Kiinalaisen turkisalan suuryrityksen keulakuvalla vuosien kokemus suomalaisten siitoskettujen viennistä

Animalian selvityksen mukaan suomalaisessa mediassa viime aikoina usein esiintynyt Pan Jianping on suuren kiinalaisen turkistarhausyrityksen puheenjohtaja ja keulakuva. Bolong Animal Husbandry on vienyt Suomesta kettuja Kiinaan ainakin vuosina 2016 ja 2018. Tällä hetkellä Pan Jianpingin omistamalla tarhalla Kokkolassa epäillään törkeää eläinsuojelurikosta.

Suomalainen turkisala on ollut pitkään aktiivinen Kiinassa, se on muun muassa vienyt aktiivisesti maahan siitoseläimiä sekä jalostusosaamista. Nyt ala on kettujen vientiä vastaan, koska se heikentää suomalaisen turkistuotannon asemaa muun muassa Kiinan markkinoilla.

Kiinaan on viety turkiseläimiä enemmän kuin on julkisesti tiedossa

Helmikuussa tarhaajat osoittivat mieltään siitoskettujen vientiä vastaan Pohjanmaalla. Myös loppuvuonna 2018 Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto (STKL) vastusti näyttävästi siitoskettujen vientiä maasta ja uhkasi eläimiä vieviä tarhaajia sanktioilla.

Ketut oli ostanut Bolong Animal Husbandry.

”Tapaus oli Kiinassa suuri uutinen. Saamiemme tietojen mukaan kiinalainen turkistarhaajien yhdistys China Leather Industry Association (CLIA) otti tuolloin yhteyttä Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liittoon ja vaati sanktioiden purkamista. Suomessakin siitoseläinten viennistä on noussut muutama mediakohu, mutta Animalian tutkimusten perusteella kyse ei ole yksittäistapauksista, vaan eläinten kuljetuksia tapahtuu koko ajan”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs kertoo.

China Leather Industry Associationin ja Kiinan kauppaministeriön sivuilta saatujen tietojen mukaan aihe kantautui myös esimerkiksi Suomen maa- ja metsätalousministeriön korviin, ja lopulta kettujen vienti sai jatkua.

Kiinalainen jättiyritys kartoitti suomalaiset turkistilat jo vuonna 2016 

Bolong Animal Husbandry, joka vei kettuja Kiinaan vuonna 2018, vieraili vuoden 2016 maalis-elokuussa useilla turkistiloilla Vaasassa, Uudessakaarlepyyssä, Pietarsaaressa, Kruunupyyssä, Kokkolassa, Kalajoella, Vetelissä, Evijärvellä ja Seinäjoella.

”Vierailulla oli puheenjohtaja Pan Jianping tiimeineen. Vierailun tarkoituksena oli valita ne tarhat, joista kettuja tuotaisiin. Yritys valitsi yhdeksän tarhaa”, Kivekäs sanoo.

Kiinalaisten lähteiden mukaan Bolong Animal Husbandry omistaa Kiinan suurimman sinikettujen kasvatustarhan. Yritys on myös kertonut, että se aikoo perustaa kettukasvattamon Suomeen ja Kiinaan oman turkishuutokaupan.

“Löysimme myös yrityksen tiedonannon, jossa se kertoo tuovansa Suomesta 10 000 kettua vuosittain Kiinaan. Olemme pyytäneet vahvistusta vietyjen kettujen määrästä Ruokavirastolta ja tullilta, mutta virastoja on vaikea saada antamaan tarkkoja lukumääriä”, Kivekäs kertoo.

Suomalaisen ja kiinalaisen turkisalan pitkästä historiasta ja yhteistyöstä on julkaistu pidempi artikkeli Animalia-mediassa. Jutussa on avattu myös tiedotteen aihetta tarkemmin.

Lähteitä (suurin osa lähteistä on kiinaksi, mutta ne voi kääntää selaimessa. Animalialle kiinalaisia lähteitä on kääntänyt ja selittänyt Animalia-median artikkelissa haastateltu tohtori Lung Yuan-Chih, joka työskentelee mm. Kiinan yliopistojen kanssa):

ActAsia: China’s fur trade and its position in the global fur industry (2019) 

China Leather (CLIA): China Leather Association Actively Protects Sino-Finnish Live Fox Trade 

China Service Trade Guide: China Leather Association actively protects industry interests 

Fur.com.cn: Finnish Breeding Association issued a document restricting the export of fox breeds to China

Fur.com.cn: The original Finnish blue fox arrived in Harbin today 

Jiangtsu.china.com.cn: Tuqiang Bolong Animal Husbandry Breeding Company explores new ways of breeding

Weixin / Fur information Network: Breaking through the encirclement, Bolong animal husbandry’s original blue fox imports once again triumph 

Weixin / Fur information Network: Announcement on the introduction of Finnish original blue fox in 2019 

Kuva: Laura Uotila