Business Finland on antanut tukea tappiollisille turkistarhoille

Business Finland on myöntänyt tukia turkistarhoille, jotka ovat tehneet negatiivista tulosta viime vuosina. Eläinjärjestöt kertoivat marraskuun alussa, että turkistarhoja on tuettu valtiollisesti jo noin viidellä miljoonalla eurolla.

Business Finlandin tukemasta 10 yrityksestä 9 teki negatiivisen tuloksen vuonna 2018 päättyneellä tilikaudellaan. Vuonna 2019 päättyneellä tilikaudella vain yksi teki positiivisen tuloksen ja 7 negatiivisen. Suurin vuoden 2019 tappio on yli 700 000 euroa. Yhden yrityksen vuonna 2019 päättyneen tilikauden tulostieto ei ole julkisesti saatavilla. Tukea Business Finland myönsi yrityksille yhteensä 800 000 euroa.

“Suomessa on korostettu, että koronatukea myönnetään yrityksille, jotka ovat elinkelpoisia, jotta niiden pää pysyisi pinnalla kriisiajan. Business Finlandin mukaan rahoitusta ei voida myöntää yritykselle, joka on EU-määritelmän mukaisesti vaikeuksissa oleva yritys. Rahoitetut turkisyritykset eivät välttämättä ole tämän määritelmän mukaisia, mutta se ei tarkoita, että niiden näkymät olisivat erityisen positiiviset ilman koronaakaan”, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Turkisala on ollut Suomessa vaikeuksissa jo pitkään. Vuoden alussa, ennen koronakriisin laajamittaista rantautumista Eurooppaan, maatalousministeri Jari Leppä järjesti pyöreän pöydän tilaisuuden, jossa käsiteltiin turkistarhojen taloudellista ahdinkoa. Erityisesti hallituspuolueet rkp ja keskusta ovat nähneet paljon vaivaa, jotta turkisala saisi osansa yritysten koronatuista.

Tukea ovat myöntäneet Business Finlandin lisäksi ELY-keskukset ja Valtiokonttori.

“Vaadimme, että elinkeinoministeri Mika Lintilä antaa selvityksen hallituksen perusteista tappiollisten turkisalan yritysten tukemiselle. Suomalaisista 74 % vastustaa Taloustutkimuksen tekemän gallupin mukaan nykymuotoista turkistarhausta. Kansalaismielipiteen ollessa kasvavan negatiivinen on vaikeaa perustella turkisalan lisärahoittamista”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Lisätietoja:

Tiedot ovat peräisin Business Finlandin tietokannasta.

Animalia: Kannattamatonta turkisalaa on tuettu jo yli viidellä miljoonalla eurolla (tiedote 4.11.2020)

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja
050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen@animalia.fi