Eläinjärjestöt kutsuvat eurovaaliehdokkaat pitämään eläinten puolia

Uudet mepit tulevat päättämään muun muassa turkistarhauksen ja tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kiellosta.

Jotta eläinten ääni kuuluu myös eurovaaleissa, eurooppalaiset eläinjärjestöt ovat käynnistäneet kampanjan, jossa eurovaaliehdokkaat lupaavat edistää tiettyjä eläinpoliittisia tavoitteita, jos tulevat valituiksi.

Animalia ja SEY Suomen eläinsuojelu ovat mukana kampanjassa ja pyytävät suomalaisia ehdokkaita allekirjoittamaan Eläinten EU 2024 -sitoumuksen. Allekirjoittamalla sitoumuksen ehdokkaat lupaavat edistää muun muassa turkistarhauskieltoa, eläinkokeiden lakkauttamista, tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltoa ja lemmikkien hyvinvoinnin parantamista. Sitoutuneita ehdokkaita on tällä hetkellä yli 200, joista parikymmentä Suomesta.

EU-vaalit ovat tärkeät eläinvaalit

Eurooppalaiset kansalaisaloitteet turkistarhauksen, häkkikasvatuksen ja eläinkokeiden lopettamiseksi ovat tällä hetkellä käsittelyssä Euroopan komissiossa. Jokainen aloitteista on kerännyt reilusti yli miljoona allekirjoitusta.

”Eurovaalit ovat tärkeät eläinvaalit. Tänä vuonna äänestäjät voivat todella vaikuttaa siihen, miten Euroopassa kohdellaan eläimiä tulevaisuudessa. Tuorein Eurobarometri kertoo, että 97 % suomalaisista pitää tuotantoeläinten suojelua tärkeänä. Siksi toivommekin, että suomalaiset ehdokkaat allekirjoittavat sitoumuksemme ja eläinten ystävät lähtevät vaaliuurnille sankoin joukoin”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Lisäksi parlamentti ja komissio tulevat lähitulevaisuudessa vaikuttamaan esimerkiksi koirien ja kissojen hyvinvoinnin edistämiseen, eläinkuljetusten ja teurastusten tiukempaan säätelyyn sekä ilmastoystävällisemmän maatalouden ja ruokailun edistämiseen.

”Iso osa eläinten hyvinvointia koskevasta lainsäädännöstä tulee Euroopan unionista. EU:n lainsäädännöllä on merkitystä eläinten hyvinvointiin myös EU:n ulkopuolella – tuontivaatimuksilla voimme vaikuttaa kauppakumppanimaidemme eläinten hyvinvointiin”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati White.

Animalian ja SEYn kampanja on osa Eurogroup for Animalsin Vote for Animals -kampanjaa.

Animalian vaalisivu
SEYn vaalisivu
Eurogroup for Animalsin Vote for Animals -sitoumussivu

Eläinten EU -sitoumuksen vaatimukset:

  1. Lupaan varmistaa, että EU-komissio työskentelee huomattavasti nykyistä enemmän eläinten hyvinvoinnin puolesta.
  2. Sitoudun lopettamaan eläinten kärsimykset elävien eläinten kuljetuksissa.
  3. Sitoudun suojelemaan vedessä eläviä eläinlajeja.
  4. Sitoudun edistämään parempaa ruoantuotantoa.
  5. Sitoudun siihen, että EU-alueen ulkopuolelta tuoduille eläinperäisille tuotteille luodaan tiukemmat kriteerit.
  6. Lupaan nopeuttaa siirtymistä eläinkokeettomaan tieteeseen.
  7. Sitoudun luonnonvaraisten eläinten suojelun parantamiseen.
  8. Sitoudun kieltämään turkistarhauksen ja tarhattujen eläinten turkisten myynnin Euroopan markkinoilla.
  9. Lupaan parempaa huolenpitoa lemmikkieläimille.
  10. Haluan, että EU nimittää eläinten hyvinvoinnista vastaavan EU-komissaarin.

Lisätiedot:

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kati White
toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojelu
puh. 050 371 2740
kati.white@sey.fi