Raportti: Eläinkokeet läpäisseistä lääkkeistä 92 % hylätään, silti tiede nojaa yhä eläinkokeisiin

Animalian uusi eläinkoeraportti paljastaa, että suurin osa eläinkokeilla testatuista lääkkeistä ei toimi ihmisillä. Vuosittain kymmenet tuhannet eläimet menettävät henkensä tieteen tähden, vaikka tarkempia ja luotettavampia vaihtoehtoja olisi olemassa.

EU:n koe-eläindirektiivin lopullisena tavoitteena on korvata eläinkokeet niin pian kuin se on mahdollista. Silti Suomi laahaa EU:n tavoitteista vakavasti jäljessä.

Viime vuosina Suomessa on käytetty noin 70 000–120 000 koe-eläintä vuosittain. Eläinkokeet tuottavat harvoin hyödyllisiä tuloksia ihmisten terveyden kannalta. Hiirillä tehtävät kokeet esimerkiksi MS-taudin hoidossa ovat tuottaneet yli 1 000 lääkettä hiirille, mutta yksikään niistä ei paranna ihmisen MS-tautia.

”Hiiri ei ole ihminen. 92 % eläinkokeissa eläimillä toimiviksi todetuista lääkkeistä ei toimi ihmisillä. Eläinkokeet ovat epäluotettavia ja ne tuottavat turhaa kärsimystä eläimille,” sanoo Animalian eläinsuojeluasiantuntija ja raportin toinen kirjoittaja Laura Uotila.

Eläinkokeet sekä asuminen ahtaissa ja virikkeettömissä olosuhteissa aiheuttavat eläimille myös merkittävää stressiä, mikä entisestään heikentää tutkimustulosten luotettavuutta.

Suomi voisi olla eläinkokeettoman tutkimuksen kärkimaa

Useimmiten rahoitetaan koe-eläintutkimusta, vaikka tarjolla olisi myös eläinkokeettomia vaihtoehtoja.

“Suomella olisi valtava potentiaali olla maailman kärkeä eläinkokeettomassa tutkimuksessa. Meillä on osaamista kudosviljelmien, tekoälyn ja uusien teknologioiden hyödyntämisestä eläinkokeiden korvaamisessa. Vain rahoitus sakkaa”, Uotila sanoo.

Konkreettiset päätökset tai suunnitelmat eläinkokeiden määrän vähentämiseksi puuttuvat Suomessa kokonaan. Animalian raportti esittelee ratkaisut ja askeleet eläinkokeettoman tutkimuksen edistämiseksi. 

“Eläinkokeet ovat aivan liian usein ensimmäinen vaihtoehto, vaikka näin ei saisi olla. Eläinkokeet eivät ole vain eläinoikeuskysymys, vaan eläinkokeeton tutkimus on myös tieteellisesti perusteltua ja taloudellisesti järkevää. Eläinkokeettomassa tieteessä kaikki voittavat”, sanoo raportin toinen kirjoittaja, Animalian kampanjavastaava Tiina Ollila.

Eläinkoeraportti – Askeleet eläinkokeettomaan maailmaan sisältää esimerkkejä Suomessa tehdyistä eläinkokeista, jotka havainnollistavat kokeiden aiheuttamaa kärsimystä eläimille. Lisäksi raportissa on toimenpide-ehdotukset eläinkokeettoman Suomen saavuttamiseksi.

Lisätietoa ja kutsu webinaariin

  • Raporttia esitellään Animalian järjestämässä webinaarissa maanantaina 23.9. Lisäksi aiheesta ovat keskustelemassa Fincopan puheenjohtaja, tutkijatohtori Hanna Vuorenpää, eläinkokeettoman tieteen edistämiseen tähtäävän Juliana von Wendtin säätiön toiminnanjohtaja, eläinten käyttäytymistieteen ja hyvinvoinnin dosentti ja Suomen 3R-keskuksen puheenjohtaja Marianna Norring sekä entinen koe-eläinbiologi, filosofi ja tietokirjailija Paula Hirsjärvi. Webinaarissa kuullaan myös Emma Hurstia, joka ajoi historiallisen kahden eläinkoetyypin kiellon Uuteen Etelä-Walesin osavaltioon Australiaan.  
  • Raportin verkkoversio on osoitteessa animalia.fi/elainkoeraportti.
  • Raportti on ladattavissa myös pdf:nä Animalian verkkosivulta.

Raportin kirjoittajat, Animalian asiantuntijat:

Laura Uotila
Animalian eläinsuojeluasiantuntija
puh. 050 543 9601
laura.uotila@animalia.fi

Tiina Ollila
Animalian kampanjavastaava
puh. 040 4110279
tiina.ollila@animalia.fi

Kuva: iStock.com / kuvituskuva