Animals Asia on tehnyt 25 vuotta uraauurtavaa työtä karhutarhauksen lopettamiseksi Aasiassa

Englantilaisen Jill Robinsonin elämä muuttui täysin hänen osallistuttuaan aasialaisten turistien ryhmävierailuun kiinalaiselle sappikarhutarhalle vuonna 1993. Vierailu johti hieman myöhemmin karhuja auttavan yhdistyksen perustamiseen. Yhdistys juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. 

Tarhoilla karhuista valutetaan sappea erittäin kivuliailla menetelmillä, kunnes karhu menehtyy tulehduksiin, huonoon ravintoon ja stressiin. Karhujen pitkäikäisyydestä johtuen kidutus voi jatkua vuosikymmeniä pienissä häkeissä, jotka ovat juuri ja juuri karhujen kokoisia. 

Karhutarhavierailun seurauksena Robinson perusti Animals Asia -järjestön vuonna 1998 sappikarhujen auttamiseksi. Ilman järjestöä sappikarhujen karu kohtalo olisi jäänyt näkymättömäksi. Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta: Vietnam on kieltänyt karhutarhauksen ja loput sappikarhut sijoitetaan Animals Asian ylläpitämille turvatarhoille, joista toinen on rakenteilla. Kiinassa järjestöllä on yksi turvakoti karhuille. Kaikkiaan jo yli 680 karhua on pelastettu. 

Animals Asian turvakodit kuntouttavat karhuja 

Järjestön kuntoutus- ja turvatarhat Vietnamissa ovat keskuksia, joissa kaltoinkohdellut karhut saavat tarvitsemansa fyysisen ja psyykkisen avun ja kuntoutuksen. Työntekijät keräävät tieteellistä aineistoa sapenkeruun vaikutuksista, jotta ala saataisiin loppumaan ja karhunsapen kauppa kielletyksi laajasti. Eläinsuojelutyön lisäksi keskuksilla on suuri merkitys paikallisten työllistäjänä. Uusi turvakeskus tulee toimimaan täysin vietnamilaisin voimin. 

Animals Asia tekee yhteistyötä valtiollisten päättäjien, paikallisviranomaisten, yhteisöjen ja karhujen tarhaajien kanssa. Vaikka yhdistys on jo saavuttanut paljon, jatkuu työ eläinten hyväksi yhä periksi antamatta. 

Animalian karhuryhmä tukee Animals Asian toimintaa. Karhuryhmä on toiminut vuodesta 2006 painopisteinä viestintä ja varainkeruu karhuille. 

Kuva: Animals Asia

Päivi Tiittula
Animalian karhuryhmä

Ajankohtaista Animaliasta