Muusikot, kirjailijat ja näyttelijät vetoavat turkistarhattoman EU:n puolesta

ABREU, BESS, Olavi Uusivirta, Michael Monroe, Maria Veitola, Ellen Jokikunnas ja lukuisat muut kulttuurialan vaikuttajat vaativat turkistarhauksen kieltämistä.  

”Turkistarhaus on äärettömän julmaa. Meillä on nyt ennennäkemätön tilaisuus jättää turkistarhaus historiaan”, laulaja Anna Abreu sanoo.  

22 tunnettua kulttuurialan henkilöä kertoo Animalian julkaisemalla videolla turkistarhauksen epäeettisyydestä ja syistä, miksi ovat allekirjoittaneet eurooppalaisen kansalaisaloitteen turkistarhattoman EU:n puolesta.

”Turkistarhaus on turha ja julma jäänne menneisyydestä”, muusikko Emppu Suhonen perustelee, miksi allekirjoitti itse Fur Free Europe -kansalaisaloitteen.

Animalia julkaisi videon osana eurooppalaisten eläinjärjestöjen yhteistä Fur Free Europe -kansalaisaloitekampanjaa, joka vaatii turkistarhauksen ja turkistarhoilta peräisin olevien turkisten myynnin kieltämistä EU:ssa. Suomessa aloitteen tekijä on Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.  

”Turkistarhoilla kasvatettavat eläimet – ketut, minkit, naalit, supikoirat – ovat aktiivisia petoeläimiä, joiden kasvattaminen pienissä verkkopohjahäkeissä on täysin epäeettistä.  Suomi on yksi harvoista EU-maista, joka vielä sallii turkistarhauksen. Siksi on erityisen merkityksellistä, että jo lähes 85 000 suomalaista on allekirjoittanut Fur Free Europe -kansalaisaloitteen”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs iloitsee.

Allekirjoitusten kerääminen Fur Free Europe -kansalaisaloitteeseen aloitettiin 18.5.2022. Nimiä voi kerätä vuoden ajan. Kun aloitteeseen saadaan miljoona vahvistettua allekirjoitusta, se etenee Euroopan komission käsittelyyn. Aloitteeseen on kerätty jo yli 1 400 000 allekirjoitusta.  

EU-komissio on luvannut esityksen uudeksi eläinten hyvinvointilainsäädännöksi vuoden 2023 lopussa. Lainsäädäntöprosessi on nyt kriittisessä vaiheessa, joten järjestöt pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon allekirjoituksia mahdollisimman pian. Suomessa allekirjoituksia keräävät Animalia, SEY Suomen eläinsuojelu ja Oikeutta eläimille. Järjestöjen tavoitteena on 100 000 allekirjoitusta Suomesta.

Mukana olevat kulttuurialan vaikuttajat

Michael Monroe (muusikko)
ABREU (muusikko)
BESS (muusikko)
Aleksanteri Hakaniemi (muusikko)
Costee (muusikko)
Emppu Suhonen (muusikko)
Pins.ku (muusikko)
Olavi Uusivirta (muusikko)
Emma Nopanen (näyttelijä)
Jaakko Ohtonen (näyttelijä)
Elias Salonen (näyttelijä)
Eero Ritala (näyttelijä)
Outi Mäenpää (näyttelijä)
Maria Veitola (toimittaja-juontaja)
Ellen Jokikunnas (juontaja)
Ina Mikkola (toimittaja, ohjaaja)
Alma Hätönen (juontaja)
Rea Tallgren (radiojuontaja)
Laura Gustafsson (kirjailija)
Natalia Kallio (kirjailija)
Laura Friman (kirjailija)
Toni Wirtanen (muusikko)

Katso video täältä.

Lisätiedot

FurFreeEurope.fi
Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanja

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kuva: Andrew Skowron

Ajankohtaista Animaliasta