Eläinoikeuspalkinto pastori Kari Kuulalle ja filosofi Elisa Aaltolalle

Vuoden 2021 eläinoikeuspalkinto myönnetään pastori, teologian tohtori Kari Kuulalle rohkeista kannanotoistaan eläinten puolesta. Ensimmäistä kertaa jaettava elämäntyöpalkinto eläinten oikeuksien edistämiseksi myönnetään filosofi, eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltolalle.

Animalian 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestö jakaa tänä vuonna kaksi eläinoikeuspalkinto Pro Animaliaa. Animalian juhlavuoden ydinviesti on “tee maailmasta eläinten näköinen”, mikä tarkoittaa, että voimme toiminnallamme tehdä maailmasta paremman kaikille eläimille.

“Tavoitteenamme on, että jokaisella on oikeus elää näköistään elämää lajista riippumatta. Nämä kaksi palkittua tekevät omilla aloillaan uraauurtavaa työtä eläinten oikeuksien puolesta. Pastori Kari Kuula on herätellyt myötätuntoa tuotantoeläimiä kohtaan julkisilla kannanotoillaan ja asettanut itsensä alttiiksi myös vastapuheenvuoroille. Filosofi Elisa Aaltola tuo tieteen popularisoijana ja aktivistina toistuvasti eläinten äänen mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun”, kertoo Animalian hallituksen puheenjohtaja Erja Laakkonen.

Kuulan kirjoitukset ovat kirvoittaneet keskustelua ja vastustusta, mutta siitä huolimatta Kuula ei ole hiljentynyt. Kuulan mielestä on tärkeää, että eläinten oikeuksista puhutaan läpi yhteiskunnan. Kristillisyydestä hän löytää resursseja eläinten oikeuksien puolustamiseen.

“Elävinä olentoina eläimet kuuluvat itselleen, kuten me ihmisetkin. Heitä ei ole luotu meidän ihmisten hyödykkeiksi. Näin ammattiteologin näkökulmasta on suorastaan hätkähdyttävää, miten suoraviivaisesti kristillisestä teologiasta seuraa kutsu eläinten puolustamiseen. Kirkollisissa piireissä näyttää olevan yllättävän laajaa eläinmyötätuntoa. Väitän, että se on nouseva trendi. Asia kun on vastaansanomaton, etenkin kristillisistä lähtökohdista käsin” Kuula sanoo.


Eläinoikeuspalkinto elämäntyöstä jaettiin ensimmäistä kertaa

Ensimmäistä kertaa jaetulla elämäntyöpalkinnolla Animalia haluaa osoittaa kunnioitustaan ja kiitollisuuttaan Elisa Aaltolan tekemälle sinnikkäälle elämäntyölle ei-ihmislajisten eläinten puolesta. Eläinteollisuus on Aaltolan huolenaiheista suurin. Turkistarhaus, broileritilat, maidontuotanto ja muu eläinteollisuus aiheuttaa toislajisille eläimille jatkuvaa turhautumista ja ahdinkoa.

“Tärkein syyni puhua eläinten oikeuksien puolesta juuri nyt on epäsuhta sen välillä, millaisia eläimet ovat ja miten heitä kohdellaan. Eläinten mieltä, kokemuksia ja näkökulmaa ei usein huomioida lainkaan, ja eläimiä kohdellaan tavoilla, jotka tekevät väkivaltaa paitsi heidän kehoilleen myös mielelleen. Tämän tunnistaminen on toimintani alkupiste. Kuullessani toisten kärsimyksestä, leimahtaa minussa esille tahto toimia. Eläinten puolestapuhujia tarvitaan yhä enemmän, ja jokaisen ääni on arvokas. Usein sen äänen avaaminen vain vaatii yritteliäisyyttä, sinnikkyyttä – ja ennen kaikkea rohkeutta”, Aaltola sanoo.

Aiempien vuosien palkitut.

Lisätiedot:
Erja Laakkonen
Animalian puheenjohtaja
Puheenjohtaja@animalia.fi

Elisa Aaltolan kuva: Tinksu Wessman

Ajankohtaista Animalialla: