Empatia kuuluu kaikille

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät toteudu vain toivomalla tai kauniilla sanoilla vaan teoilla.

Animalia on eläinoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on tehdä maailmasta parempi ja empaattisempi paikka kaikille lajeille. Haluamme aktiivisesti edistää tasa-arvoa, moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä vastustaa syrjintää. Kansalaisjärjestönä tehtävämme on varmistaa, että jokainen pystyy osallistumaan eläinoikeustoimintaan tasavertaisesti sekä turvallisesti ja että mukaan tuleminen on helppoa kaikille.

Meillä on vielä paljon opittavaa, jotta voimme tarjota kaikille mahdollisuuden vaikuttaa eläinten oikeuksien puolesta. Kuitenkin myös konkreettisia edistysaskeleita on otettu. Vuoden alusta otimme käyttöön tasa-arvo- ja moninaisuussuunnitelman ja keväällä turvallisemman tilan periaatteet kaikkiin tapahtumiimme. Animaliassa toimii tasa-arvotyöryhmä. Työ on nyt aloitettu järjestön sisäisesti ja tulemme ulottamaan sen kaikkeen toimintaamme ja viestintäämme.

Tasa-arvo- ja moninaisuustyön taustalla on tahto siitä, että Animalia kohtelee kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Animalian tavoitteena on olla miellyttävä ja turvallinen työyhteisö ja toimintaympäristö niin työntekijöille, harjoittelijoille, vapaaehtoisillekin kuin luottamustehtävissä toimiville.

Eläinten oikeuksien puolustaminen esimerkiksi vapaaehtoistyön muodossa yhdistää ihmisiä. On tärkeää, että myös kaikki vähemmistöihin, kuten sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin tai vähemmistöön taustansa tai toimintakykynsä vuoksi kuuluvat, kokevat itsensä tervetulleiksi Animaliaan ja eläinoikeustyöhön. Yhteiskunnassamme on kuitenkin vielä paljon rakenteita, jotka toimivat etuoikeutetun valtaväestön mukaan. Meidän kaikkien vastuulla on luoda sopivat olosuhteet ja turvallinen tila osallistumiselle, jotta jokaisen ääni kuuluu.

Riemua ja kapinaa oikeuksien hyväksi

Kesäkuu on perinteinen Pride-kuukausi, jonka aikana kiinnitetään huomiota ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen. Se on sateenkaari-ihmisten mielenilmaus ja protesti mutta myös yhteisöllinen juhla. Suomen suurimman Pride-tapahtuman, Helsinki Priden, tämän vuoden teemana on Joy and Riot – riemu ja kapina, ”sillä maailmaa muuttaaksemme tarvitsemme molempia!” kuten Pride-yhteisön sivulla kerrotaan. Ja se on ihan totta.

Riemu ja kapina ovat aina tarpeen, kun teemme töitä yksilöiden paremman elämän puolesta. Työ on rankkaa ja kuluttavaa. Sekä ihmis- että eläinoikeuskentällä voittoja saa harvoin, ja ne ovat pitkällisen työn tulosta. Riemu edistysaskeleista on tarpeen, jotta jaksamme kohti seuraavaa tavoitetta. Saavutukset eivät kuitenkaan eivät ole kiveen hakattuja. Niiden eteen on tehtävä töitä vuoden ympäri, joka ikinen päivä.

Sen lisäksi, että teemme suunnitelmia ja periaatteita, haluamme näyttää ne myös toiminnassa.

Miten me voisimme kehittää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta Animaliassa? Voit kertoa siitä sähköpostitse toiminnanjohtajallemme Heidi Kivekkäälle: heidi.kivekas@animalia.fi

Lue lisää:

Animalia: Turvallisemman tilan periaatteet

Seta: Pride-tapahtumat Suomessa

Yhdenvertaisuus.fi: Vähemmistöt Suomessa

Helsinki Pride

Kuva: IStock.com / Kar-Tr

Taija Rinne
viestintäpäällikkö