Eläinoikeuspalkinto Helsingin, Lappeenrannan, Lapin ja Oulun yliopiston ylioppilaskunnille

Animalia palkitsee maailman vegaanipäivänä 1.11. vuoden 2022 eläinoikeuspalkinto Pro Animalialla Lapin yliopiston, Lappeenrannan LUT-yliopiston, Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnat, jotka ovat tehneet tänä vuonna päätöksen tarjota omissa tilaisuuksissaan ja tapahtumissaan vain vegaanista ruokaa.

Pro Animaliasta päättänyt Animalian hallitus pitää ylioppilaskuntien toimintaa esimerkillisenä, sillä yhteisten tilaisuuksien ruokatarjoilujen muuttaminen kasvipohjaiseksi on tärkeä askel niin eläinten oikeuksien edistämisessä kuin ilmastokriisin hillitsemisessä.

”Ruokailu tai kahvittelu tilaisuudessa voivat olla pieni osa päivän ruokailuista, mutta se mahdollistaa tutustumisen herkulliseen kasviperäiseen ruokaan. Toistuessaan nämä tilaisuudet jättävät ison positiivisen ympäristökädenjäljen. Seuraava luonnollinen askel olisi muuttaa myös opiskelijaruokailut vegaanisiksi”, Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen sanoo.

Animalian hallitus haluaa Pro Animalia -palkinnolla nostaa esiin ruuantuotannon mittavat ympäristövaikutukset. Nykymuotoinen ruuantuotanto on merkittävä syy ilmastokriisiin sekä luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen.

“Erityisesti eläinperäisen ruuan ilmastovaikutukset ovat huomattavia, myös meillä Suomessa. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta kasviperäisten ruokavalioiden yleistyminen on tärkeää. Viljojen ja palkokasvien viljely suoraan ihmisravinnoksi on reilumpaa kuin rehun tuottaminen maapallon rajallisella peltopinta-alalla”, Laakkonen sanoo.

Eläinoikeuspalkinto Pro Animalia jaetaan joka vuosi vuoden eläinmyönteisimmälle teolle. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1987. Palkinnolla Animalia haluaa antaa tunnustusta niille tahoille, jotka ovat esimerkillisellä toiminnallaan edistäneet eläinten hyvinvointia ja oikeuksia. Viime vuosien palkitut on listattu Animalian sivulla.

Lisätiedot:
Erja Laakkonen
puheenjohtaja, Animalia
erja.laakkonen@animalia.fi