EU-parlamentti äänesti murskaenemmistöllä eläinkokeiden lopettamisen puolesta

Euroopan parlamentti vaatii komissiota laatimaan toimintasuunnitelman eläinkokeiden vähentämisen ja korvaamisen vauhdittamiseksi.

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen 15.9. päätöslauselman, jossa komissiota kehotetaan laatimaan toimintasuunnitelma eläinkokeiden lopettamiseksi. Suunnitelman täytyy myös sisältää välitavoitteita, jotka tähtäävät eläinkokeiden vähentämiseen ja korvaamiseen eläinkokeettomilla menetelmillä ennen lopullisen tavoitteen saavuttamista. Päätöslauselman puolesta äänesti 667 parlamentin jäsentä.

Hyväksyessään aloitteen parlamentin jäsenet tunnustivat, että Euroopan unionin tavoitetta koe-eläinten käytön vähentämisestä ei ole tähän mennessä saavutettu. Myös EU:n tutkimus- ja innovaatioaloitteissa on tunnustettu tarve saada lisärahoitusta ja -koulutusta eläinkokeettomien menetelmien kehitykselle ja käytölle.

Vaatimalla toimintasuunnitelmaa Euroopan parlamentin jäsenet haluavat, että eläinten käyttö tieteessä lopetetaan asteittain kokonaan. Tavoite on jo kirjattu vuonna 2010 hyväksyttyyn EU:n koe-eläindirektiiviin, mutta koska tavoitteen saavuttamiseksi ei ole asetettu aikataulua tai välitavoitteita, ei sen saavuttaminen ole ollut tätä ennen realistista.

Eläinkokeiden lopettamisella on kansalaisten tuki

Animalia on kampanjoinut yhdessä muiden eurooppalaisten eläinjärjestöjen kanssa päätöslauselman hyväksymisen puolesta. Animalia vetosi suomalaisiin meppeihin, jotta he kannattaisivat aloitetta. Järjestöt kehottavat nyt komissiota valmistelemaan suunnitelman nopealla aikataululla.

“Äänestyksen tulos oli eläinten oikeuksien kannalta historiallinen. Viimeinkin parlamentissa vastattiin kansalaisten vaatimuksiin eläinkokeiden lopettamisesta ja siirtymisestä eläinkokeettomaan tieteeseen. Uudet eläinkokeettomat menetelmät, jotka perustuvat ihmisen biologiaan, ovat keskeisiä paitsi eläinten oikeuksien, myös ihmisten terveyden edistämisen kannalta”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Mielipidekyselyiden perusteella eläinkokeiden lopettaminen on EU-kansalaisille tärkeä tavoite: lähes kolme neljäsosaa EU-kansalaisista (72 prosenttia) on sitä mieltä, että Euroopan komission olisi asetettava sitovat tavoitteet ja määräajat eläinkokeiden asteittaiselle lopettamiselle. Suomalaisista 78 prosenttia kannattaa sitä, että eläinkokeet tulisi asteittain korvata tutkimusmenetelmillä, joissa ei käytetä eläimiä hyväksi. Tavoitteita tukee äskettäin käynnistetty eläinkokeetonta tutkimusta edistävä eurooppalainen kansalaisaloite “Save the cruelty free cosmetics”, joka on kerännyt jo lähes 120 000 allekirjoitusta alle kolmessa viikossa.

“Animalia on vuosia vaatinut tällaisen suunnitelman laatimista Suomessa ja Euroopassa. On hienoa, että parlamentti on nyt kuullut kansalaisia. Seuraavaksi vastuu on neuvostolla ja komissiolla, jotta etenemissuunnitelma eläinkokeiden lopettamiseksi saadaan pikaisella aikataululla toteutukseen asti”, Kivekäs toteaa.

EU-maiden koe-eläinlaitoksissa käytetään vuosittain lähes 10 miljoonaa eläintä, esimerkiksi hiiriä, rottia, apinoita, koiria, kissoja ja kaneja. Suomessa eläinkokeissa ja muussa tieteellisessä käytössä oli viime vuonna yli 330 000 eläintä.

Lisätietoja:
Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
heidi.kivekas@animalia.fi
puh. 050 384 5072

Hyväksytty päätöslauselma

Eurooppalainen kansalaisaloite

Eläinoikeusgallup 2021