Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi eläinten hyvinvoinnista annetun lain muuttamisesta ja eläinlääkärinammatin harjoittamisesta annetun lain 12 §:n muuttamisesta

Animalia ry kiittää lausuntopyynnöstä.

Kannatamme pääosin esityksessä esitettyjä muutoksia ja tarkennuksia. Erityisesti kannatamme sitä, että ehdotuksessa tarkennetaan luonnonvaraisiin eläimiin kuuluvia lajeja sekä lisätään maininta, että valvonta-asetuksen tarkoittamissa tapauksissa valvonta olisi mahdollista ilman epäilyä.

Pidämme kuitenkin ongelmallisena eläinlääkärinammatin harjoittamisesta annetun lain 12 §:n muuttamista, jossa koirien ja kissojen eläimen jalostuskäyttöä rajoittavista vioista ja sairauksista ilmoittamista koskeva pykälä 3 jaetaan pykäliin 3 ja 4.

Vastustamme sitä, että koirien osalta eläinlääkärin ilmoitusvelvollisuus perinnöllisistä sairauksista siirretään alkamaan 1.1.2028, vaikka velvollisuus on astunut voimaan jo 1.1.2024. On mielestämme perusteetonta, että pykälän voimaantuloa lykätään neljällä vuodella rekisterin puutteista sekä jalostusasetuksen valmistelun hitaudesta johtuen. Ruokaviraston koirarekisterin tekniset puutteet olisi pitänyt korjata jo ennen lain voimaantuloa. Rekisterin tekniseen korjaamiseen tulisi kohdentaa riittävästi varoja, jotta näiden tietojen kirjaaminen sinne onnistuisi nopealla aikataululla. Samoin resursseja tulee kohdentaa jalostusasetuksen pikaiseen valmisteluun.

Vastustamme myös sitä, että kissojen osalta velvoite kirjaamisesta siirretään tuntemattomaan ajankohtaan tulevaisuudessa. Kissoja koskeva rekisteröintivelvoite sekä sitä seuraava perinnöllisten vikojen kirjaaminen on saatava lainsäädäntöön mahdollisimman pian ja pidettävä kiinni aiemmasta voimaantulosta 1.1.2027.

Kuva: Maxym Diachenko / Unsplash

Ajankohtaista Animaliasta