EU-kansalaiset vaativat loppua eläinkokeille

Eurooppalainen kansalaisaloite eläinkokeiden kieltämiseksi keräsi yli 1,4 miljoonaa allekirjoitusta. EU-kansalaisilla on vahva tahto saada eläinten kärsimys eläinkokeissa päätökseen.

Yli kymmenen miljoonaa eläintä, kuten hiiriä, rottia, koiria ja kaneja, kärsii vuosittain eläinkokeissa ympäri Eurooppaa. Nyt EU-kansalaiset vaativat eläinten kärsimyksen lopettamista kosmetiikka- ja kemikaalikokeissa sekä kunnianhimoista suunnitelmaa kaikkien eläinkokeiden lopettamiseksi Euroopan unionissa. Tavoite on kirjattu EU:n koe-eläintoimintaa säätelevään direktiiviin, mutta minkäänlaista suunnitelmaa eläinkokeiden vähentämiseksi ja lopulta niistä luopumiseksi ei ole tehty.

Kun eläinkokeiden kieltämistä vaativan eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräämisen määräaika päättyi keskiviikkona 31. elokuuta, oli 1,4 miljoonaa ihmistä allekirjoittanut aloitteen. Historiallisen asiasta tekee myös se, että tämä on jo toinen eläinkokeiden lopettamista vaativa eurooppalainen kansalaisaloite, joka on ylittänyt miljoonan allekirjoituksen rajan. Ensimmäinen aloite oli Stop Vivisection vuonna 2015.

”Allekirjoitusten valtava määrä osoittaa, että asia on erittäin tärkeä EU-kansalaisille. Vaadimme, että tällä kertaa Euroopan komissio, Euroopan parlamentin jäsenet ja kansalliset hallitukset ottavat aloitteen tosissaan ja ryhtyvät välittömästi toimiin. Tarvitsemme kunnianhimoisen ja kiireellisen suunnitelman kaikkien eläinkokeiden siirtämiseksi historiaan”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Suomalaiset haluavat lopettaa eläinkokeet

Save Cruelty Free Cosmetics -kansalaisaloitteen käynnistivät elokuussa 2021 lukuisat eläinjärjestöt ympäri Eurooppaa. Animalia oli yksi kampanjassa mukana olleista järjestöistä.

Suomi saavutti aloitteeseen tarvittavan kansalaisten allekirjoitusten vähimmäismäärän ensimmäisenä jäsenmaista. Tavoite tuli täyteen jo vuoden 2021 lokakuussa. Väkilukuun suhteutettuna allekirjoituksia tuli Suomesta lopulta kolmanneksi eniten. Kaikkiaan yli 54 000 suomalaista vaati eläinkokeiden lopettamista EU:ssa.

”Animalian puolesta kiitän jokaista suomalaista, joka osoitti tukensa eläinkokeiden lopettamiselle. Yhdessä teemme Euroopan komissiolle selväksi, että sen on esitettävä lainsäädäntöehdotuksia eläinkokeiden ja siten miljoonien eläinten kärsimyksen lopettamiseksi. Myös Suomen päättäjien tulee ottaa nämä vaatimukset vakavasti. Euroopan on korkea aika siirtyä vanhentuneista menetelmistä kohti eläinkokeetonta tutkimusta”, Heidi Kivekäs muistuttaa.

Aloitteen allekirjoitukset vahvistetaan kolmen kuukauden sisällä. Tähän mennessä vain kuusi kaikista 90 rekisteröidystä eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta on läpäissyt tämän vaiheen. Allekirjoitusten vahvistamisen jälkeen kansalaisaloite toimitetaan Euroopan komission ja parlamentin käsiteltäväksi. Komissiolla on kuusi kuukautta aikaa antaa vastaus aloitteen vaatimuksiin.

Kuva: Roger Kingbird / We Animals Media

Ajankohtaista Animaliasta