Sdp:n, vasemmiston ja vihreiden nuorisojärjestöt tukevat kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi EU:ssa

Turkistarhauksen vastustus Suomessa ja koko EU:ssa kasvaa. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jo 80 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta, jossa eläimet viettävät koko elämänsä pienessä verkkopohjahäkissä ilman mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Turkistarhauksen kieltäminen on ollut Suomessa poliittisesti vaikeaa mielipideilmaston muuttumisesta huolimatta. Samaan aikaan eurooppalaiset eläinsuojelujärjestöt keräävät allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on kieltää turkistarhaus ja turkistarhoilta peräisin olevien tuotteiden myyminen koko EU:ssa. Suomessa Fur Free Europe -kansalaisaloitteessa ovat mukana SEY Suomen eläinsuojelu, Animalia ja Oikeutta eläimille.

Monet poliittiset nuorisojärjestöt ovat ottaneet rohkeasti kantaa turkistarhauksen kieltämiseksi, ja nyt sdp:n, vasemmiston ja vihreiden nuorisojärjestöt ovat lähteneet tukemaan kansalaisaloitetta. Samat emopuolueet kannattavat turkistarhauskieltoa Suomessa.

”Näinä aikoina uudistuksiin tarvitaan mahdollisimman laaja poliittinen konsensus. Olemme iloisia siitä, että uusi sukupolvi on aiempia tiedostavampi ja myös rohkeampi ottamaan kantaa. Moni ihmisille ja eläimille vahingollinen toiminta on joskus ollut laillista, kunnes yleinen mielipide on kallistunut niitä vastaan ja toiminta on muutettu laittomaksi”, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Kati White.

Nimien kerääminen aloitteeseen aloitettiin toukokuussa 2022, ja sen on allekirjoittanut jo yli miljoona EU-kansalaista. Suomalaiset ovat allekirjoittaneet aloitetta toiseksi eniten, noin 70 000 kertaa.

”Olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että suomalaiset ovat osoittaneet tukeaan turkistarhauksen kieltämiselle innokkaasti. Se antaa vahvan signaalin siitä, että suomalaiset haluavat jo siirtää turkistarhauksen historiaan”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa turkistarhaus on yhä sallittu. Maa toisensa jälkeen on kieltänyt tarhauksen epäeettisenä, ja useat muotitalot ovat lopettaneet aidon turkiksen käytön tuotteissaan.

”On häpeällistä, että Suomi haraa vastaan. Poliittinen keskustelu tarhauksen lopettamiseksi ei ole edennyt. Kun eduskunta ei huomioi kansalaisten toivetta, on hienoa, että tarhauskieltoa edistetään EU-tasolla”, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa toukokuuhun 2023 saakka osoitteessa furfreeeurope.fi.

Lisätiedot

Kati White
toiminnanjohtaja
SEY Suomen eläinsuojelu
p. 050 371 2740
kati.white@sey.fi

Heidi Kivekäs   
toiminnanjohtaja
Animalia   
p. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi


Kristo Muurimaa
Kampanja- ja viestintävastaava
Oikeutta eläimille
p. 044 722 3352
kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi

Kuva: satamedia / iStock

Ajankohtaista Animaliasta