Suomen ensimmäinen koronavirusepidemian aikainen verkkomielenosoitus vaatii turkistarhauksen alasajoa

Animalia, Finland Fur Animal Save ja Oikeutta eläimille yhdistävät voimansa Suomen ensimmäiseen koronavirusepidemian aikaiseen suurmielenosoitukseen verkossa perjantaina 17.4. klo 12. Virtuaalisesti Eduskuntatalolla kokoontuva mielenosoitus vaatii, että Suomi ei tue vaikeuksissa olevan turkistarhauksen jatkamista, vaan sen sijaan tuetaan tarhaajien siirtymistä muihin elinkeinoihin.

Turkistarhaus oli Suomessa vaikeuksissa jo ennen koronaviruskriisiä, ja maatalousministeri Jari Leppä (kesk) lupautui järjestämään pyöreän pöydän keskustelun alan tukemisesta kriisissä. Virusepidemian takia Saga Fursin verkossa järjestetty turkisnahkojen huutokauppa tuotti erittäin alhaisen tuloksen. Tällä hetkellä valtio takaa turkisyritysten lainoja.

Mielenosoituksen järjestäjät vaativat, että Suomi jättää turkistarhauksen historiaan. Yhteensä jo 15 Euroopan maata on tehnyt poliittisia päätöksiä, jotka johtavat tarhauksen loppumiseen.

”Turkistarhaus on eläinten kasvattamista pienissä häkeissä niiden turkkien vuoksi, eikä ala ole halukas antamaan eläimille mahdollisuutta toteuttaa niiden lajityypillisiä tarpeita, esimerkiksi antamalla lisää liikkumistilaa. Tarhaus ei ole osa sellaista kriittistä alkutuotantoa, jota Suomi tarvitsee. 74 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta, joten hallituksella ei ole kansalaisten mandaattia tarhauksen tukemiselle”, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa.

Hallitus valmistelee kaudellaan sekä turkisasetuksen että uuden eläinlain, joissa molemmissa on mahdollista asettaa uusia rajoituksia tai kieltää turkistarhaus. Hallituspuolueista vasemmisto ja vihreät vastustavat turkistarhausta. SDP keskustelee tarhauksesta seuraavan kerran tänä vuonna järjestettävässä puoluekokouksessaan.

”Tarhaajia on oikein ja inhimillistä tukea, mutta ainoastaan siirtymisessä muihin elinkeinoihin. Toivomme, että tämä mahdollistetaan kaikille tarhaajille sosiaalisesti kestävällä tavalla. Tämä on ollut viestimme jo 10 vuotta. Turkisala on niin riippuvainen suhdanteista ja vientituloista, että se selviää huonosti koronavirusepidemian kaltaisista äkillisistä tulomenetyksistä. Hallituksen on valmisteltava tarhaajille ulospääsy ongelmista, mutta se ei saa johtaa eläinten kärsimyksen jatkumiseen turkistiloilla”, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Koronavirusepidemian ensimmäinen suuri virtuaalimielenosoitus

Mielenosoitus toteutetaan verkossa – mutta virtuaalisesti Eduskuntatalolla. Mielenosoitukseen osallistutaan liittymällä sen Facebook-tapahtumaan ja julkaisemalla kuva, joka on merkitty Eduskuntatalolle ja jossa vaaditaan turkistarhausta historiaan. Järjestäjät odottavat mielenosoituksen keräävän yli 1 000 osallistujaa.

”Tämä on ensimmäinen verkossa toteutettava suurmielenosoitus koronavirusepidemian aikaan. Perinteinen ”torilla tavataan” -mielenosoitus ei näy yleensä juuri muille kuin satunnaisille ohikulkijoille. Tämän mielenosoituksen kautta tavoitamme varmasti paljon enemmän ihmisiä, kun osallistujien kuvat näkyvät heidän sosiaalisen median verkostoissaan. On myös kutkuttavaa nähdä, millaisia kylttejä ja muita ideoita ihmiset keksivät kuviinsa”, sanoo Finland Fur Animal Saven Niina Kuorikoski.

Mielenosoitusta voi seurata Facebook-eventissä  ja hashtagilla #turkistarhaushistoriaan Facebookissa ja Instagramissa.

Lisätiedot:

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava, Animalia
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen@animalia.fi

Kristo Muurimaa
kampanja- ja viestintävastaava, Oikeutta eläimille
puh. 044 722 3352
kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi

Niina Kuorikoski
Finland Fur Animal Save
puh. 050 5460094
niina.kuorikoski@gmail.com

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös