Presidenttiparille toimitettu joulutervehdys muistuttaa ilmaston ja eläinten oikeuksien huomioimisesta  

Kymmenen eläin- ja ympäristöjärjestöä luovutti tänään 14.12. presidenttiparille perinteisen joulutervehdyksensä. Kasviskorilla järjestöt haluavat kannustaa kaikkia syömään eläin- ja ympäristöystävällisesti myös jouluna. 

Ilmastokriisin hillitseminen edellyttää myös ruoantuotantoon puuttumista. Vegaaninen ruoka tuottaa merkittävästi vähemmän ilmastopäästöjä kuin eläinperäinen ruoka, joten sen merkitystä ilmastokriisin pysäyttämisessä ei sovi vähätellä. Eläinten jättäminen pois lautaselta edistää myös eläinten oikeuksia sekä ihmisten terveyttä. Joulunakin on helppoa herkutella ilmasto- ja eläinystävällisesti, kun valitsee pöytään maukkaita, vegaanisia ruokia. 

”Myös eläimet ansaitsevat joulurauhan. Joulutervehdyksellämme haluamme kertoa, että herkullinen ja perinteisiä makuja tarjoava joulupöytä on mahdollista koota ilman, että eläimille aiheutuu kärsimystä. Vegaaninen joulupöytä on kestävä valinta niin eläinten oikeuksien kuin ympäristönsuojelunkin kannalta”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo. 

Ilmastokuormituksen lisäksi eläintuotanto aiheuttaa myös luontokatoa. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan siipikarjatuotanto aiheuttaa eniten lajikatoa. Niinpä kinkun vaihtaminen esimerkiksi kalkkunaan ei auta sen enempää ympäristöä kuin eläimiäkään – kestävin valinta on kasvipohjainen. 

Kasviskorin kokosi tänä vuonna Animalia. Kasviskori sisälsi valikoiman herkullisia, vegaanisia tuotteita: 

Lehtikuohu 
Reilun kaupan Keisarin malja -tee 
Karpalotäysmehu 
Ikimetsä-luomuglögi 
Anjan lakritseja 
Luomupiparkakkuja 
Mansikka-raakasuklaata (luomu) 
Kalavale-porkkana”lohi” 
Santun Seitan Juhlapaisti 
Cashewjuusto mustapippuri 
Kotimaisia omenoita 
Birdlife Suomen siemenkranssi 
Vegaaninen puruluu Osku-koiralle 

Kasviskorin luovuttivat Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs, Natur och Miljön toiminnanjohtaja Camilla Sederholm, Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen, BirdLife Suomen hallituksen sihteeri Petri Varjonen ja Greenpeace Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen.  

Eläin- ja ympäristöjärjestöjen joulutervehdyksessä ovat lisäksi mukana Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Luontoliitto, SEY Suomen eläinsuojelu, Vegaaniliitto ja WWF Suomi. 

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Ajankohtaista Animaliasta