81 miljoonaa kysyy ja kyseenalaistaa – valokuvanäyttely antaa teurastamolle lasiseinät

Etupihalla on tuhannen litran juottoastia täynnä aivoja. Tilanne tuntuu niin absurdilta, että se vähän naurattaa.

Valokuvaaja ja kuvataiteillija Emmi Kähkösen 81 miljoonaa -näyttely Galleria Rongassa Tampereella 13.3.–1.4. Avajaiset Instagram-livessä 12.3.2021 klo 19 Animalian tilillä @animaliary. 

81 miljoonaa on valokuvaaja Emmi Kähkösen projekti, joka sai alkunsa vuohen syntymästä, jota Kähkönen oli kuvaamassa. Kokemuksesta heräsi kysymyksiä.   

”Aloin miettiä, millainen on eläimen elinkaari yhteiskunnassa? Mikä ihmisen rooli on siinä? Halusin tutkia aihetta lisää, ja keväällä 2018 yksi teurastamo avasi ovensa minulle”, Kähkönen kertoo.   

Suomessa teurastetaan vuosittain 81 miljoonaa eläintä ja maailmanlaajuisesti 70 miljardia. Näyttely oli esillä alkuvuonna 2020 Helsingissä nimellä 79 miljoonaa. Teurastettavien eläinten määrä on vain vuoden aikana kasvanut kahdella miljoonalla.  

Kähkösen mukaan eläimiä hyväksikäyttävä ja epäekologinen tuotantotapa ei ole kestävä. Ympäristö- sekä terveyskysymysten lisäksi eläinten oikeudet ovat moraalifilosofisia kysymyksiä.  

”Miksi ihmisen tarpeet ja mielihalut menevät toisen elävän ja tuntevan eläimen kärsimyksen edelle? Miten ihminen on päättänyt ottaa oikeudekseen muiden eläinlajien hyväksikäytön? Hukkaamme valtavat määrät energiaa sekä luonnonvaroja prosessissa, joka ei ole tässä mittakaavassa tarpeellinen. Normalisoitu väkivalta ja tehotuotanto yhteiskunnassa vahingoittaa eläimien lisäksi myös ympäristöä sekä ihmisiä. Millainen arvo elämällä on?” Kähkönen kysyy kuvissaan. 

Koko lattia on veressä. Verivanojen kanssa lattiaa koristaa jotain lihapalojen kaltaista. Kaikki se elämä, jota arvostan, valuu löyhkäävänä viemäriin.

Näyttely on tuokiokuvaus. Tarina yhdestä iltapäivästä. Ihmiskuntaa ruokkiva tuotantotapa, joka brutaaliudessaan on normalisoitu. Näyttelyn kuvia tukevissa teksteissään Kähkönen avaa aistimaailmaansa ja sitä, mitä hän koki vierailullaan teurastamossa. Valokuvat tarjoavat katseluikkunan teurastamon suljettujen ovien taakse. 

Ruho pyörähtää ympäri linjastolla, jonka vieressä teurastaja katkaisee jalat ja heittää ne metrin päässä sijaitsevaan jalkasankoon. Lampaat ovat pieniä eläimiä, mutta voimaa niiden tappamiseksi on käytettävä. Lammas toisensa perään pudottaa päänsä sankoon. Veri valuu kurkusta vanana ja roiskuu teurastajan esiliinaan.

Valokuvanäyttely on toteutettu yhteistyössä Animalia ry:n ja Animalian Tampereen alueosaston kanssa kanssa. Näyttely on esillä yleisölle Galleria Rongassa 13.3.–1.4.2021. Sitä ei suositella pienille lapsille. 

Galleria Rongassa noudatetaan pandemiasuosituksia. Galleriassa voi olla samanaikaisesti max. 6 henkilöä. Galleriassa onnistuu hyvin 2 metrin turvavälien noudattaminen. Jos maski on jäänyt kotiin, galleria tarjoaa sen sekä käsidesiä käyttöösi. 

MITÄ: 81 miljoonaa -valokuvanäyttely  
MISSÄ: Galleria Ronga, Rongankatu 1 C 9, 33100 Tampere. 
MILLOIN: 13.3.–1.4.2021.  
AVAJAISET JA OPASTUKSET: Animalia Tampere järjestää näyttelyyn virtuaalisia opastettuja kierroksia eri teemoilla. Sekä avajaiset että opastukset ovat nähtävillä Animalian Instagram-tilillä @animaliary

Näyttely Facebookissa