Lintuinfluenssaa löydetty jo 65 turkistarhalta – Fifur vastustaa tarkastuksia 

Ruokaviraston lintuinfluenssatutkimuksessa tartuntoja on löydetty lähes joka neljänneltä tutkitulta kettutarhalta. Yhteensä tartuntoja on löydetty jo 65 turkistarhalta.

Turkistarhojen näytteenotot lintuinfluenssan varalta ovat jatkuneet. Nyt tutkimuksen alla olevat kettu- ja supikoiratarhat ovat osoittautuneet varsinaisiksi lintuinfluenssahautomoiksi: lähes joka neljänneltä tutkitulta tarhalta on löydetty lintuinfluenssan vasta-aineita eläimistä. 

”Nyt viimeistään pitäisi laittaa piste koko turkistarhaukselle. Lintuinfluenssa ei ole katoamassa maailmasta, joten sama rumba ja samat kustannukset ovat odotettavissa taas ensi vuonna. Turkistarhaus aiheuttaa kärsimystä eläimille, terveysriskin ihmisille ja kuormitusta ympäristölle. Alan kieltäminen toisi selkeyden myös tarhaajille, jotka kiellon myötä saisivat tukea lopettamiseen ja uuden yritystoiminnan kehittämiseen”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo. 

Ruokavirasto on tutkinut 20.11.2023 mennessä 106 kettu- ja supikoiratarhaa, joista 24:n eläimistä on löytynyt lintuinfluenssan vasta-aineita. Kun aiemmat sekä tuoreimmat näytteenotot huomioidaan, on tautia löytynyt yhteensä 65 turkistarhalta. Viranomaiset tulevat määräämään kaikkien näiden tarhojen eläimet lopetettaviksi ja hävitettäviksi, mikä tarkoittaa satojatuhansia minkkejä, kettuja ja supikoiria. 

Koska eläimet lopetetaan eläintautilain perusteella, on valtio korvausvelvollinen turkisyrittäjille. Valtio kustantaa paitsi eläinten tutkimiseen ja hävittämiseen liittyvät kulut, myös korvaa eläinten arvon turkistarhaajille. Viime viikolla Animalia-media uutisoi, että tälle vuodelle korvauksiin on varattu rahaa yhdeksän miljoonaa euroa. 

”Nyt, kun tartuntoja löytyy aina vain lisää, on selvää, ettei yhdeksän miljoonaa euroa tule riittämään korvauksiin. Ensi vuoden valtion budjettiin tulee siis todennäköisesti reilu lisäys tarhaajille maksettaviin korvauksiin. Järkevin ratkaisu olisi nyt viipymättä kieltää turkistarhaus kokonaan ja ohjata rahat alan lakkauttamiseen”, sanoo Heidi Kivekäs. 

Ala vastustaa näytteiden ottamista 

Näytteenotot kettu- ja supikoiratarhoilla jatkuvat edelleen. Tutkittavana on vielä noin 200 tarhaa, joten on odotettavissa, että tartuntoja löytyy vielä useilta tarhoilta.  

Osa alan yrittäjistä vastustaa näytteenottoja.  

”On häpeällistä, että alan etujärjestö Fifur on lähtenyt aktiivisesti häiritsemään epidemian torjuntaa vaatimalla oikeusteitse Ruokaviraston tekemien lopettamispäätösten purkamista ja kehottamalla tarhaajia kieltäytymään testeistä. Jos Fifur haluaa lopettaa lintuinfluessaepidemian torjunnan, tulisi sen hyväksyä se tosiasia, että se on mahdollista vain, jos turkistarhaus lopullisesti lakkautetaan Suomessa”, sanoo Heidi Kivekäs. 

Suomen Turkiseläinten kasvattajain liiton (FIFUR) tiedotteessa todetaan, että FIFURin näkemyksen mukaan pelkkä vasta-ainetestaus ja sen perusteella määrätyt pakkokeinot ovat eläintautilain vastaisia ja loukkaavat yrittäjien perusoikeudellista omaisuuden suojaa. Tämän seurauksena osa tarhaajista on kieltäytynyt päästämästä eläinlääkäreitä tarhoille ottamaan näytteitä. Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että tarvittaessa näillä tiloilla käydään ottamassa näytteet poliisin kanssa. 

Lähteet

Animalia-media 14.11.2023. Lintuinfluenssan torjumisen kustannukset turkistarhoilla ainakin 9 miljoonaa euroa.

Ruokavirasto. Lintuinfluenssatapaukset Suomessa

Ruokavirasto. Lintuinfluenssakartoitus turkistarhoilla syksyllä 2023

Yle 18.11.2023. Viranomaiset varautuvat jopa poliisin apuun lintuinfluenssan testaamisessa – turkistarhaajat: ”Vastustaminen on hätähuuto”

Uutista on päivitetty 27.11.2023 tartuntamäärien osalta.

Kuva: Laura Uotila / Animalia

Ajankohtaista Animaliasta