Ministeri Kurvinen antoi vauhtia turkistarhauksen kieltämiselle 

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) vieraili Saga Fursin turkishuutokaupassa tiistaina. Ministerin somepäivitykset huutokaupasta herättivät runsaasti keskustelua ja saivat aikaan vyöryn vaatimuksista kieltää turkistarhaus. 

Ministeri Kurvinen mainitsi somepäivityksissään vierailunsa huutokaupassa ”upeaksi” ja alan työllistävän ”tuhansia ihmisiä”. Aiemmin ministeri on ilmoittanut omistavansa Saga Fursin osakkeita. 

Somessa päivitysten jälkeen kiihtyneessä keskustelussa kyseenalaistettiin aiheellisesti ministerin sitoutumattomuus: kuinka ministeri, jolla on taloudelliset kytkökset alaan, voi olla päättämässä alan säätelystä ja sille myönnettävistä taloudellisista tuista? Kurvisen oman päivityksen mukaan huutokaupassa olikin kiitelty turkisalan saamia koronatukia. Samaan aikaan ministerin pöydällä on eläinsuojelulain uudistus, jossa turkistarhaukseen ei puututa käytännössä lainkaan. 

Animalia paljasti kesällä turkisalan saamat miljoonatuet. Turkisalaa tuettiin Suomessa koronapandemian aikana yli 33 miljoonalla eurolla, josta suurin osa, 32 miljoonaa, kohdistui suoraan turkistarhauksen tukemiseen. Tukea oli myönnetty jopa konkurssin partaalla oleville turkistarhoille, joiden taloudelliset vaikeudet olivat alkaneet jo kauan ennen koronapandemiaa. 

Myös Kurvisen käyttämiä argumentteja kumottiin somekeskusteluissa kiivaaseen tahtiin. Turkistarhauksen vientitulot ovat romahtaneet eikä työllistävyydessäkään voida puhua tuhansista. On myös virheellistä väittää, että turkistarhausta vastustettaisiin vain pääkaupunkiseudulla, kun yli 70 prosenttia suomalaisista on kertonut vastustavansa nykymuotoista turkistarhausta. 

Lukuisat päättäjät vaativat turkistarhauksen kieltämistä 

Keskustelu somessa lähti vyörymään ja sai lukuisat vaikuttajat ottamaan kantaa turkistarhauksen kieltämisen puolesta. Muun muassa rouva Jenni Haukio jakoi Twitterissä runoilija Eeva Kilven koskettavan runon turkiseläinten kärsimyksestä ja jakoi linkin eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen kieltämiseksi. Toimittaja Tuomas Enbuske nosti useissa tviiteissä esiin turkistarhauksen epäeettisyyden ja ministerin toiminnan eturistiriidat.  

Myös eduskuntapuolueiden sisältä tuli tukea turkistarhauksen kieltämiselle. Keskustelu oli kriittistä puolueesta riippumatta. Esimerkiksi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) peräänkuulutti Twitterissä epäeettisen turkistarhauksen siirtämistä historiaan sekä luopumistukea tarhaajille, jotta muutos olisi hallittu ja oikeudenmukainen. Kokoomuksen piiristä Kokoomusopiskelijat sekä useat valtuutetut vaativat turkistarhauksen kieltämistä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan kannanotto oli myös selkeä: ”Henkilökohtaisesti pidän eläinoikeuskysymysten hidasta etenemistä hallituksen suurimpana epäonnistumisena, koska siinä myös monet helpot ja halvat askelet on jätetty ottamatta”. Kansanedustaja Hussein Al-Tee (sd.) vaati myös turkistarhauksen kieltämistä: “Suomen on rohkeasti ryhdyttävä toimeen ja siirtymäajan kautta ala täytyy maassamme lopettaa.”  

Turkistarhaus nousi nopeasti Twitterin suosituimpien aiheiden joukkoon. Keskustelu vauhditti myös turkistarhauksen kieltämistä vaativan kansalaisaloitteen allekirjoitusten kertymistä, sillä eilen aloite saavutti 50 000 suomalaisen allekirjoittajan rajapyykin. Kaikkiaan aloitteen on allekirjoittanut jo yli 300 000 EU-kansalaista.  

Tule mukaan vaatimaan turkistarhausta historiaan! 

Animalia on mukana keräämässä allekirjoituksia eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen Fur Free Europe. Kansalaisaloitteessa vaaditaan turkistarhauksen sekä turkisten myynnin kieltämistä EU:ssa.

Auta lopettamaan julmuus

Eläimet tarvitsevat kaltaistesi ihmisten apua. Tee lahjoitus tänään, autat muuttamaan miljoonien eläinten kohtalon. Anna lahjaksi tulevaisuus, jossa häkki ei ole kenenkään koti.

Lahjoituksen kohde

Turkistarhaton Suomi

Lahjoitettava summa

Kuvat: Jo-Anne McArthur / The Ghosts In Our Machine / #MakeFurHistory / We Animals Media 

Ajankohtaista Animaliasta