Eläinten häkkikasvatus on Suomen eläinpolitiikan avainkysymys

Animalia järjestää häkkikasvatuksen vastaisen mielenilmauksen eläinlain ilmestymisen alla.

Marinin hallitus julkaisee erittäin todennäköisesti syksyllä 2021 luonnoksen laista eläinten hyvinvoinnista. Laki on ollut usean hallituksen valmistelussa yli kymmenen vuoden ajan. Lakiluonnokseen kohdistuu eläinten ystäviltä paljon odotuksia, sillä hallituspuolueet sdp, vasemmistoliitto ja vihreät tunnetaan eläinmyönteisistä kannoistaan.

Kannustaakseen hallitusta ja eduskuntaa tekemään mahdollisimman hyvän lain Animalia järjestää eläinten päivänä mielenilmauksen häkkien kieltämisen puolesta.

”Suomessa käytetään tällä hetkellä eläintuotannossa monenlaisia häkkejä ja muita eläinten liikkumista estäviä rakenteita. Meillä esimerkiksi parsinavetat, emakkohäkit ja turkistarhaus ovat edelleen laillisia eläinten pitomuotoja. Norjassa mikään nämä kaikki on kielletty jo nyt tai siirtymäajalla, ja Ruotsissakin suuri osa on kielletty. Häkkikasvatus on kiellettävä myös Suomessa”, Animalian vaikuttamistyön asiantuntija Veikka Lahtinen kertoo.

Marinin hallitus on jossain määrin kompuroinut eläinasioissa tähän mennessä. Hallitusneuvotteluissa päädyttiin jättämään turkistarhaus kokonaan hallituksen uudistusten ulkopuolelle. Samoin porsitushäkkejä koskevaa kieltoa ei onnistuttu sopimaan. Hallituksessa on syntynyt eläinasioissa kitkaa, missä erityisesti keskusta ja rkp ovat eri linjoilla vihreiden ja vasemmiston kanssa. Pääministeripuolue sdp on yrittänyt tasapainotella näiden kantojen välissä, mutta turkistarhaukseen puolue otti kielteisen kannan kesän 2020 puoluekokouksessaan.

Eurooppa kulkee kohti häkitöntä tulevaisuutta, entä Suomi?

Häkkikasvatuksen kieltäminen on eurooppalainen trendi. Eurooppalainen kansalaisaloite eläintuotannon häkkien kieltämisestä sai Euroopan parlamentilta lähes yksimielisen hyväksynnän kesällä 2021 ja Euroopan komissio sitoutui edistämään aloitetta. Jopa 1 400 000 allekirjoitusta kerännyt aloite on johtamassa häkkien kieltoon vuonna 2027.

”Suomen on korkea aika seurata perässä pohjoismaiden ja muun Euroopan kehitystä. Meidän hallituksemme on niittänyt mainetta poikkeuksellisen edistyksellisenä. Laajan häkkikiellon edistäminen olisi selvä askel tähän edistyksen suuntaan myös eläinasioissa”, Lahtinen kannustaa.

Animalia on ajanut eläinlakiin emakkohäkkien, turkiseläinten häkkien ja parsinavetoiden täyskieltoa. Lisäksi tavoitteena on saada pihattonavetoihin ulkoiluoikeus lypsylehmille. Keskusteluja on käyty hallituspuolueiden kanssa koko hallituskauden ajan. Ensimmäiset tulokset selviävät kuitenkin vasta kun eläinlain tänä syksynä odotettu luonnos ilmestyy.

”Olemme varovaisen optimistisia, että moni asia liikahtaa eteenpäin eläinlain luonnoksessa, mutta politiikassa ei kannata koskaan odottaa ihmeitä”, Lahtinen sanoo.

Mielenilmaus vaatii häkkikieltoa

Animalia järjestää eläinten päivänä 4.10. verkkomielenilmauksen, jossa vaaditaan eläintuotannon häkkien kieltämistä. Mielenilmauksen osallistujat ottavat kuvia itsestään tekemässä asioita, joita häkissä ei olisi mahdollista tehdä. Tempaus kiinnittää huomiota siihen, miten paljon häkit rajoittavat eläinten lajityypillisiä käyttäytymistarpeita.

”Häkissä elävä eläin ei voi tutkia ympäristöään, hoivata läheisiään, liikkua vapaasti, uida, kiivetä tai kaivaa maata. Tiedämme kyselyn perusteella, että 85 % suomalaisista on sitä mieltä, että kaikkien eläinten tulee voida toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Häkkien laaja kielto olisi siis kansalaisten näkemysten kuuntelemista”, Lahtinen sanoo.

Animalia aikoo jatkaa kampanjointia häkkien kieltämisen puolesta eläinlain hyväksymiseen saakka ja sen jälkeen jatkaa samaa työtä eläinlain asetusten tasolla.

Animalian muita tavoitteita eläinlakiin ovat muun muassa kivuliaiden toimenpiteiden kunnollinen kivunlievitys, laaja puuttuminen haitalliseen jalostukseen, kissojen ja koirien tunnistusmerkintä, eläinten itseisarvon kirjaaminen lakiin sekä villieläinten viihdekäytön kieltäminen.

Saat ohjeet häkkien vastaiseen mielenilmaukseen osallistumisesta liittymällä Facebook-tapahtumaan täällä.

Kuva: Annu Piensoho