Minkkien tuskaiset kuolemat turkistarhoilla – videot Liettuasta näyttävät hitaan tukehtumisen

Liettualainen Tušti narvai – eläinoikeusjärjestö julkaisi tällä viikolla järkyttävää kuvamateriaalia maan turkistarhoilta.

Sisältövaroitus: Teksti ja kuvat saattavat järkyttää, joten lue eteenpäin oman harkintasi mukaan.

Liettuan turkistarhoilla salaa kuvatuissa videoissa näkyy kaasukammioihin heitettyjä, hitaasti ja tuskallisesti tukehtuvia eläimiä. Kaasukammioiden sisällä kuvatuissa videoissa minkit hyppivät, raapivat ja yrittävät paeta. Lopulta minkkien kehot alkavat kouristella ja eläimet tukehtuvat hitaasti. Myös Suomessa minkit tapetaan vastaavissa kaasukammiossa hiilimonoksidilla tai hiilidioksidilla tukehduttamalla.

Kuvamateriaali on peräisin kahdeksalta liettualaiselta turkistarhalta vuosilta 2019, 2022 ja 2023. Tuskallisten tukehtumiskuolemien lisäksi videoilla näkyy turkistarhojen työntekijöitä heittelemässä ja lyömässä minkkejä.

Tajuissaan oleva minkki yrittää pyrkiä pakoon kaasukammiosta. Kuva: Tušti narvai

”Kun käsittelimme kuvia, jouduimme vaihtamaan työtä tekevää henkilöä useaan otteeseen. Kuvat ovat yksinkertaisesti niin julmia, että niiden katsominen on emotionaalisesti liian raskasta. Tällainen eläinten kohtelu on käsittämätöntä ja anteeksiantamatonta. Ne tapahtumat, joita useimmat ihmiset eivät voi edes katsoa niiden kauheuden takia, ovat normaali käytäntö turkistarhoilla. Tappamiskausi näyttää kaikkialla samalta”, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Gabriele Vaitkeviciute.

Työntekijä kiskoo minkkiä hännästä saadakseen sen pois häkistä. Kuva: Tušti narvai

Järjestö on tehnyt työntekijöiden toiminnasta ilmoituksen lakia valvovalle viranomaiselle, jotta eläimiä väkivaltaisesti kohdelleet ihmiset saataisiin oikeuden eteen. Turkistarhauksen ongelmat ovat kuitenkin niin syvällä, että ainoa eettisesti kestävä ratkaisu on turkistarhauksen kieltäminen kokonaan.

Turkistarhauskielto Liettuassa saattaa olla pian totta

Liettuan parlamentti käsittelee parhaillaan turkistarhauskieltoa. Parlamentin ympäristönsuojelukomitea käsitteli toukokuun lopussa muutoksia eläinten hyvinvointia ja suojelua koskevaan lakiin, ja mukana ehdotuksessa oli turkistarhauskielto. Kokouksessa enemmistö kansanedustajista äänesti turkistarhojen kieltämisen puolesta. Lakiesitystä käsitellään seuraavaksi parlamentin täysistunnossa, jossa äänestyksen odotetaan tapahtuvan 6. kesäkuuta. Tämän vaiheen jälkeen on vielä yksi äänestys jäljellä ennen kuin lakiesitys voidaan hyväksyä.

Liettuassa on noin 44 minkkitarhaa, joissa on noin miljoona minkkiä. Minkkien lisäksi maassa tarhataan chinchilloja, joita on noin 30 000 yksilöä 31 turkistarhalla.

Suomi kuuluu Euroopan unionin vähemmistöön maana, joka sallii edelleen turkistarhauksen. Suomen lisäksi vain Bulgaria, Kreikka, Kypros, Liettua, Portugali, Puola ja Romania sallivat turkistarhauksen ilman mitään rajoituksia. Liettuan lisäksi Bulgariassa, Puolassa ja Romaniassa on käynnissä parlamentaarinen keskustelu turkistarhauksen lopettamiseksi.

Sisältövaroitus: video saattaa järkyttää. Koko video on katsottavissa täällä.

Minkkiä ollaan heittämässä kaasukammioon. Kuva: Tušti narvai

Yläkuva: Jo-Anne McArthur / #MakeFurHistory / We Animals Media (kuva ei liity tapaukseen).

Ajankohtaista Animaliasta