Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö Kopenhagen Fur lopettaa toimintansa

Kopenhagen Fur aikoo ajaa toimintansa alas 2–3 vuoden aikana. Huutokauppayhtiö tiedotti asiasta 12. marraskuuta.

Tanskan päätös minkkien lopettamisesta on Kopenhagen Furin mukaan syynä yhtiön alasajoon. Kopenhagen Furin toimitusjohtaja Jesper Lauge kertoo tiedotteessa, ettei yhtiö voi selvitä Tanskassa tehtyjen päätösten jälkeen.

”Merkittävän huutokauppayhtiön alasajo kertoo, että turkistarhaus alkaa olla tiensä päässä Euroopassa. Turkisala on pitkään sinnitellyt talousvaikeuksien kanssa, ja minkkitilojen koronavirustartunnat olivat Tanskassa viimeinen niitti. Tämä vuosi on osoittanut, että alan alasajo voi tapahtua todella nopeasti. Suomen tulisi välittömästi lopettaa alan tekohengitys verovaroilla. Hallituksen olisi aika aloittaa selvitys sosiaalisesti kestävästä siirtymästä turkistarhattomaan Suomeen”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Huutokauppatalon johto on päättänyt asteittain pienentää toimintaansa niin, että hallittu alasajo tapahtuu 2–3 vuoden sisällä. Ensi vuoden huutokaupat Kopenhagen Fur aikoo toteuttaa vielä normaalisti.

Kopenhagen Fur on maailman suurin turkiksia kauppaava huutokauppayhtiö, joka kattaa 40 % maailman minkkiturkisten välityksestä. Yhtiö on 1 500 turkistarhaajan omistuksessa.

Minkkien tappamisen mahdollistava lakialoite käsittelyssä

Tanskan hallituksen päätöstä tappaa kaikki maan minkit on kritisoitu, sillä lain mukaan hallituksella ei ollut valtuuksia määrätä kaikkia minkkejä tapettavaksi. Huolimatta päätöksestä aiheutuneesta kohusta, minkkien lopettaminen tullaan todennäköisesti viemään päätökseen. Hallituksen lakiesitys, joka mahdollistaa tämän, on käsittelyssä. Lakiesitys myös kieltäisi minkkitarhauksen maassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Suomessa Ruokavirasto ilmoitti testaavansa 30 tarhaa kymmenessä eri kunnassa. Testausten on määrä päättyä ensi viikolla.

”Testausta ei saisi missään nimessä jättää vain muutaman tarhaan. Tarvitsemme ehdottomasti suunnitelman testauksen jatkamiseksi. Jos tartuntoja löytyy, Suomen pitää myös olla valmiina tekemään nopeita päätöksiä leviämisen ehkäisemiseksi”, Kivekäs sanoo.

Minkkitilojen koronavirtustartuntoja on havaittu jo Hollannissa, Tanskassa, Italiassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi kreikkalaisen median mukaan virusta on löytynyt myös jo ainakin yhdeltä kreikkalaiselta minkkitilalta.

Lisätietoja:

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
Puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kopenhagen Fur: Kopenhagen Fur looks into normal operation in 2021
Washington Post: Denmark wants to ban mink farming until end 2021
BBC: Denmark mink cull: Government admits culling had no legal basis
Prlogos.gr: Θετικά στον κορωνοϊο και τα οκτώ δείγματα από μινκ σε φάρμα του Βοΐου -Εξέταση του γενετικού υλικού εργαζόμενων και γουνοφόρων για πιθανή μετάλλαξη του ιού