Kiinalaisen turkisalan suuryrityksen keulakuvalla vuosien kokemus suomalaisten siitoskettujen viennistä

Animalian selvityksen mukaan suomalaisessa mediassa viime aikoina usein esiintynyt Pan Jianping on suuren kiinalaisen turkistarhausyrityksen puheenjohtaja ja keulakuva. Bolong Animal Husbandry on vienyt kettuja Suomesta ainakin vuosina 2016 ja 2018. Tällä hetkellä Pan Jianpingin omistamalla tarhalla Kokkolassa epäillään törkeää eläinsuojelurikosta.

Suomalainen turkisala on ollut pitkään aktiivinen Kiinassa, se on muun muassa vienyt aktiivisesti maahan siitoseläimiä sekä jalostusosaamista. Nyt ala on kettujen vientiä vastaan, koska se heikentää suomalaisen turkistuotannon asemaa muun muassa Kiinan markkinoilla.

Kiinaan on viety turkiseläimiä enemmän kuin on julkisesti tiedossa

Helmikuussa tarhaajat osoittivat mieltään siitoskettujen vientiä vastaan Pohjanmaalla. Myös loppuvuonna 2018 Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto (STKL) vastusti näyttävästi siitoskettujen vientiä maasta ja uhkasi eläimiä vieviä tarhaajia sanktioilla.

Ketut oli ostanut Bolong Animal Husbandry.

”Tapaus oli Kiinassa suuri uutinen. Saamiemme tietojen mukaan kiinalainen turkistarhaajien yhdistys China Leather Industry Association (CLIA) otti tuolloin yhteyttä Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liittoon ja vaati sanktioiden purkamista. Suomessakin siitoseläinten viennistä on noussut muutama mediakohu, mutta Animalian tutkimusten perusteella kyse ei ole yksittäistapauksista, vaan eläinten kuljetuksia tapahtuu koko ajan”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs kertoo.

China Leather Industry Associationin ja Kiinan kauppaministeriön sivuilta saatujen tietojen mukaan aihe kantautui myös esimerkiksi Suomen maa- ja metsätalousministeriön korviin, ja lopulta kettujen vienti sai jatkua.

Kiinalainen jättiyritys kartoitti suomalaiset turkistilat jo vuonna 2016 

Bolong Animal Husbandry, joka vei kettuja Suomesta vuonna 2018, vieraili vuoden 2016 maalis-elokuussa useilla turkistiloilla Vaasassa, Uudessakaarlepyyssä, Pietarsaaressa, Kruunupyyssä, Kokkolassa, Kalajoella, Vetelissä, Evijärvellä ja Seinäjoella.  

”Vierailulla oli puheenjohtaja Pan Jianping tiimeineen. Vierailun tarkoituksena oli valita ne tarhat, joista kettuja tuotaisiin. Yritys valitsi yhdeksän tarhaa”, Kivekäs sanoo.

Kiinalaisten lähteiden mukaan Bolong Animal Husbandry omistaa Kiinan suurimman sinikettujen kasvatustarhan. Yritys on myös kertonut, että se aikoo perustaa kettukasvattamon Suomeen ja Kiinaan oman turkishuutokaupan. 

“Löysimme myös tiedon, jossa yritys kertoo tuovansa Suomesta 10 000 kettua vuosittain Kiinaan. Olemme pyytäneet vahvistusta vietyjen kettujen määrästä Ruokavirastolta ja tullilta, mutta virastoja on vaikea saada antamaan tarkkoja lukumääriä”, Kivekäs kertoo.

Lisätietoja:

Suomalaisen ja kiinalaisen turkisalan pitkästä historiasta ja yhteistyöstä on julkaistu laaja artikkeli Animalia-mediassa. Jutussa on avattu myös tiedotteen käsittelemiä aiheita tarkemmin. Artikkelin voit lukea täällä.

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös