Slovakia kielsi turkistarhauksen

Slovakian parlamentti hyväksyi turkistarhauskiellon torstaina 17. lokakuuta. Slovakiasta tuli samalla Euroopan 13. maa, joka on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan. Kielto astuu voimaan vuonna 2021, ja siirtymäaikaa on annettu vuoteen 2025 saakka.

Lakiesitys hyväksyttiin selvällä äänienemmistöllä. 107 kansanedustajaa 150:sta äänesti turkistarhauksen kieltävän lain puolesta. Seuraavaksi laki menee presidentin allekirjoitettavaksi. Slovakian presidentti Zuzana Čaputová on jo julkisesti tukenut lakiesitystä. Slovakiassa on yksi minkkitarha, jossa on 5 000 eläintä, sekä kahdeksan kanitarhaa.

Slovakian turkistarhauskielto syntyi ennätysajassa. Paikallinen eläinjärjestö Humánny pokrok ehti kampanjoida turkistarhauksen kieltämisen puolesta ainoastaan seitsemän kuukautta. Tänä aikana järjestö julkaisi materiaalia minkkitarhalta, mikä aiheutti kohua maassa. Materiaalissa nähtiin muun muassa minkkejä pienissä häkeissä, kannibalismia ja stereotyyppistä käytöstä. Vetoomus turkistarhauksen kieltämiseksi maassa keräsi lyhyessä ajassa yli 76 000 allekirjoitusta.

Normaalina pidetty järkyttää

Myös Suomen turkistuotanto on ollut tiiviisti otsikoissa maailmalla. Viimeksi tällä viikolla Isossa-Britanniassa julkaistiin Suomessa kuvattu video, joka on kansainvälisen eläinjärjestö Humane Societyn ja suomalaisen Oikeutta eläimille -järjestön tuottama.

”Isossa-Britanniassa kampanjoidaan turkistuotteiden myyntikiellon puolesta, minkä taustalla ovat jo useaan otteeseen brittimediassa käsitellyt kuvat tavallisilta suomalaisilta turkistarhoilta. Myös suomalaiset ovat järkyttyneitä siitä, mitä turkisala pitää normaalina. Animalia vieraili turkistarhalla turkisalan kutsumana toukokuussa. Vierailulta julkaisemamme materiaali on järkyttänyt ihmisiä, vaikka kyseessä oli mallikelpoisena esitelty tila. On ilmiselvää, että eläimet eivät voi tarhoilla hyvin. Eläimet elävät koko elämänsä pienessä verkkopohjahäkissä vailla mahdollisuuksia toteuttaa luontaista käyttäytymistään. Siksi vaadimme turkistarhauksen kieltoa myös Suomessa”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Viime viikolla Kaliforniasta tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka kielsi uusien turkistuotteiden myynnin ja valmistamisen alueellaan.

Slovakiasta Euroopan 13. maa, joka on kieltänyt turkistarhauksen täysin

Nyt jo 13 Euroopan maata on kieltänyt turkistarhauksen, kun Slovakia liittyy Alankomaiden, Belgian, Bosnia-Hertsegovinan, Ison-Britannian, Itävallan, Kroatian, Luxemburgin, Makedonian, Norjan, Serbian, Slovenian ja Tšekin joukkoon. Tanskassa on kielletty kettujen tarhaus siirtymäajalla. Saksassa ja Sveitsissä tiukka eläinsuojelulaki vaatii eläimille sellaiset elinolosuhteet, jotka käytännössä estävät turkistarhauksen. Myös Ruotsissa kettutarhaus on loppunut tiukentuneen eläinsuojelulain vuoksi. Irlannissa turkistarhauskielto on parhaillaan parlamentin käsittelyssä, ja sen odotetaan menevän läpi. Myös muun muassa Puolassa ja Bulgariassa on esitetty turkistarhauskieltoa.

Lisätietoa:

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Animalia: Turkistarhauskiellot maailmalla

Animalia-media: Historiallinen päätös: Kalifornia kieltää turkisten myynnin ja valmistuksen

Daily Mirror: Towie’s Pete Wicks cries over caged cubs raised for slaughter in chilling fur trade expose 

Fur Free Alliance: Slovakia next country to close down fur farms

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös