Lähes 70 suomalaista eurovaaliehdokasta lupaa ajaa eläinten hyvinvointipolitiikkaa EU:ssa

Sadat eurooppalaiset eurovaaliehdokkaat ovat sitoutuneet eläinten hyvinvoinnin edistämiseen. Kaikista sitoutuneista yli 10 % on suomalaisia. 

Suomesta eläinten hyvinvoinnin edistämiseen sitoutuneita ehdokkaita on 66 (tilanne 23.5.2024) kymmenestä eri puolueesta: keskustasta, kokoomuksesta, kommunistisesta puolueesta, perussuomalaisista, ruotsalaisesta kansanpuolueesta, sosiaalidemokraateista, totuuspuolueesta, vapauden liitosta, vasemmistoliitosta ja vihreistä. Yhteensä eurooppalaisia sitoutuneita on lähes 600.

”On lupaavaa nähdä näin monen ehdokkaan kautta puoluekentän sitoutuvan toimimaan eläinten puolesta. Kesän eurovaalit ovat ennennäkemättömän tärkeät eläinten näkökulmasta. Seuraavan parlamentin on varmistettava, että turkistarhaus kielletään EU:ssa ja että eläinkokeettomaan tieteeseen siirtymistä vauhditetaan”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Noin 400 miljoonaa EU:n kansalaista ovat äänioikeutettuja kesäkuun eurovaaleissa. EU- kansalaiset haluavat tutkitusti parempaa eläimille.

”Suuri osa EU-alueen asukkaista haluaa eläimille parempaa suojelua Euroopassa. Tuoreen eurobarometrin mukaan suomalaiset ovat keskimääräistä EU-kansalaista huolestuneempia eläinten hyvinvoinnista. Kansalaisten mielestä on aika päästä eroon lopullisesti monista eläintenpitomuodoista, kuten eläinten häkkikasvatuksesta. Todellisten parannusten saavuttamiseksi tarvitsemme europarlamentaarikkoja, jotka vauhdittavat edellisellä kaudella kesken jääneitä eläinsuojeluasioita”, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Kati White.

Eurooppalaiset eläinjärjestöt vaativat tulevalta parlamentilta aiempaa enemmän toimia

Eläinjärjestöjen yhteinen eurooppalainen Vote for Animals -kampanja pyytää eurovaaliehdokkaita allekirjoittamaan sitoumuksen, jossa ehdokkaat lupaavat edistää eläinten hyvinvoinnin parantamista EU:ssa. Tähän mennessä eniten sitoutuneita ehdokkaita on Suomesta, Italiasta ja Ranskasta.

Uudet mepit tulevat vaikuttamaan esimerkiksi siihen, kielletäänkö turkistarhaus ja tuotantoeläinten häkkikasvatus.

Lisäksi kampanjan 10-kohtainen Eläinten EU 2024 -sitoumus käsittelee muun muassa eläinkokeiden lakkauttamista, eläinkuljetuksia, kalojen hyvinvointia, luonnonvaraisten eläinten suojelua, eläinperäisten tuotteiden tuontia ja lemmikkieläinten hyvinvointia.

Eläinten EU -sitoumus

Lupaan varmistaa, että EU-komissio työskentelee huomattavasti nykyistä enemmän eläinten hyvinvoinnin puolesta.

Sitoudun lopettamaan eläinten kärsimykset elävien eläinten kuljetuksissa.

Sitoudun suojelemaan vedessä eläviä eläinlajeja.

Sitoudun edistämään parempaa ruoantuotantoa.

Sitoudun siihen, että EU-alueen ulkopuolelta tuoduille eläinperäisille tuotteille luodaan tiukemmat kriteerit.

Lupaan nopeuttaa siirtymistä eläinkokeettomaan tieteeseen.

Sitoudun luonnonvaraisten eläinten suojelun parantamiseen.

Sitoudun kieltämään turkistarhauksen ja tarhattujen eläinten turkisten myynnin Euroopan markkinoilla.

Lupaan parempaa huolenpitoa lemmikkieläimille.

Haluan, että EU nimittää eläinten hyvinvoinnista vastaavan EU-komissaarin.

Lisätiedot:
 
Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kati White 
toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojelu 
puh. 050 371 2740 
kati.white@sey.fi

Animalian ja SEYn kampanja on osa Eurogroup for Animalsin Vote for Animals -kampanjaa.

Animalian kampanjasivu
SEYn kampanjasivu

Eurogroup for Animalsin Vote for Animals –sitoumussivu

Ajankohtaista Animaliasta