Kanan elämää kolmessa kanalassa

Millaista on munantuotanto Suomessa kanan näkökulmasta? Täällä elää yli 4 miljoonaa munijakanaa häkeissä tai lattiakanaloissa. Vapautta ruoantuotannosta on vain harvalla.

Haluatko kuulla, millä tavalla näiden kanojen elämät eroavat toisistaan? Tässä tekstissä kanan elämää käydään läpi valkoisen häkkikanan, ruskean lattiakanan ja kirjavan kotikanan, Martan, kautta.

Animaliassa teemme töitä sen puolesta, että yhä useampi kana saisi mahdollisuuden elää ja olla vapaana munantuotannosta.

Millaista on koko elämä häkissä?

Valkoinen kana siirretään häkkikanalaan nuorikkokasvattamon puolelta, missä lintuja pidetään 14–16 viikkoa. Hänellä ei ole nimeä, sillä hän on yksi kymmenistä, tuhansista, kymmenistätuhansista. Suomen mittakaavassa valkoinen kana on munivista kanoista yksi yli neljästä miljoonasta. Tuotannossa käytettävillä kanoilla ei ole rotuja, vaan ne ovat jalostettuja hybridejä. Alan edustajat kutsuvat häkkiä pienryhmäkanalaksi. Se kuulostaa kotoisalta.

Virikehäkeissä sanotaan olevan pesä, pehkua ja orsi. Pesä on muovikaistaleella erotettu osio, jonka pohjalla on muovialusta tai muovitettu verkko. Pohjamattokin on terävä, mutta siitä varpaat eivät sentään putoa läpi. Pehkua ei ole, mutta jotkut ihmiset väittävät pienen muovimaton ajavan pehkun asiaa. Muovia ja metalliverkkoa ei voi kuopsuttaa. Valkoinen kana yrittää, mutta varpaisiin sattuu. Hän ei tiedä, millaista olisi pöllyttää siipien alle kuivaa maata tai hienoa hiekkaa. Orsi on käytännössä matalalla oleva kapula, johon mahtuu ahtaasti istumaan. Orrelle ei voi kiivetä eikä siltä voi lentää alas.

Kutakin häkissä pidettävää kanaa kohden on oltava tilaa 750 cm², josta käytettävissä olevaa alaa on oltava kanaa kohden vähintään 600 cm² eli paperiliuskan verran. Häkissä ei voi venytellä siipiä, sukia höyhenpukua kunnolla eikä tietenkään pyrähdellä tai juosta. Kynsien liikakasvusta näkee, että varpailla ei ole päässyt kuopimaan maata. Häkkikanan munia kutsutaan perinteisiksi muniksi. Melko harhaanjohtavaa, vai mitä?

Joka ikinen päivä valkoinen kana munii kolkossa pesäalueessa munan reilun vuoden päivät. Alan edustajat sanovat, että munintakausi kestää reilun vuoden. Todellisuudessa sillä tarkoitetaan aikaa, jonka aikana kana munii tehokkaimmin, ja sen jälkeen tahti alkaa hiipua ja keho olla liian kovalla koetuksella. Kanoja pidetään häkeissään 80–90-viikkoisiksi.

Eräänä päivänä tilallinen tulee ja ottaa valkoisen kanan ja kaikki häkkitoverit jaloista roikottaen pois häkistä ja pudottaa hiilidioksidia sisältävään konttiin, jossa on jo kasa kuolleita lajikumppaneita. Osa kanoista onkin niin huonokuntoisia, ettei niiden kehot kestäisikään matkaa teurastamolle. Sitä paitsi teurastaminen tarkoittaa eläinten tappamista ihmisravinnoksi, ja munijakanat eivät tule syödyiksi. Hengitysteitä alkaa ärsyttää, tuuperruttaa, pää heilahtelee. Puolen minuutin päästä hän taintuu, ja parin minuutin päästä hän on kuollut. Valkoisen kanan resuinen ja heikentynyt keho käytetään turkiseläinten rehuksi tai lihaluujauhona. Kanala puhdistetaan ja desinfioidaan ennen kuin sisään tuodaan uusi erä kanoja, ja kierros alkaa alusta.

Mitä tarkoittaa vapaan kanan muna?

Ruskea kana kasvaa virikehäkkiin joutuvan valkoisen kanan tapaan poikaskasvattamossa. Sen jälkeen se elää lattiakanalassa, missä yhdellä neliömetrillä on yhdeksän kanaa. Koko hallissa kanoja on tuhansia toisilleen tuntemattomia yksilöitä, ja välillä kakofonia on kova. Koska tila on iso ja kanoja on paljon, ruskean kanan riskinä on parven osan kasautuminen säikähdystilanteessa ja myös kannibalismi. Niukat resurssit ja toisilleen tuntemattomien joukot aiheuttavat kummallista käyttäytymistä. Paniikki ja lintujen kasautuminen tai kasaaminen lopetuskonttiin niin, että ne joutuvat toinen toistensa päälle ennen kuin ne ovat altistuneet riittävästi lopetuskaasuille, johtaa tukehtumiskuolemaan.

Onko siis lattiakanalassa oleva kana vapaa, kuten kananmunapaketti väittää? Ruskea kana ei ole häkissä, mutta ei se kyllä vapaakaan ole. Jotkut harvat lattiakanalat ovat ulkokanaloita, joissa kanat pääsevät laidunalueelle vähintään kahdeksan kuukauden ajan vuodessa. Kuitenkin myös koko elämänsä sisällä kanalassa olevien kanojen munia sanotaan vapaiden kanojen muniksi. Niitä saatetaan markkinoida myös onnellisten kanojen munina.

Ruskea kana on yksi viidestätuhannesta linnusta hallissa. Kanojen kuolleisuus tilalla on korkeampi kuin häkeissä. Tanskalaistutkijat ovat selvittäneet rintalastamurtumien yleisyyttä munintansa loppuvaiheessa olevilla, reilun vuoden ikäisillä munijakanoilla ja niiden emoilla. Rintalastamurtumien esiintyvyys virikehäkeissä vaihteli 50:stä 98 prosenttiin. Lattiakanaloissakin murtumien esiintyvyyden vaihteluväli oli 53–100 prosenttia. Murtumat johtuvat jalostuksesta ja munantuotannon tahdista ja määrästä. Selvästi sairaat ja vahingoittuneet kanat lopetetaan hiilidioksidikontissa ja toimitetaan käsittelylaitokseen, minne toimitetaan myös itsestään kuolleet kanat.

Alan edustajat sanovat, että lattiakanaloiden orret ja pehku antavat lisävirikkeitä kanoille. Orret ovat kuitenkin pelkästään minimivaatimus kanojen elinolosuhteisiin. Myös jalostetulla kanalla on voimakas sisäsyntyinen tarve päästä korkealle orrelle. Ruskea kana hakeutuu aina korkeimmalle orrelle. Pehkua on kolmasosa lattiasta. Lattiakanaloissa kanat munivat automaattipesiin, joita käytetään sekä lattiakanoilla että broileremoilla. Ruoaksi kanat saavat automatisoidusti muun muassa suomalaista viljaa. Rehua kuluu noin kaksi kiloa munittua kiloa kohti. Ruskean kanan mielestä ruoka on maittavaa, mutta kovin yksitoikkoista, sillä kanalla olisi suuri tarve etsiä ja syödä vaihtelevaa ruokaa.

Kun ruskea kana menee pesään, se astelee pohjalla, joka on reijitetty matto. Se pitää munat puhtaana, mutta ei korvaa aitoja pesänrakennusmateriaaleja. Ruskea kana haluaisi siirrellä korsia ja muodostaa pyöreän linnunpesän, mutta sen on tyytyminen kovaan muoviin kaltevalla pinnalla. Jos ruskea kana jää liian pitkäksi aikaa pesään haudonta-ajatuksissa, se työnnetään ulos pesästä katossa olevaan putkeen kiinnitetyn verkon avulla.

Munintakauden jälkeen ruskea kana päätyy virikehäkkikanan tapaan kaasutetuksi ja rehun raaka-aineeksi. Ihmisravinnoksi entiset munakoneiksi valjastetut kanankehot eivät kelpaa.

Kanamaista elämää pienessä parvessa ja ulkoillen

Värikäs kana kuoriutuu pienessä kotikanalassa emonsa siipien alla. Hän saa nimekseen Martta. Parveen kuuluu 15 kanaa ja yksi kukko. Kun porukkaa on näin vähän, on meteliä vähemmän ja tilaa enemmän. Jokainen tuntee toisensa, ja kaikille riittää yllin kyllin tilaa orsilla ja ulkoaitauksessa. Puheet nokkimisjärjestyksestä ja aggressiivisista lajitovereista eivät kosketa Marttaa. Kanalan pesissä on kaikille tilaa ja olkia. Pienessä parvessa persoonallisuudet pääsevät esiin. Joku on rohkea, joku arka, joku juttelee, joku on hiljaisempi. Osa kanoista hautoo, osa ei.

Martta on suomalainen maatiaiskana. Kesykanamme polveutuvat viidakkokanoista, ja niillä onkin samat tavat ja tarpeet tallella kuin villeillä sukulaisillaan. Kana viihtyy suojaisessa ympäristössä ja käyttää suurimman osan päivästään ruoan etsintään, kuopsutteluun ja satunnaisiin hiekkakylpyihin. Yönsä kana haluaa viettää korkealla orrella. Talvella aika käy pitkäksi, kun ei pääse ulos. Kesällä parvi viihtyy aamusta iltaan ulkosalla. Kesän päätteeksi on sulkasadon aika ja munintatauon paikka.

Tehokanaloissa eläviin tovereihin verrattuna maatiaiskana munii vähemmän, parisensataa munaa vuosittain, tai vieläkin vähemmän, jos ruoaksi ei tarjoilla munintaa edistävää rehua. Värikäs kana elelee omassa parvessaan seitsemänvuotiaaksi. Parveen syntyvät kukkopojat tapetaan kotona kanalan ulkopuolella, koska kaikille kukoille ei riitä tilaa eikä omia kanoja. Uuden eläinten hyvinvointilain tultua voimaan tappaminen pitää suorittaa siten, että ensin kukko kalautetaan taintuneeksi, ja sen jälkeen kaulan voi katkaista terävällä työkalulla, kuten kirveellä. Kananmunantuotannossa, eli kaikissa tilanteissa tuotantomuodosta riippumatta, kukkopojat tapetaan. Tällä hetkellä ne lopetetaan noin vuorokauden ikäisinä kuoriutumisen ja sukupuolilajittelun jälkeen hiilidioksidilla tai maseroinnilla eli terillä murskaamalla. Eettistä kananmunaa on siis vaikea löytää, vaikka olosuhteet tietyille yksilöille olisivatkin paremmat.

Muninnan Martta on jo lopettanut.  Kun Martta alkaa näyttää tavallista hitaammalta, omistaja vie kanan eläinlääkäriin. Eläinlääkärit eivät ole tottuneet hoitamaan kanoja, sillä suurin osa kanoista elää eläintuotannossa eikä heitä hoideta. Useimmiten kanaa onkin vaikea hoitaa, mutta ainakin eläinlääkäri voi antaa kanalle tuskattoman kuoleman.

Jotta häkki ei olisi kenenkään koti

Haluamme maailman, jossa yksikään kana, kettu tai sika ei joudu kärsimään kolkossa häkissä. Sinä voit auttaa! Tee tärkeä lahjoitus. Anna eläimille parempi elämä tänään.

Ruskeat kanat katsovat häkin kaltereiden välistä.

Virikehäkkimunien käyttö vähenee

Useat kauppaketjut Suomessa ja Euroopassa ovat asettaneet tavoitteeksi lopettaa virikehäkkikanaloista tulevien munien myymisen. Lidl ilmoitti hylkäävänsä virikehäkkimunat vuonna 2016. Vuonna 2019 tehdyn linjauksen mukaisesti S-kauppa luopuu virikehäkkikanojen munista vaiheittain vuoden 2026 loppuun mennessä. Kotimaista-virikehäkkimunat poistuvat vuoden 2023 loppuun mennessä ja muut virikehäkkimunat asteittain vuoden 2026 loppuun mennessä. Linjaus koskee myös Viron Prismoja ja hotelleja. Niin ikään vuonna 2019 kuultiin myös Keskon ilmoituksesta lopettaa virikehäkkimunien myynti vuoden 2025 jälkeen.

Loppuvuodesta 2020 virikehäkkituotannon osuus laski alle 51 prosenttiin. Samalla lattiakanaloissa tuotettujen munien osuus nousi 42 prosenttiin kokonaistuotannosta. Keskimäärin suomalaisella tilalla on 16 700 kanaa, ja sen ennustetaan nousevan siten, että vuoteen 2025 mennessä tilalla on 18 000 kanaa.

Euroopassa Aldi, Starbucks, Compass Group, Unilever, Sodexo ja Nestle ovat sitoutuneet lopettamaan häkkikanojen munien käytön tuotteissaan. Brittiläiset kauppaketjut Saisnbury’s, Waitrose ja Marks & Spencer eivät enää myy virikehäkkikanojen munia. Myös Britannian suurin kauppaketju Tesco on liittymässä linjaan. Lisäksi amerikkalaiset brändit, kuten McDonald’s ja Walmart, ovat hylkäämässä häkkikanojen munat. Suomessakin toimiva ranskalainen catering-ketju Sodexo on luvannut luopua häkkimunista vuoteen 2025 mennessä.

Meillä Suomessa uusi laki eläinten hyvinvoinnista ei ole kieltämässä kanojen pitoa virikehäkeissä.

Kuvat: Laura Uotila, Inimage, Tiina Ollila ja Andrew Skowron

Tiina Ollila
kampanjavastaava

Ajankohtaista Animaliasta