Miksi kosmetiikan eläinkoekielto on uhattuna?

EU oli ensimmäinen alue, jossa kiellettiin kosmetiikan eläinkokeet. Nyt kielto on taas vaakalaudalla. Mitä ihmettä on tapahtunut, että kieltoa joudutaan puolustamaan?

Kerrataan ensin historiaa: Kosmetiikan ja kosmetiikassa käytettävien ainesosien eläinkokeet kiellettiin Euroopassa vuonna 2009 ja eläinkokein testatun kosmetiikan myyntikielto tuli voimaan vuonna 2013. Eläinjärjestöt taistelivat vuosikausia näiden kieltojen saavuttamiseksi, joten voitto oli suuri, kun se saavutettiin. EU toimi samalla myös esimerkkinä muulle maailmalle: EU:n jälkeen kosmetiikan eläinkokeet ovat kieltäneet muun muassa Australia, Intia, Taiwan ja Norja. EU:n näyttämä malli on ollut tässä kehityksessä ratkaisevaa.

Kiellosta huolimatta Euroopan kemikaalivirasto on nyt vaatimassa uusia eläinkokeita tietyille ainesosille – myös sellaisille, joita käytetään laajasti kosmetiikassa ja joiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta on siten näyttöä. Tämä on todella vaarallista kehitystä, joka on vastoin EU:n omaa lainsäädäntöä. Tämä mitätöisi EU:n kosmetiikan eläinkoekiellon niin rajusti, että pahimmillaan se voi tarkoittaa tuhansia kokeisiin joutuvia eläimiä kosmetiikkatuotteiden takia. Ja tämä meidän pitää siis pystyä estämään!

Euroopassa toimivat eläinjärjestöt, Animalia mukaan lukien, aloittivat allekirjoitusten keräämisen eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen ”Save Cruelty Free Cosmetics”. Kansalaisaloitteessa vaaditaan kosmetiikan eläinkoekiellon turvaamista niin, että kosmetiikkaan käytettävien ainesosien testaaminen eläinkokein ei olisi missään tilanteessa sallittua.

Lisäksi aloitteessa vaaditaan EU:lle etenemissuunnitelmaa, jonka lopullisena tavoitteena on eläinkokeista luopuminen kokonaan. Tavoitehan on jo kirjattu eläinkokeita säätelevään direktiiviin, mutta niin kauan kuin sitovia askelmerkkejä tavoitteen saavuttamiseksi ei ole määritelty, ei sen toteutuminen ole todennäköistä. Tarvitaan siis paitsi hyvää tahtoa, myös rahoitusta ja sitovia suunnitelmia – aivan kuten on tehty vaikkapa ilmastopolitiikassa.

Koe-eläimet tarvitsevat apuasi!

Mitä voit tehdä kosmetiikan eläinkoekiellon turvaamiseksi ja eläinkokeiden käytön lopettamiseksi?

  1. Allekirjoita eurooppalainen kansalaisaloite ”Save Cruelty Free Cosmetics”.
  2. Jaa aloitteesta tietoa ystävillesi, tuttavillesi, työ- ja opiskelukavereillesi – kaikkiaan aloitteeseen tarvitaan miljoonan EU-kansalaisen allekirjoitus, jotta se etenee käsittelyyn.
  3. Valitse kaupassa eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Animalia ylläpitää eläinkokeettoman kosmetiikan listaa, jolle pääsevät vain tarkastuksen läpikäyneet ja sertifioidut yritykset.
  4. Ole yhteydessä suomalaisiin meppeihin ja pyydä heitä puolustamaan kosmetiikan eläinkoekieltoa sekä ajamaan sitovaa suunnitelmaa kaikista eläinkokeista luopumiseksi.
  5. Tue Animalian toimintaa eläinkokeiden lopettamiseksi!

Vaaditaan yhdessä EU:lta esimerkillisyyttä eläinkokeiden vähentämisessä ja estetään järkyttävä takapakki!

Kuva: Aleksandr Gusev / Unsplash

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija

Ajankohtaista