Liettua aikoo kieltää turkistarhauksen

Liettuan parlamentti hyväksyi turkistarhauskiellon viimeisessä äänestyksessä tänään äänin 68–25. Liettua oli vuonna 2022 Euroopan kolmanneksi suurin minkintuottajamaa Puolan ja Kreikan jälkeen.

Liettuassa hyväksyttiin 21.9.2023 eläinten kasvattamista ja tappamista turkisten vuoksi koskeva kielto kolmannessa ja viimeisessä käsittelyssä Liettuan parlamentissa. Kun Liettuan presidentti on vahvistanut lain, maasta tulee Euroopan unionin 20. maa, joka kieltää turkistarhauksen joko täysin tai osittain. Presidentillä on 10 päivää aikaa allekirjoittaa laki.

“Suomi on Euroopan viimeisiä maita, joissa yhä harjoitetaan turkistarhausta. Naapurimaassamme Ruotsissakin valmistellaan parhaillaan turkistarhauksen täyskieltoa, kun siellä on saanut vielä kasvattaa minkkejä. Suomen lisäksi enää Bulgaria, Kreikka, Kypros, Portugali, Puola ja Romania sallivat turkistarhauksen ilman mitään rajoituksia. Haluammeko todella profiloitua maana, joka yhtenä harvoista edelleen sallii julman turkistarhauksen?” sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Bulgariassa, Puolassa ja Romaniassa on käynnissä parlamentaarinen keskustelu turkistarhauksen lopettamiseksi.

Liettuassa on noin 44 minkkitarhaa, joissa on noin miljoona minkkiä. Minkkien lisäksi maassa tarhataan chinchilloja, joita on noin 30 000 yksilöä 31 turkistarhalla. Liettua oli vuonna 2022 Euroopan kolmanneksi suurin minkintuottajamaa. Liettuaa edellä ovat Puola ja Kreikka.

Kansalaiset Suomessa ja Euroopassa haluavat kieltää turkistarhauksen

Eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen käsittely etenee parhaillaan Euroopan komissiossa. Aloite keräsi yli 1,5 miljoonaa kannatusilmoitusta. Suomalainen Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi keräsi juuri yli 100 000 nimeä alle kahdessa viikossa. Taloustutkimuksen kyselyssä 80 % suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta.

Liettuan parlamentin eli Seimasin äänestys käytiin tänään 12 jälkeen. Istunto ja äänestys on nähtävillä Seimasin YouTube-kanavalla.

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kuva: IStock.com / Steven Flannigan