Eläintuotantoa koskevaa keskustelua ei saa vaientaa

Animalia pitää erittäin huolestuttavana Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n painostusta, joka kohdistuu journalistiseen sananvapauteen.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoi viikonloppuna järjestön harkitsevan oikeustoimia Kirkko ja Kaupunki -lehteä sekä sen kolumnisti Kari Kuulaa kohtaan. Kuula kirjoitti kolumnin, joka kritisoi kovasanaisesti nykyistä eläinten tehotuotantoa. Kolumni poistettiin lehdestä sen jälkeen, kun asiasta nousi julkinen keskustelu.

”Kyseessä ei ole yksittäistapaus, vaan tämä vaientaminen on osa huolestuttavaa kehitystä. Voimakkaat eläintuotannon lobbarit käyttävät valtaansa muuttaakseen journalismin suuntaa. On erittäin vakavaa, että MTK käyttää vaikutusvaltaansa median sisältöjen ohjailuun. Hyvään journalistiseen tapaan kuuluu, ettei sisältöön liittyviä ratkaisuja anneta toimituksen ulkopuolelle. Sananvapauteen kuuluu kovasanainenkin kritiikki. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta arvostelua on siedettävä”, Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen sanoo.

Viimeksi marraskuussa MTK:n Marttila kritisoi Ylen maatalousuutisointia ”ideologisesti värittyneeksi”. Marttila muistutti silloin painostavaan sävyyn, että MTK on Ylen perustajaosakas.

Animalia katsoo, että eläintuotannon kriittisellä tarkastelulla ja sen arvostelulla on tärkeä paikka yhteiskunnassa käytävässä eettisessä keskustelussa. Kuulan kolumni kiinnittää huomiota esimerkiksi ahtaisiin häkkirakenteisiin, vasikoiden viemiseen pois lypsylehmiltä ja eläintuotannon ilmastovaikutuksiin. Näitä kysymyksiä tarkastellaan esimerkiksi eduskunnassa uuden eläinsuojelulain myötä vuonna 2021 ja hallitusohjelman ilmastotavoitteissa.

”On harhaanjohtavaa väittää, että eläintuotannon käytäntöjen arvostelu olisi yksittäisten tuottajien arvostelemista. Meidän on voitava yhteiskuntana kyseenalaistaa, miten tuotamme ruokamme, miten kohtelemme muita lajeja ja miten sopeudumme ilmastokriisiin. Meidän on tehtävä poliittisia päätöksiä, joilla teemme eettisemmästä ruoantuotannosta kannattavaa. Kasviperäisen ruoan tuottaminen tulisi nähdä mahdollisuutena”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.