EU:n laajuinen häkkikasvatuskielto vaarassa viivästyä  

Euroopan komissio on aiemmin kertonut, että se aikoo tarkistaa eläinlainsäädäntöään vielä tämän vuoden aikana. Toistaiseksi on kuitenkin annettu määräaika vain eläinten kuljetuksiin liittyvän lainsäädännön tarkistukselle. Järjestöt pelkäävät, että muut uudistukset siirtyvät seuraavalle kaudelle.  

Eurogroup for Animals jäsenjärjestöineen vaatii Euroopan eläinsuojelulainsäädännön pikaista uudistusta ja selkeää aikataulua muun muassa EU:n häkkikasvatuskiellon edistämiselle. Animalia ja muut järjestöt vaativat komissiota pitämään kiinni lupauksistaan lainsäädännön uudistamiseksi.  

Esimerkiksi jo hyväksytyn häkkikasvatuskiellon toimeenpano saattaa viivästyä. Järjestöt toivovat myös, että 1,5 miljoonaa allekirjoitusta kerännyt Fur Free Europe -aloite otetaan huomioon lainsäädännön uudistuksessa. Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič on kertonut, että komissio aikoo antaa ehdotuksensa eläinten kuljetuksiin liittyen joulukuuhun mennessä. Šefčovič ei kommentoinut, millä aikataululla muita tarkistettavia asioita, eli häkkikasvatukseen, teurastukseen ja merkintöihin liittyvää lainsäädäntöä tarkistetaan. 

”Häkkikasvatuskieltoa ajaneen End the Cage Age -kansalaisaloitteen allekirjoitti lähes 1,4 miljoonaa ja turkistarhauskieltoa ajavan Fur Free Europe -aloitteen yli 1,5 miljoonaa EU-kansalaista. Näiden ihmisten ääntä pitää kuulla. Euroopan komissio on jo sitoutunut kieltämään häkkikasvatuksen ja muokkaamaan eläinten pitoa koskevaa asetusta vuoden loppuun mennessä. Nyt tämä on vaarassa jäädä tekemättä”, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.  

Järjestöt vaativat myös, että osana lainsäädännön uudistusta ja erityisesti häkkikasvatuskieltoa komissio ottaisi huomioon Fur Free Europe -kansalaisaloitteen ja sisällyttäisi uudistukseen myös turkistarhauksen kiellon.  

Animalia, Eurogroup for Animals ja sen muut jäsenjärjestöt pyytävät jokaista EU-kansalaista vetoamaan komission puheenjohtajaan Ursula von der Leyeniin, jotta komissio kunnioittaisi kansalaisten tahtoa ja veisi eläinten hyvinvointilainsäädännön uudistuksen lupaustensa mukaisesti loppuun saakka.  

Mitä sinä voit tehdä? 

Voit auttaa helposti lähettämällä kirjeen Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille. Valmis kirjepohja on suomeksi Eurogroup for Animalsin sivulla

Taija Rinne
viestintäpäällikkö

Kuva: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media