Miljoona EU-kansalaista vaatii eläinkokeiden loppua

Eurooppalainen kansalaisaloite (ECI) eläinkokeiden kieltämiseksi saavutti tänään miljoonan allekirjoittajan rajapyykin.

Kansalaisaloite on ollut valtava useiden kansainvälisten järjestöjen ponnistus. Animalia on yhdessä yli 100 muun järjestön kanssa ajanut aloitetta, jonka tavoitteena on kieltää eläinkokeet EU:ssa. Kansalaisaloitteella vastustetaan myös Euroopan kemikaaliviraston vaatimuksia, jotka vaarantavat Euroopan unionissa voimassa olevan kosmetiikan eläinkoekiellon. Euroopan kemikaalivirasto vaatii uusia eläinkokeita tietyille ainesosille – myös sellaisille, joita käytetään laajasti kosmetiikassa ja joiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta on siten jo näyttöä.

“Miljoona allekirjoitusta on huikea saavutus, mutta koe-eläinlaitoksissa kärsivät eläimet tarvitsevat vielä enemmän. Aiomme kerätä nimiä loppuun saakka, jotta saamme varmistettua aloitteen etenemisen komission käsittelyyn”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Kampanja on kestänyt 11 kuukautta, ja nimien keräys päättyy elokuun lopussa. Loppukirin aikana järjestöt haluavat varmistaa, että EU-kansalaisten tahto kuuluu.
”Asia on tärkeä EU-kansalaisille. Suomalaisista 78 % on sitä mieltä, että eläinkokeet tulisi korvata eläinkokeettomilla tutkimusmenetelmillä”, Kivekäs kertoo.

Vuonna 2019 EU:ssa eläinkokeisiin joutui 10,5 miljoonaa eläintä. Näistä kokeista 41 % aiheutti eläimille kohtalaista tai vakavaa kärsimystä. Vuonna 2019 Lethal Dose 50 -kokeiden määrä hiirillä lisääntyi 19 prosenttia. Kokeessa testataan, kuinka paljon tutkittavaa ainetta tarvitaan tappamaan 50 % koe-eläimistä.

Sen lisäksi, että kansalaisaloite voi pelastaa miljoonien eläinten elämän, se voi muuttaa tieteellisen kehityksen suuntaa EU:ssa. Eläinkokeettomilla menetelmillä on mahdollista tehdä parempaa tiedettä. 92 % eläinkokeet läpäisseistä lääkkeistä ei läpäise ihmiskokeita. Näistä urologisten sairauksien lääkkeistä vain 4 %, sydänlääkkeistä 5 %, syöpälääkkeistä 5 % ja neurologisista lääkkeistä 6 % hyväksytään lopulta ihmiskäyttöön.

Lisätietoa

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Eurooppalainen kansalaisaloite (ECI) eläinkokeiden kieltämiseksi kulkee nimillä ”The End Animal Testing” ja ”Save Cruelty Free Cosmetics”. Kansalaisaloite tuo yhteen yli 100 järjestöä ympäri Eurooppaa.

Aloitteen taustalla ovat Eurogroup for Animals, the European Coalition to End Animal Experiments, Cruelty Free Europe, PETA ja HSI Europe. Animalia on Eurogroup for Animalsin ja Cruelty Free Europen jäsen.

Aloitteeseen voit tutustua ja sen voi allekirjoittaa Euroopan unionin verkkosivulla

Euroopan komissio suosittelee, että kansalaisaloitteisiin kerätään vähintään 1,2 miljoonaa nimeä, jotta miljoonan allekirjoituksen raja varmasti täyttyy. Nimien tarkistuksessa osa nimistä hylätään. Aiempiin aloitteisiin perustuen arviolta 20 % allekirjoituksista hylätään esimerkiksi virheellisen informaation vuoksi.

Ajankohtaista Animalialta