Animalia 60 vuotta – Eläinoikeusraportti nostaa esiin eläintuotannon epäkohdat ja suomalaisten eläinasenteet

Miten eläimistä tai eläinten oikeuksista kirjoitetaan tällä hetkellä ja miten niistä pitäisi kirjoittaa? Kenen ääni julkisessa keskustelussa kuuluu? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Suomen ensimmäinen Eläinoikeusraportti, joka julkaistaan keskiviikkona 24.3.

60 vuotta täyttävä Animalia julkaisee juhlavuotensa kunniaksi Eläinoikeusraportin, joka antaa monipuolisen kuvan eläinoikeustilanteesta Suomessa tänä päivänä. Raportti sisältää myös tuoretta tietoa suomalaisten eläinoikeusasenteista.

Raportissa käsitellään muun muassa eläintuotannon lobbausta ja tukia, eläinten oikeuksien tilannetta Suomessa 2021, eläinoikeusliikkeen historiaa ja ruuantuotannon tulevaisuutta. Eläinoikeusraporttia varten on myös teetetty laaja eläinoikeusgallup, joka selvittää suomalaisten asenteita eläinten oikeuksia, eläinkokeita, eläintuotannon tukemista ja lihansyöntiä kohtaan. Galluptulokset julkaistiin viime viikolla. (LINKKI) Raportin tulokset tukevat aiempia kyselyitä: suomalaiset haluavat eläimille parempaa.

”Halusimme tehdä tiiviin paketin eläinoikeustietoa, koska sellaista ei tällä hetkellä ole saatavilla yhdestä paikasta. Raportissa kritisoidaan sitä, miten usein Suomessa eläinasioiden ainoina asiantuntijoina pidetään eläintuotannon etujärjestöjä ja lobbaajia. Nyt tehdään jotain erilaista. Raporttiin on koottu myös paljon tietoa eläinten käytöstä ja määristä Suomessa, lobbauksesta sekä eläintuotannon ja ruuantuotannon tulevaisuudesta”, kertoo Animalian vaikuttamistyön asiantuntija ja raportin päätoimittaja Veikka Lahtinen.   

Eläinoikeusraportin tekijät ovat tunnettuja suomalaisia eläinoikeus- ja ympäristöasiantuntijoita. Mukana ovat tutkijat Ville Lähde ja Salla Tuomivaara, Animalian asiantuntijat Veikka Lahtinen ja Laura Uotila, tietokirjailija Suvi Auvinen sekä graafikko Anni Sairio.

Animalia – eläinten oikeuksien puolesta jo 60 vuotta

Animalia perustettiin maaliskuun 22. päivänä vuonna 1961 nimellä Pohjoismainen liitto tuskallisten eläinkokeiden vastustamiseksi – Suomen osasto. 

Animalian päätoimintakohteisiin koe-eläinten rinnalle ovat sen jälkeen nousseet myös tuotantoeläimet ja turkiseläimet. Animalia haluaa edistää eettistä ruuantuotantoa, kestävää kulutusta ja kannustaa kasvissyöntiin. 2020-luvulla eläinten oikeudet, ruuantuotanto ja -kulutus, maailmaa koetteleva ympäristökriisi sekä eläintuotantoon läheisesti liittyvät pandemiat kietoutuvat yhteen.

Jo alusta saakka Animalia on tehnyt töitä sen eteen, että eläinten asiat nousevat julkiseen keskusteluun. Esimerkiksi keväällä jälleen lausunnoille odotettu eläinsuojelulaki on kestoaihe, joka on noussut vuosikymmenien saatossa aina esiin.

“Vaikuttamalla lainsäädäntöön pyrimme siihen, että eläintuotannosta ja eläinkokeista vähitellen luovutaan. Parannusten saaminen on vaikeaa ja hidasta, mutta muutosta tapahtuu ja kyselyt osoittavat, että kansalaismielipide on vahvasti puolellamme. Tee maailmasta eläinten näköinen on tämän vuoden kantava mottomme. Se tarkoittaa sitä, että yhdessä voimme tehdä maailmasta paremman kaikille eläimille. Jokaisella yksilöllä on oikeus elää itsensä näköistä elämää, tämä pätee niin ihmisiin kuin muihinkin eläimiin”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Animalia täyttää 60 vuotta 22. maaliskuuta. Juhlavuosi käynnistyy ja raportti julkaistaan keskiviikkona 24. maaliskuuta. Juhlavuoden aloittaa Eläinten oikeudet 2020-luvulla -webinaari, joka esittelee eläinoikeusraporttia. Webinaari on ilmainen ja avoin kaikille.

Webinaari Facebookissa.
Ilmoittaudu webinaariin.

Lisätiedot:

Veikka Lahtinen
Vaikuttamistyön asiantuntija, Animalia
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Heidi Kivekäs
Toiminnanjohtaja, Animalia
Puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Eläinten oikeudet 2020-luvulla -webinaarin puhujat ovat:
Elisa Aaltola (FT), eläin- ja ympäristöetiikan dosentti
Heidi Kivekäs (YTM), Animalian toiminnanjohtaja
Erja Laakkonen (KT), Animalian hallituksen puheenjohtaja, tutkija ja kirjoittaja
Veikka Lahtinen (VTM), Animalian vaikuttamistyön asiantuntija ja tietokirjailija*
Salla Tuomivaara (YTT), Animalian hallituksen jäsen, sosiologi ja tietokirjailija
Laura Uotila (MMK), Animalian eläinsuojeluasiantuntija ja tietokirjailija

Eläinoikeusraportti ilmestyy vapaasti verkkoon saataville webinaarin aamuna 24.3.2021.

Ajankohtaista Animalialta