Fur Free Europe -kansalaisaloite käynnistyy – Animalia mukana ajamassa turkitonta Eurooppaa

Animalia käynnistää yhdessä Eurogroup for Animalsin ja sen muiden jäsenjärjestöjen kanssa eurooppalaisen kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi.

Animalia on eläinjärjestöjen yhteiseurooppalaisen kattojärjestö Eurogroup for Animalsin jäsen. Tavoitteenamme on kieltää turkistarhaus, turkisten tuonti ja myynti Euroopan unionissa. Aloitteen tavoitteena on siten myös vaikuttaa turkisten kysyntään ja maailmanlaajuiseen tuotantoon ja ehkäistä tuotannon siirtymistä Euroopan ulkopuolelle.

Eurooppalaisista selvä enemmistö vastustaa turkistarhausta ja pitää sitä epäeettisenä ja julmana. Eläinten hyvinvoinnin parantaminen turkistarhoilla on mahdotonta, ja ainoa vaihtoehto onkin tarhauksen kieltäminen yksiselitteisesti. 

Animalialla on ilo olla mukana käynnistämässä historiallista kansalaisaloitetta turkistarhauksen lakkauttamiseksi koko Euroopassa. Kansalaisaloitteen alullepanijoina toimii kansalaisjärjestöjen edustajia seitsemästä EU-maasta. Suomesta aloitteentekijä on Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs. Animalialla kampanjaa koordinoi Tiina Ollila.

Animalian lähivuosien päätavoitteena on kieltää turkistarhaus

Kansalaisaloitteeseen tarvitaan yli miljoona allekirjoittajaa. Suomessa tavoittelemme sataatuhatta allekirjoitusta, joita kerätään vuoden ajan. Nimiä keräävät Animalian lisäksi SEY Suomen eläinsuojelu ja Oikeutta eläimille, ja kutsumme muitakin järjestöjä ja yrityksiä tukemaan kansalaisaloitetta. 

Aloitteen nimienkeräys käynnistyy toukokuussa. Animalialle kansalaisaloitekampanja on vuosien 2022–2023 pääkampanja osana Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjointia. Tavoitteenamme on turkistarhaton Suomi ja turkistarhauskiellon ajaminen lainsäädäntöön on strategiakauden eläinpoliittinen prioriteettimme.

Koronapandemian myötä Eurooppaan on saatu lisää tarhauskieltoja ja kansainvälisten toimijoiden turkistarhauksen vastaisia kannanottoja. Myös End the Cage Age -kansalaisaloitteen eteneminen komissiossa tuo ajankohtaiseksi turkiseläinten häkkikasvatuksen kiellon, jos muiltakin eläintuotantoaloilta kielletään eläinten häkkikasvatus.

Turkistarhaton Suomi on lähempänä kuin koskaan

Suomalainen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi kaatui eduskunnassa 10 vuotta sitten. Käsittelyn ja sitä seuranneen äänestyksen lopputuloksena eduskunta ei valitettavasti vielä ollut valmis turkistarhauksen lakkauttamiseen. Ainoastaan vihreä eduskuntaryhmä kannatti kokonaisuudessaan turkistarhauksen lakkauttamista. Nyt tilanne on toisenlainen, kun hallituspuolueista vihreiden lisäksi vasemmistoliitto ja SDP kannattavat kieltoa.

Aika on nyt kypsä uudelle aloitteelle, sillä kymmenessä vuodessa turkistarhauksen vastustus on vain lisääntynyt. On siis selvää, että suomalaiset vastustavat turkistarhausta. Nykymuotoista tarhausta vastustaa jo 71 % kansalaisista.

Lisäksi turkisala on ollut kriisissä jo vuosia. Turkistarhaus on kielletty 16 Euroopan maassa. Ala on osittain kielletty tai kokonaan loppunut tiukentuneen lainsäädännön ansiosta myös Ruotsissa, Tanskassa, Espanjassa, Unkarissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Suomessa sen sijaan ei käydä tällä hetkellä edes parlamentaarista keskustelua aiheesta, vaikka enemmistö kansalaisista vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta ja jo kolme eduskuntapuoluetta on asettunut turkistarhauksen lakkauttamisen puolelle. Työskentelemme Animaliassa taukoamatta sen eteen, että turkistarhaus ajettaisiin Suomessa hallitusti alas viimeistään vuoteen 2025 mennessä.

Allekirjoita eurooppalainen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi osoitteessa FurFreeEurope.fi.
Tutustu Animalian Turkistarhaton Suomi -kampanjaan.

Kuva: Laura Uotila / Animalia

Tiina Ollila
kampanjavastaava