Vuosi 2019 oli eläinten kannalta käänteentekevä – tässä 9 isoa muutosta

Vuosi 2019 oli eläinten oikeuksien kannalta mullistava. Eläinten oikeudet ovat nousseet keskeiseksi kysymykseksi politiikassa niin Suomessa kuin Euroopassakin. Huhu kertoo myös, että nyt ensimmäistä kertaa koskaan Suomen hallitusneuvotteluissa käytiin kiihkeitä väittelyitä eläinten kohtelusta.

Suomen eläinpolitiikka on edelleen hyvin kaukana täydellisestä. Näyttää kuitenkin siltä, että keskustelun maalitolpat ovat siirtyneet aivan uusiin kohtiin. Turkistarhaus, lihansyönti ja häkkiolosuhteet ovat muuttuneet politiikan tärkeiksi keskustelunaiheiksi. Suomessa ei enää ole varaa politiikassa tai mediassa ohittaa eläinten kärsimystä. Ilmastonmuutoskeskustelu on tuonut myös kiireen tunnelman muutokseen kohti vegaanista ruokavaliota.

Tämä voi kuulostaa liioittelulta, mutta katsotaan, mitä tapahtui vuonna 2019:

  1. Lihan kulutus kääntyi PTT:n ennusteen mukaan ensi kertaa laskuun
  2. Suomalaisista 60% ilmoitti Taloustutkimukselle ettei hyväksy eläinten tappamista niiden turkkien vuoksi
  3. Lihansyönti oli ensi kertaa keskeinen teema eduskuntavaaleissa
  4. Suomen hallitusohjelmassa sitouduttiin uusien parsinavetoiden kieltoon ja kivunlievitykseen kaikissa kivuliaissa toimenpiteissä
  5. S-ryhmän päätöksen myötä kaikki suomalaiset suuret elintarvikekaupat luopuivat häkkimunista
  6. Helsingin kaupunki ilmoitti puolittavansa lihan ja maidon kulutuksen kaupunkikonsernissa
  7. Turkistarhauskielto astui voimaan Tsekissä
  8. Slovakia päätti kieltää turkistarhauksen siirtymäajalla
  9. Luksusmerkki Prada ilmoitti luopuvansa turkiksista mallistoissaan

Suuret muutokset eivät kuitenkaan tapahdu ilman työtä. Kun eläinaiheista on nyt tullut polttavia kiistakysymyksiä, eläintuottajat ovat iskeneet takaisin. Suomalaista naudanlihaa ja maitotuotantoa on alettu väittää hiilineutraaleiksi ja turkistarhausta mainostetaan eettiseksi ja sertifioiduksi. Mustaa maalataan kovaa vauhtia valkoiseksi, jotta lihan ja maidon kysyntä pysyisi edes nykyisellä tasolla.

Eläinten puolustajia tarvitaan juuri nyt. Olemme historiallisessa tilanteessa, jossa on mahdollista tehdä nopeita muutoksia eläinten kohteluun Suomessa. Samalla on kuitenkin vastattava eläintuottajien harhaanjohtaviin väitteisiin ja puolustettava eläinten oikeuksia.

Tosiasia on, että suomalainen eläintuotanto aiheuttaa kärsimystä eläimille monilla tavoilla. Tätä tosiasiaa ei voi muuttaa argumenteilla tuotannon hiilineutraaliudesta tai sertifikaateilla. Turkiseläimet elävät muutaman paperiarkin kokoisissa häkeissä, broilerit kasvavat viidessä viikossa jättimäisiksi, tuskin kävelykykyisiksi lihamytyiksi, vasikat erotetaan emoistaan pian synnytyksen jälkeen ja maito menee parempiin suihin ja emakot elävät kääntymisen estävissä häkeissä noin puolet elämästään.

Vaikka vuosi 2019 oli käänteentekevä monin tavoin, meidän on tehtävä työtä, jotta eläintuotantoon tulee lisää konkreettisia muutoksia. Aikamme on nyt, mutta jalkatyötä on silti tehtävä paljon, jotta asiat todella muuttuvat.

Siksi tarvitaan eläinjärjestöjä, kuten Animalia. Animalia osallistui aktiivisesti mielenilmauksilla, kannanotoilla, työryhmäpuheenvuoroilla, vetoomuksilla, katutempauksilla ja vaikuttajatapaamisilla kaikkiin merkittäviin eläinten oikeuksia parantaviin saavutuksiin, jotka yllä mainitaan. Teemme lähes täysin lahjoittajavaroilla työtä eläinten olojen parantamiseksi joka päivä.

Jatkamme sinun tuellasi tätä työtä myös vuonna 2020. Voit tukea työtämme ostamalla osan joululahjoista kaupastamme http://www.lahjaelaimille.fi

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös