EU:n tulee lopettaa julmat eläinkokeet kemikaalien testauksessa

Tiesitkö, että juuri tälläkin hetkellä kantavana oleville eläimille syötetään väkisin myrkyllisiä kemikaaleja, jotka tappavat poikaset niiden kohduissa – kaikki vain siksi, että EU:n kemikaali- ja torjunta-ainelainsäädäntö edellyttää sitä?

Seinämaalit, kännyköiden osat ja monet muut tutut ja arkipäiväiset esineet ja asiat sisältävät eläinkokein testattuja kemikaaleja. Eläinkokeet ovat kuitenkin epäluotettavia, vanhentuneita ja julmia.

Arviolta miljoonia eläimiä on jo tapettu näissä eläinkokeissa. Kun Euroopan komissio uudistaa sääntelyään, monet muut koe-eläimet ovat vaarassa kokea saman kohtalon.

Mitä eläimet joutuvat kokemaan kemikaalitesteissä ja miten sinä voit auttaa?

Emoja ja syntymättömiä poikasia tapetaan

Rita-rotalle* syötettiin tutkittavaa ainetta joka päivä koko tiineyden ajan. Päivää ennen laskettua aikaa Rita tapettiin kolmen syntymättömän poikasensa kanssa ja heidän ruumiinsa leikeltiin.

Yhden aineen testaamiseksi pitää tappaa satoja Ritan kaltaisia emoja. Nämä kokeet eivät edes ole luotettavia.

Ritan kaltaiset rotat elävät korkeintaan kaksi vuotta, jonka ajan ne altistetaan erittäin korkeille kemikaalipitoisuuksille. Ihmiset ovat paljon suurempia, elämme paljon pidempään ja saamme huomattavasti pienempiä annoksia monia eri kemikaaleja kuin eläinkokeissa käytettävät eläimet. Miten nämä kokeet voisivat siis kertoa siitä, miten kemikaalien altistus vaikuttaa ihmisiin?

Eräässä jyrsijöillä tehtävässä kokeessa, jonka tarkoituksena on selvittää aiheuttaako tietty kemikaali syöpää ihmisissä, pakotetaan yli 400 hiirtä tai rottaa hengittämään kemikaalia jopa kahden vuoden ajan. Sen jälkeen ne tapetaan, jotta saadaan selville kemikaalialtistuksen seuraukset. Kuitenkin tutkimustieto jopa 50 vuoden ajalta osoittaa, että koe ennustaa epäluotettavasti reaktioita ihmisissä.

Kanien ihoa poltetaan kemikaaleilla

Eläinkokeen tekijät ajelivat Bellan* selästä alueen paljaaksi ja levittivät kemikaalia suoraan Bellan herkälle iholle. Tutkijat halusivat selvittää reaktion voimakkuuden. Tämän kivuliaan kokeen jälkeen Bella tapettiin.

Kokeen hyöty oli vähäistä. Kanien iho on huomattavasti läpäisevämpi kuin ihmisten, joten kanien käyttäminen ärsytystä ja syöpymistä mittaaviin kokeisiin johtaa virheellisiin tuloksiin.

Kun verrattiin 65 kemikaalin kanien iholla ja ihmisen iholla tehtyjen kokeiden tietoja keskenään, huomattiin, että 45 % eläinkokeiden kautta saaduista tuloksista, joiden mukaan kemikaali aiheuttaa mahdollisesti ärsytystä, ovat virheellisiä.

Jos kokeen tekijät olisivat käyttäneet eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä sen sijaan, että aiheuttivat Bellalle kärsimystä, tulokset olisivat voineet olla jopa 86 % luotettavampia, eli paljon luotettavampia kuin kanikokeilla saadut tulokset.

Koirille pakkosyötetään torjunta-aineita

Barneyn* kurkkuun työnnettiin putki, jonka kautta torjunta-aineita pumpattiin suoraan Barneyn vatsaan. Tämä tehtiin joka päivä 90 päivän ajan, jonka jälkeen Barney tapettiin ja hänen elimensä leikeltiin.

Näissä kokeissa käytetyt koirat saatetaan pakottaa hengittämään tai nielemään rikkaruohojen torjunnassa, rotanmyrkyissä tai tuholaistorjunnassa käytettäviä aineita. Koirat saattavat kärsiä kouristuksista, sisäisistä verenvuodoista tai elinvaurioista tai ne saattavat jopa kuolla kokeen aikana. Kaikki näihin eläinkokeisiin joutuvat eläimet kärsivät tästä kidutuksesta koko elämänsä ajan.

Yli 2,6 miljoonaa eläintä käytetään myrkkytesteissä

Rita, Bella ja Barney ovat vain kolme esimerkkiä niistä miljoonista eläimistä, joita Euroopan koe-eläinlaitoksissa on käytetty eläinkokeissa. Kemikaalisäännösten lainsäädännölliset muutokset, joita suunnitteilla oleva Euroopan komission kemikaalistrategia tulee aiheuttamaan, tarkoittavat uusia kokeita lukuisilla hiirillä, marsuilla, linnuilla, kaloilla, sammakoilla ja muilla eläimillä. Näillä eläinkokeilla ei ole moraalista oikeutusta.

Oikeanlaisilla investoinneilla ja hyvällä suunnittelulla EU voisi käyttää eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä parhaan mahdollisen ihmisten terveyden ja ympäristön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Näin ei tuhlattaisi resursseja ylikuormittuneeseen ja epäluotettavaan järjestelmään, joka on riippuvainen eläinten kärsimyksestä ja kuolemista.

On parempia tapoja testata kemikaaleja

Eläinkokeettomat tutkimusmenetelmät voivat olla tehokkaampia ja parempia ennustamaan mahdollisia haittavaikutuksia ihmisten terveydelle ja ympäristön hyvinvoinnille.

Kehittyneet ihmissoluilla ja ihmisten kudoksella tehdyt tutkimukset yhdistettynä edistyneisiin tietokonemallinnuksiin ja data-analyyseihin vievät usein vähemmän aikaa ja rahaa kuin eläinkokeet.

Yli 600 000 EU:n kansalaista on jo liittynyt eläinkokeita vastustavaan kampanjaamme. Tarvitsemme pikaisesti miljoona allekirjoitusta eurooppalaiseen Save Cruelty Free Cosmetics -kansalaisaloitteeseemme (ECI), jonka tavoitteena on kosmetiikka-alan eläinkoekiellon turvaaminen ja vahvistaminen, EU:n kemikaalisääntelyn muuttaminen ja sen varmistaminen, että ihmisten terveyttä ja ympäristöä suojellaan kemikaalihallinnalla lisäämättä uusia vaatimuksia eläinkokeista. Lisäksi tavoitteena on tieteen nykyaikaistaminen EU:ssa siten, että esitetään etenemissuunnitelma kaikkien eläinkokeiden vaiheittaiseksi lopettamiseksi EU:ssa ennen nykyisen toimikauden päättymistä.

Allekirjoita Save Cruelty Free Cosmetics -aloite.

*Eläinten nimet lisättiin jälkeenpäin. Koe-eläinlaitoksissa eläimet tunnetaan vain numeroina. 

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija