Turkistarhojen lintuinfluenssaepidemian torjuntaan käytetään tänä vuonna ainakin 9 miljoonaa

Animalia-media selvitti Ruokavirastolta ja maa- ja metsätalousministeriöltä turkistarhojen lintuinfluenssaepidemian torjuntaan käytettäviä varoja. Saatujen tietojen mukaan valtion kulut nousevat miljooniin euroihin jo tämän vuoden aikana.

Lintuinfluenssan torjuntaan on budjetoitu tälle vuodelle 8,9 miljoonaa euroa. Suurin osa tästä on turkistarhaajille maksettavia korvauksia. Lisäksi rahaa kuluu tapettujen eläinten hävittämiseen sekä turkistarhoilla tehtävään näytteenottotyöhön ja näytteiden analysointiin.

Hallitus hyväksyi lisätalousarviossa lokakuussa 7,6 miljoonan euron arviomäärärahan turkiseläinten lintuinfluenssaepidemian torjuntaan vuonna 2023. Korvattavaa tulee myös näytteenottotyötä tekevien eläinlääkäreiden työstä. Aluehallintoviraston arvion mukaan kunnille korvattaisiin yhteensä noin 300 000 euroa lintuinfluenssan torjunnasta vuonna 2023. Ruokavirastolle on myönnetty muun muassa turkistarhojen näytteenottoihin ja näytteiden analysointiin miljoona euroa. Lisäksi eläinten lopettamisen ja hävittämisen kuluja maksetaan eläinlääkintähuollon ja kasvintuhoojien torjunnan 1,4 miljoonan euron arviomäärärahasta, mutta tarkkaa tietoa lintuinfluenssan torjuntaan käytettävästä osuudesta ei ole tiedossa.

“On uskomattoman lyhytnäköistä, että valtio jatkaa turkistarhauksen tukemista. Tarhauksen mahdollistaminen ei ole millään tavoin kestävää tai järkevää. Suomalaiset turkistarhat ovat pandemiauhka. Ensi vuonna rahaa tullaan taas tarvitsemaan samaan tarkoitukseen, sillä lintuinfluenssa on jokavuotinen ilmiö. Turkistarhauksen jatkuva tukeminen pitkittää turkistarhoilla elävien eläinten kärsimystä ja on suomalaisten rahojen tuhlausta. Tukea tulisi suunnata vain tarhojen lakkauttamiseen ja tarhaajien alanvaihtoon”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Turkistarhausta on tuettu myös koronapandemian aikaan yli 30 miljoonalla eurolla.

Maa- ja metsätalousministeriö ei osaa arvioida lopullista summaa

Viime viikolla tartuntoja todettiin 10 uudella kettutarhalla. Tartuntoja löytyi myös kokonaan uusilta paikkakunnilta, kuten Eurajoelta. Kaikkiaan lintuinfluenssaa on nyt löydetty 42 suomalaiselta turkistarhalta. Kaikkien näiden tarhojen eläimet on määrätty lopetettaviksi, mikä tarkoittaa satojatuhansia korvattavia eläimiä. Yhdeksän miljoonaa on vain arvio, joten on todennäköistä, että kulut kasvavat jo tänä vuonna. Ensi vuodelle kaavailluista rahoista ei ole tietoa.

Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrottiin Animalialle, ettei lopullista summaa voida vielä arvioida, sillä turkiseläinten lopetuksia ei ole saatu päätökseen eikä korvaushakemuksia ole saatu vielä kaikilta tarhaajilta. Lisäksi uusia lopetusmääräyksiä saattaa yhä tulla, kun turkistarhojen testaukset etenevät. Ministeriöstä kerrotaan, että jos lakisääteiset korvaukset ylittävät nyt budjetoidun määrärahan, siihen tullaan lisäämään rahaa.

“Nyt toiminnassa olevista turkistarhoista vajaalta 150:lta on saatu näytteet ja niistä 42 tarhalta on löytynyt tartuntoja. Tarkastettavana on vielä noin 300 tarhaa, joten on hyvin todennäköistä, että tartuntoja löytyy vielä lisää ja lopetuspäätöksiä annetaan. Turkisalan pitkään jatkunut alamäki kiihtyy korvauksista huolimatta. Tulemme näkemään varmasti lisää konkursseja ja turkistarhojen määrän romahtamisen. Nyt olisi viimeinen hetki kieltää turkistarhaus niin, että se voidaan tehdä hallitusti”, Kivekäs sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lintuinfluenssan torjunnasta turkistarhoilla oli lausunnoilla lokakuussa. Jos se hyväksytään, sellaiset turkistarhat, joiden rakenteita ei pystytä kunnolla puhdistamaan, voivat ottaa uusia eläimiä aikaisintaan vuoden 2024 syyskuussa. Tämä tarkoittaa, että tarhaajat voivat saada tuloa toiminnastaan aikaisintaan vuoden 2025 lopulla. Jos rakenteet voidaan puhdistaa, eikä turkistarhan lähettyvillä olen muita tartuntatarhoja, turkistarhalle saa ottaa uusia eläimiä aikaisintaan neljän kuukauden kuluttua tarhan puhdistuksesta.

Lisätietoja (muualla verkossa):

Animalia-media: Lintuinfluenssan torjumisen kustannukset turkistarhoilla nousevat ainakin 9 miljoonaan euroon

Animalia-media: Turkisala saanut koronatukea 33 miljoonaa – useat turkistarhat saaneet tukea perusteetta

Ruokavirasto: Lintuinfluenssakartoitus turkistarhoilla syksyllä 2023

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kuva: Andrew Skowron / We Animals Media