Eläinkokeeton kosmetiikka – onko sitä?

EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet vuonna 2009. Voiko siis luottaa siihen, että kaikki Suomessa myytävät kosmetiikkatuotteet ovat eläinkokeettomia? Valitettavasti ei voi.

Kosmetiikan eläinkoekielto oli – ja yhä on – iso voitto koe-eläinten puolesta töitä tekeville tahoille. Periaatteessa kiellon pitäisi taata se, että kaikki EU:ssa tuotettu ja myyty kosmetiikka on eläinkokeetonta. Mutta asia ei ole näin yksinkertainen.

Tällä hetkellä Euroopan kemikaalivirasto on vaatimassa uusia eläinkokeita eri kemikaalien ainesosille – myös sellaisille, joita käytetään laajasti kosmetiikassa ja joiden käytöstä on pitkäaikaista näyttöä turvallisuudesta. Tämä siis siitä huolimatta, että eläinkoekielto on EU:ssa voimassa. Kieltoa on nyt puolustettava kaikin mahdollisin keinoin.

Miksi kosmetiikan eläinkoekielto ei ole aukoton?

Lääketeollisuuden ainesosat

  • Kosmetiikassa saa edelleen käyttää esimerkiksi lääketeollisuudessa käytettäviä ainesosia, joita on testattu eläinkokein.

Kiinan markkinat

  • Tuotetta myydään Kiinassa, jossa eläinkokeet ovat pakollisia edelleen osalle tuontikosmetiikasta.
  • Aiemmin kaikki kosmetiikka oli testattava eläinkokein Kiinan markkinoita varten, mutta säädöksiä on höllennetty vuonna 2021.
  • Nykyisin testauspakko koskee vain sellaista kosmetiikkaa, jolla on jokin toiminnallinen vaikutus, kuten hiusvärit, permanenttiaineet, hiusten lähtöä estävät tuotteet ja ihoa vaalentavat tuotteet. Lisäksi testauspakko koskee lapsille tarkoitettuja tuotteita sekä sellaisia tuotteita, joissa on jokin uusi ainesosa.

Valvonta

  • Eläinkoekieltoa ei valvota riittävästi.

Tästä syystä tarvitaan yhä sertifikaattia, jonka avulla eläinkokeettomuuteen voi luottaa varmasti. Markkinoilla on kuitenkin monia eläinkokeettomuuteen viittavia merkkejä, ja se voi olla hämmentävää.

Kosmetiikkapakkauksista voi löytää hyvinkin monenlaisia Cruelty free -merkkejä, joista useissa on kuva kanista. Kansainvälinen “hyppäävä pupu” eli Leaping Bunny -sertifikaatti on kuitenkin ainoa, jonka noudattamista valvotaan ainesosiin asti. Monen muun sertifikaatin kohdalla luotetaan pelkkään valmistajan ilmoitukseen eläinkokeettomuudesta.

Leaping Bunny pähkinänkuoressa

Monien merkkien tai merkintöjen kohdalla eläinkokeettomuuden takeena on yleensä vain yrityksen oma sana, eikä esimerkiksi raaka-aineiden toimittajien toimia valvota. Miten Leaping Bunny eroaa näistä?

Leaping bunny -logoa saavat käyttää vain eläinkokeettoman kosmetiikan listalle hyväksytyt yritykset.
Leaping Bunny -logo. Etsi tätä kosmetiikkapakkauksesta!

Sertifikaatin saanut yritys täyttää seuraavat ehdot:

  1. Yritys ei tee eikä teetä eläinkokeita, eikä ole osallisena eläimillä testaamisessa nyt eikä tulevaisuudessa.
  2. Yrityksen on vaadittava kaikilta raaka-aineidensa toimittajilta säännöllisesti kirjalliset vakuutukset, joissa ne osoittavat täyttävänsä eläinkokeettomuudelle asetetut ehdot.
  3. Yritys ei osta ainesosia, valmistusreseptejä eikä tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläinkokeita tai olleet osallisena eläinkokeissa yrityksen sitouduttua standardiin.
  4. Yrityksen on läpikäytävä vähintään kolmen vuoden välein riippumaton tarkastus, jossa sen eläinkokeettomuus varmistetaan.

Entä vegaaninen ja luonnonkosmetiikka?

Vegan-merkintä tai esimerkiksi sertifioitu luonnonkosmetiikka eivät nekään automaattisesti tarkoita, että tuote on eläinkokeeton. Esimerkiksi tuotteiden valmistusprosessista tai raaka-aineiden hankinnasta voi puuttua avoimuus. Yritys voi hyvin olla eläinkokeeton, vaikka sillä ei Leaping Bunnya olekaan, mutta mitään vakuuksia asiasta ei ole eikä mikään ulkopuolinen taho valvo koko prosessin osalta eläinkokeettomuutta.

Vaadimme vastuullisuutta ja avoimuutta yrityksiltä. Haluamme tietää esimerkiksi, missä meidän vaatteemme on tehty ja haluamme ostaa elintarvikkeita, joiden tuotantoketjun näemme avoimesti ja joita tuotetaan sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullisella tavalla. Samalla tavalla kosmetiikkateollisuuden tulisi avata toimintatapojaan ja vaatia sekä itseltään että raaka-aineiden hankkijoiltaan vastuullisuutta, reiluutta ja eläinten oikeuksien huomioimista.

Kuluttajina meillä on myös mahdollisuus valita ja ohjata valmistajia parempaan. Jos haluat olla varma eläinkokeettomuudesta, valitse Leaping Bunny -sertifikaatin saanut tuote. Vaadi myös yrityksiä hakemaan sertifikaattia.

Lue lisää eläinkokeettomasta kosmetiikasta ja Leaping Bunny -sertifikaatista Eläinkokeeton kosmetiikka -sivulta.

Lue lisää Kiinan markkinoiden kosmetiikan eläinkokeista Rabbit Glow –blogista.

Miten voit auttaa?

Auta eläimiä ja tue Animalian työtä eläinkokeettoman maailman puolesta. Lahjoita nyt.

Kuva: Gary Bendig / Unsplash

Taija Rinne
viestintäpäällikkö