Suomen turkisala on kriisissä – turkistarhauksen hallittu alasajo on ainoa mahdollisuus

Koronavirustilanne uhkaa tällä hetkellä monen suomalaisen yrittäjän ja tuottajan elinkeinoa, myös turkisalaa. Animalia vaatii, että mahdolliset tukitoimet kohdistetaan vain alasta luopuville yrittäjille. Turkistarhaus ei muutu vakaaksi elinkeinoksi koronaviruskriisin jälkeenkään.

Turkisalan kannattavuus on ollut pitkään huono. Suomessa tilanne kiristyy vuosi vuodelta, ja turkiksia on myyty tappiolla pitkään, tai niitä on vedetty myynnistä liian alhaisten hintojen vuoksi. Koronavirustilanteen vuoksi kannattavuus on entisestään pudonnut. Maaliskuussa alkaneen turkishuutokaupan kanssa samaan aikaan Saga Furs ilmoitti lomauttavansa koko henkilökuntansa.

Torstaina 9.4. päättyvä huutokauppa on sujunut erityisen huonosti. Tarjotuista ketunnahoista myytiin 14 % ja supikoirannahoista vain 9 %. Minkinnahoista oli torstai-iltapäivään mennessä myyty 43 %, mutta alhaisilla hinnoilla. Vuosi sitten pidetyssä huutokaupassa minkinnahoista myytiin lähes 75 %. Alan kannattavuus on hiipunut jo kauan, ja koronaviruskriisi huonontaa alan tulevaisuudennäkymiä entisestään.

”Tilanne on vaikea erityisesti Pohjanmaalla, missä suurin osa tarhoista sijaitsee. Ihmisten hätä toimeentulosta on todellinen. Jos turkisalalle ohjataan tukia, sitä ei pidä tehdä eläinten kärsimykset sivuuttaen, vaan ohjaamalla yrittäjiä toisille aloille”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Mahdolliset tukitoimet tulee ohjata elinkeinosta luopumiseen

Suomessa on julkistettu tukipaketteja yrittäjille koronaviruksen aiheuttamassa erityistilanteessa. Tukitoimien kriteereinä on, että koronaviruksen vuoksi yrityksen toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa ja yrityksellä arvioidaan olevan kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa. Myös maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan tukitoimia ministeriön toimialan yrittäjille.

“Turkisalan tulevaisuus on näyttänyt kehnolta jo ennen koronavirusepidemiaa. Sen sijaan, että suhdanneherkkää ja hiipuvaa elinkeinoa pidetään keinotekoisesti pystyssä, tulisi tukitoimet ohjata tarhauksen sosiaalisesti kestävään alasajoon. Mahdolliset tuet turkisalalle tuleekin kohdistaa ainoastaan elinkeinosta luopumiseen, esimerkiksi uudelleenkoulutuksen keinoin. Lisäksi valtiolta löytyy tukimekanismeja, joiden avulla turkistuotannon lopettamista voidaan tukea, vaikka sitä ei elinkeinona olisikaan kielletty”, Kivekäs kertoo.

Valmistelussa olevat turkisasetus ja eläinsuojelulaki mahdollistaisivat turkisalan alasajon tai rajoitukset

Monessa Euroopan maassa turkistarhaus on jo lakkautettu tai sitä on rajoitettu huomattavasti. Jo 15 maata on tehnyt päätöksiä, joiden seurauksena turkistarhaus on loppunut tai tulee loppumaan lähitulevaisuudessa. Suomessa kansalaiset tukevat yhä vähemmän turkistarhausta.

”Suomen hallitus on juuri nyt valmistelemassa sekä turkisasetusta että uutta eläinsuojelulakia, joissa molemmissa on mahdollista vaikuttaa joko kieltämällä turkistarhaus kestävällä tavalla tai tehdä siihen uusia rajoituksia. Vain 15 % suomalaisista hyväksyy nykymuotoisen turkistarhauksen, joten alan tukemiselle ei ole myöskään poliittista mandaattia”, Kivekäs sanoo.

Lisätiedot:

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Saga Fursin verkkohuutokaupan seuranta

Saga Furs Oyj, pörssitiedote 14.3.2019

Animalia: Taloustutkimus: Jo 74 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta – valtaosa ei hyväksy eläinten tappamista turkkien vuoksi

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös