillä suopellot ja metsät aiheuttavat noin 14 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Haitallisen tehomaatalouden tuet tulee lopettaa ja ohjata niitä ympäristö- ja eläinystävällisten tuotantomenetelmiin, kuten pysyvien nurmien säilyttämiseen, laiduntamiseen ja luomuviljelyyn. Ainakin 30 % Suomen maatalousmaan pinta-alasta tulee olla luonnonmukaisessa maataloustuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Ympäristötukia tulee suunnata myös metsien monimuotoisuuden turvaamiseen.

Kaksikymmentä järjestöä allekirjoitti kirjeen ja yli tuhat kansalaista osoitti sille tukensa. Pyydämme ministeriöltä avointa tapaamista, jotta voimme keskustella, miten kirjeen vaatimukset otetaan huomioon Suomen CAP-strategian suunnittelussa.

Kuva: Heka Koskinen / Istockphoto.com

Kansalaisjärjestöjen avoin kirje:

Ajankohtaista