Eläinkokeet on lopetettava

Päivittäisiä pistoksia, kirurgisia leikkauksia, eristämistä lajitovereista, syöpäkasvaimia ja sydänkohtauksia – tätä on koe-eläinten arkipäiväinen elämä.

Vuonna 2022 EU:ssa käytettiin 8,4 miljoonaa koe-eläintä. Lisäksi EU:n koe-eläinlaitoksissa tapettiin 9,6 miljoonaa muuta eläintä, esimerkiksi kasvatuksen ja kudosnäytteiden takia. Eläinkokeissa käytettyjen eläinten määrä ei ole juurikaan laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana, vaikka tiede on kehittynyt merkittävästi. Eurooppalaiset päättäjät ovat myös vakuuttaneet, että heidän tavoitteenaan on eläinkokeiden korvaaminen. Kaikilla muilla tärkeillä politiikan aloilla, joista kansalaiset ovat huolissaan (kuten ilmastopäästöissä), EU on asettanut vahvat ja kunnianhimoiset tavoitteet muutoksen saavuttamiseksi. Tätä tarvitsevat myös eläimet.

Eläinkokeet Suomessa

Vuosittain miljoonat eläimet joutuvat kärsimään erilaisissa tutkimuksissa ympäri maailman. Viime vuosina Suomessa on käytetty vuosittain noin 70 000–120 000 koe-eläintä. Varsinaisten koe-eläinten lisäksi laitoksissa elää yli 100 000–200 000 muuta eläintä, joita käytetään esimerkiksi kasvatukseen. Koe-eläinten määrää voidaan kuitenkin vähentää eläinkokeettomilla, eettisillä tutkimusmenetelmillä, jotka ovat eläinkokeita luotettavampia, nopeampia ja halvempia.

Eläinkokeita tekevät pääasiassa yliopistot, lääketehtaat sekä muut yritykset ja tutkimuslaitokset. Yleisimmin eläinkokeissa käytetään Suomessa hiiriä, erilaisia kaloja sekä rottia. Eläinkokeissa käytetään kuitenkin myös muita eläimiä, kuten kaneja, marsuja, koiria, sikoja, hevosia, lampaita ja kanoja. Eläimiä käytetään koe-eläinlaitoksissa myös kasvatukseen ja sellaiseen tutkimukseen, jota ei määritellä virallisesti eläinkokeeksi.

Eläinkokeiden monet ongelmat

Eläinkokeet aiheuttavat eläimille suurta kärsimystä. Tutkimuksen takia eläimille aiheutetaan esimerkiksi sydänkohtauksia, syöpäkasvaimia, neurologisia sairauksia ja aivovaurioita.  Kemikaalien myrkyllisyyden arvioinnissa eläimille annetaan tutkittavaa ainetta, ja joissakin tapauksissa eläin kuolee myrkytyksestä seuraaviin tuskallisiin oireisiin. Kipua tutkitaan aiheuttamalla eläimille hermovammoja. Eläimiä on valvotettu pitkiä jaksoja selvitettäessä unen puutteen vaikutuksia. Esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin.

Monet eläinkokeista ovat kyseenalaisia, koska niillä tutkitaan elintasosairauksia, joita voitaisiin ehkäistä tehokkaalla terveysneuvonnalla. Vain pieni osa eläinkokeista tähtää suoraan jonkin sairauden parantamiseen. Suurin osa eläinkokeista on niin sanottua perustutkimusta, jonka tavoitteena on selvittää biologisia ilmiöitä, eikä kehittää esimerkiksi hoitomuotoja sairauksiin. Suomessa tilanne on sama kuin muuallakin maailmassa.

Koe-eläinten kärsimyksiä pahentavat ahtaat ja virikkeettömät tilat. Rotat eivät useinkaan mahdu kurottelemaan eivätkä hiiret pysty kiipeilemään häkeissään. Kanien häkit saattavat olla niin pieniä, etteivät kanit mahdu ojentautumaan suoriksi. Koirat eivät aina pääse ulos jaloittelemaan. Eläimiä saatetaan pitää pitkiä aikoja tai jopa kokonaan yksittäishäkeissä, jos tutkimusasetelma niin vaatii. Onkin tutkittu, että koe-eläimet kärsivät kroonisesta stressistä, mikä heikentää myös koe-eläintutkimusten tuloksia.

Eläinkokeet ovat lisäksi usein epäluotettavia: vain 8 prosenttia eläinkokeet läpäisseistä lääkkeistä hyväksytään ihmiskäyttöön. Eläimet eivät sairastu moniin niistä sairauksista, joita ihmisillä esiintyy. Siksi oireet aiheutetaan eläimelle keinotekoisesti tai turvaudutaan eläinten geenimuunteluun. Tällöin sairaus kehittyy eläimelle eri tavoin kuin ihmiselle. Myös monet ihmiselle ominaiset ravinnon ja elämäntapojen vaikutukset jäävät eläinkokeissa usein huomiotta.

Animalia toimii eläinkokeiden lopettamiseksi

Animalian tavoitteena on eläinkokeeton maailma.

Animalia vaikuttaa siihen, että eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien käyttö yleistyy jatkuvasti. Kampanjoimme ja vaikutamme poliitikkoihin niin Suomessa kuin EU:ssa. EU:n koe-eläindirektiivin päämääräksi onkin kirjattu, että eläinkokeista tulee päästä unionin alueella eroon tulevaisuudessa. Komissio onkin sitoutunut eläinjärjestöjen työn ansiosta eläinkokeiden osittaiseen lopettamiseen. Seuraavaksi tuleekin saada tavoiteohjelma kaikista eläinkokeista eroon pääsemiseksi.

Animalia ylläpitää eläinkokeettoman kosmetiikan Humane Cosmetic -standardia Suomessa. Tälle eläinkokeettoman kosmetiikan listalle pääsevät yritykset, joiden tuotteiden tai niiden ainesosien valmistuksessa ei ole käytetty eläinkokeita sovitun päivämäärän jälkeen. Yritykset sitoutuvat ulkopuolisen tahon tekemään säännölliseen valvontaan eläinkokeettomuuden varmistamiseksi.

Eläinkokeetonta tutkimusta voidaan tehdä esimerkiksi kudosviljelmillä, tietokonemallien avulla sekä tekemällä tutkimusta vapaaehtoisilla ihmisillä. Suomessa eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä kehitetään mm. Tampereen yliopistolla.

Että kärsimys ei olisi arkipäivää

Eläinkokeille on vaihtoehtoja. Sano kyllä tieteelle ja tutkimukselle, ei kärsimykselle. Lahjoita nyt!

Lahjoituksen kohde

Eläinkokeeton maailma

Lahjoitettava summa

Mitä sinä voit tehdä?

  • Tue pitkäjänteistä työtä eläinkokeiden kieltämiseksi ja liity kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa sinnikkään työn eläinten puolesta. Voit myös tehdä lahjoituksen koe-eläinten hyväksi.
  • Kudosluovutuskortin allekirjoittamalla voit ilmaista tahtosi kudosten hyödyntämiseen tutkimuksessa niin leikkausten kuin kuolemankin jälkeen. Kudosluovutuskortin voi tilata veloituksetta Juliana von Wendtin säätiöstä (p. 0503246923 tai jvws@jvws.org).
  • Osta Eläinkokeet Suomessa -kirja tai lainaa se kirjastostasi! Kirjaan on koottu laajasti tietoa eläinkokeista ja niiden vaihtoehdoista sekä eläinkokeisiin liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

Kuva: Andrew Skowron, Getty Images