Broileritonta kiusausta ja kanattomia nugetteja
Moni miettii, voisiko arjen ruokalautanen olla yhtä maukas ja täyttävä ilman broileria. Vastaus on kyllä! Nykyään on saatavilla monia erilaisia kasviproteiineja, jotka taipuvat samoihin ruokiin, joita on totuttu tekemään kanasta.
Kanattomassa kiusauksessa valmiit kasvipohjaiset suikaleet hautuvat perunoiden joukkoon, nugettipellillä maistuvat rapsakat suupalat ja klassikkosalaatissa kasviproteiini tuo tuttua purutuntumaa ja täytettä vihreiden kylkeen.
Nämä ruoat osoittavat, ettei meidän tarvitse syödä broileria, joka kärsii tuhotuotannossa. Näillä ohjeilla teet arjesta monipuolisempaa ja maistuvampaa sekä vähennät ilmastopäästöjä. Samat maut ja tekstuurit löytyvät kasvipohjaisista aineksista – ilman lintujen kipua ja kiusaamista.
Reseptit Animalian Tuhotuotetut-kampanjaan on tehnyt Paula Heinonen.
Caesarsalaatti vegekanalla
Caesarsalaatin herkullisuus piilee kastikkeessa. Jos haluat tästä salaatista vielä asteen ruokaisampaa, voit keittää joukkoon myös pastaa.
neljälle

Caesar-salaatinkastike
200 g kaura- tai soijafraichea
2 valkosipulinkynttä
2 tl kapriksia
1 rkl rypsiöljy
2 rkl sitruunan mehua
2 tl sinappia
2 tl agavesiirappia
2 rkl vegaanista parmesaania tai ravintohiivahiutaleita
½ tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl suolaa
Salaatti
240 g vegekanasuikaleita (esim. Gold&Green Mehevät&Mureat suikaleet orginal)
2 tl broilerimaustetta
3 siivua kuivahtanutta ranskanleipää tai muuta vastaavaa
1 valkosipulinkynsi
1 kerä jäävuorisalaattia
1 ruukku romainesalaattia
½ dl vegaanista parmesaania
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa maun mukaan
- Lisää kaikki salaatinkastikeainekset tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa sillä aikaa, kun valmistat salaatin.
- Paista vegekanasuikaleisiin hiukan väriä pintaan paistinpannulla. Mausta lopuksi broilerimausteella ja suolalla. Ota suikaleet sivuun. Lisää pannulle hienonnettu valkosipulinkynsi sekä suupaloiksi paloiteltu leipä ja paista leipään väriä pintaan. Pirskottele päälle öljyä.
- Huuhtele ja pilko salaatit. Kaada salaatinkastike salaatin joukkoon ja kääntele hyvin. Kokoa annos salaatista, vegekanasta ja krutongeista. Ripottele lopuksi päälle vegaanista parmesaania.
Nugettipelti
Tämä nugettipelti sopii sekä laiskoihin arki-iltoihin että viikonloppuherkutteluun. Kanamaisia vegenugetteja on nykyisin kaupan hyllyillä moneen makuun, joten valitse niistä suosikkisi tähän reseptiin.
neljälle

6–8 perunaa
noin 500 g vegaanisia nugetteja
1 sipuli
1 punainen paprika
300 g parsakaalia
rypsiöljyä
½ tl sipulijauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
rouhittua mustapippuria
suolaa
BBQ-dippi
200 g kaura- tai soijafraichea
½ dl vegaanista majoneesia
½ dl BBQ-kastiketta (esim. Coop BBQ Sweet&Spicy)
suolaa ja pippuria maun mukaan
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja lohko perunat. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle ja pirskottele päälle öljyä. Mausta sipulijauheella, valkosipulijauheella, suolalla ja mustapippurilla. Paista perunoita noin 10–15 minuuttia ennen muiden aineiden lisäämistä.
- Pilko sipuli, paprika ja parsakaali suupaloiksi. Lisää nugetit ja kasvikset pellille perunoiden kanssa ja pirskottele päälle lisää öljyä. Paista 15 minuuttia tai kunnes nugetit ovat kypsiä.
- Valmista BBQ-dippi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Anna dipin maustua jääkaapissa, kunnes nugettipelti on valmis.
Kanatonkiusaus
Tämä kiusaus maistuu koko perheelle! Broilerikiusauksen tapaan valmistettu kanatonkiusaus on todella herkullista ja helppotekoista – todellinen arjen pelastaja. Voit halutessasi lisätä väriä lautaselle pyöräyttämällä kylkeen nopean salaatin.
neljälle

2 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli
250 g vegekanaa (esim. Muu kanaton suikale)
2 tl broilerimaustetta
1 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
500 g peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
2 dl kaurakermaa
1 dl tuoretta persiljaa
rypsiöljyä vuoan voiteluun
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Silppua yksi pieni sipuli. Lorauta pannulle öljyä ja kuumenna. Kuullota sipuli ja lisää joukkoon vegekanasuikaleet. Paista suikaleita noin 10 minuutin ajan.
- Kiehauta 1 dl vettä ja murskaa siihen kasvisliemikuutio.
- Mausta vegekanasuikaleet broilerimausteella. Silppua tuore persilja. Kaada vuokaan peruna-sipulisekoitus, vegekanasuikaleet ja kasvisliemi sekä lisää persilja. Sekoita hyvin keskenään. Kaada lopuksi päälle kaurakerma.
- Paista uunin keskitasolla noin 1 tunti.
Kuvat ja reseptit: Paula Heinonen

Stoppi tuhotuotannolle
Broileri on Suomen yleisin lintu – silti näkymätön. Vuodessa tapetaan noin 82 miljoonaa broileriyksilöä nugettien ja siipien vuoksi. On aika nähdä broileri yksilönä, ei tuotteena!
Saat ajankohtaiset eläinuutiset ja tietoa työmme etenemisestä suoraan sähköpostiisi.
Kirjoita alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä.
Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.