TET-harjoittelussa eläinten oikeuksien puolesta

Miranda Uttula kertoo, millaista oli olla TET-harjoittelijana Animalian toimistolla.

Hei, olen Miranda, yhdeksäsluokkalainen Helsingissä asuva koululainen. Minua kiinnosti moni työpaikka TET-jaksolle, ja aluksi oli vaikea päättää minne hakea. Äitini ehdotti Animaliaa, koska ajatteli sen olevan varmasti sopiva paikka minulle. En tiennyt Animaliasta paljon ennen harjoitteluani, joten se oli mukavaa samalla tutustua minulle uuteen järjestöön.

Olin 8. luokalla TET-harjoittelussa Plan International Suomessa, ja se kokemus sai minut haluamaan jatkamaan järjestöalalla. Tahdon tehdä työtä, jolla on merkitystä ja vaikutusta maailmaan, ja jota samalla on kivaa tehdä. Animalia kuulosti täydelliseltä työpaikalta sellaiseen. Järjestötyö kiinnostaa minua, ja eläimet ovat minulle hyvin tärkeitä, joten oli mahtavaa päästä tekemään työtä niiden oikeuksien edistämiseksi. Laitettuani hakemuksen minulle nopeasti vastattiin myöntävästi.

Ensivaikutelma oli ilahduttava

Menin paikan päälle toimistolle tekemään TET-sopimukseni. Toimisto oli lähellä entistä TET-paikkaani, joten alue oli tuttua. Nähdessäni toimiston olin positiivisesti yllättynyt. Animalian toimisto on pieni ja kotoisa. Olin ajatellut, että kaikki toimistot ovat todella suuria ja työntekijöitä olisi paljon. Minut otettiin lämpimästi vastaan, ilmapiiri oli mukava ja rento ja työntekijät iloisia ja ystävällisiä. Ohjaajani kampanjavastaava Tiina Ollila esitteli toimiston minulle. Hän esitteli minulle myös suunniteltua aikataulua ja minulle suunnattuja työtehtäviä. Tehtäviä oli paljon ja monipuolisesti, ja se kuulosti lupaavalta. Lähdin toimistolta innoissani katse kohti tulevaa tutustumisviikkoa.

Monenmuotoisia työtehtäviä

Ensimmäisenä päivänä aloitin lukemalla Animalian toiminnasta ja tavoitteista. Olin vaikuttunut, miten kauas töissä on asiat suunniteltu. Seuraavaksi meillä oli toimistopalaveri, jossa sain esitellä itseni ja kaikki työntekijät esittelivät itsensä minulle. Tuntui heti siltä, että olen osa Animalian yhteisöä. Palavereissa ja kokouksissa oli kiinnostavaa kuunnella mitä Animaliassa tapahtuu ja mistä siellä oikein puhutaan. “Työpaikkakieltä” oli joskus vaikea ymmärtää, mutta opin termejä varmasti enemmän tulevaisuudessa.

Työpaikka tarjosi ruokailun. Tuntui siltä, että minua hemmoteltiin, koska alueen lounaspaikat voittivat kouluruoan toden teolla.

Maanantaina aloitin tehtävän kuorittaa eduskuntaan 200 kirjettä Turkistarhauksen exit-strategiaa ja Turkistarhaton Suomi 2025 -esitteitä. Siinä menikin paljon aikaa, ja sain kaikki kuoritettua vasta keskiviikkona. Torstaina vein eläinpoliittisen asiantuntijan Elina Rodriguezin kanssa nämä kirjeet eduskuntaan. Se oli mielestäni viikon jännittävin ja hauskin tehtävä. Hyvin tärkeä sellainen: nämä ovat niitä pieniä askelia eteenpäin kohti tavoitettamme, ja nyt vain toivomme, että nämä selvitykset otetaan huomioon.

Tiistaina toimistoon tuotiin erilaisia vegaanisia marmeladeja, joita työntekijöiden piti arvostella eri tekijöiden mukaan. Arvostelin niitä itsekin, ja kirjoitin ylös kaikkien arvostelut, jotta ne voi julkaista seuraavassa Animalia-lehdessä. Osallistuin myös ilmastotyöpajaan, jossa pohdittiin, miten eläinten oikeuksia huomioitaisiin ilmastokeskustelussa. Keskiviikkona sain julkaista Animalian Instagramiin TET-viikostani ja työtehtävistäni, mikä osoittautui aika hitiksi. Keskiviikkoon sisältyi palavereita ja karhukalentereiden paketoimista ja postittamista. Perjantain vietin etänä ja kirjoitin blogia TET-harjoittelustani.

Animalia oli enemmän mitä TET-paikastani voisi pyytää. Ilmapiiri oli ystävällinen ja kotoisa, kaikki auttoivat minua mielellään, jos tuli kysyttävää. Viikko opetti minulle paljon järjestötoiminnasta, miten paljon siihen kuuluu järjestelyä ja suunnittelua, miten paljon siellä tapahtuu koko ajan. Opin esimerkiksi turkistarhauksesta ja sen vaikutteista paljon enemmän. Opin, miten ilmastokeskustelussa voi eläimiä ottaa huomioon ja miten viherpesu voi olla oikeasti ongelmallista. Pyrin tekemään kaikki tehtäväni mahdollisimman hyvin ja osallistumaan toimintaan innokkaasti. Tämä oli tärkeä ja opettavainen viikko minulle. Suosittelen lämpimästi tulemaan harjoittelijaksi Animaliaan tai muuhun järjestötyöhön.

Miranda Uttula & Mina-kissa
9D Apollon yhteiskoulu

Kuvat: Frederico Di Dio Photography / Unsplash & Anette Paananen

Ajankohtaista Animaliasta