Rajoilla kytee eläinsuojelukriisi — Animalia vaatii rajat ylittävien teuraskuljetusten välitöntä keskeyttämistä

Koronaviruspandemia on asettanut koko Euroopan poikkeustilaan, mutta elävien eläinten kuljetukset EU-maiden välillä jatkuvat siitä huolimatta.

Maiden lisätessä rajavalvontaansa jonotusajat rajanylityspaikoilla venyvät sietämättömän pitkiksi, eikä kuljettavien eläinten hyvinvointia pystytä turvaamaan edes EU-säädösten esittämällä minimitasolla. Animalia vaatiikin, että kaikki elävien eläinten kuljetukset EU:n ulkopuolelle ja EU-maiden välillä on kiellettävä.

Mikäli kaikkia kuljetuksia ei ole mahdollista keskeyttää, on varmistettava, että eläviä eläimiä ei kuljeteta yhtäjaksoisesti yli kahdeksaa tuntia kerrallaan. Rajoituksia kuljetuksiin ovat esittäneet myös eurooppalaisen eläinsuojelun kattojärjestö Eurogroup for Animals sekä Euroopan parlamentin eläinsuojeluryhmä Animal Welfare Intergroup.

”Elävien eläinten kuljetukset ovat aina riskialttiita. Eläimet altistuvat kuljetuksissa nestehukalle, vammoille, sairauksille ja jopa kuolemalle. Nyt koronapandemia on tehnyt kuljetuksista entistä raskaampia eläimille. On korkea aika luopua elävien eläinten kuljetuksista kokonaan ja siirtyä lihan ja ruhojen kuljetuksiin”, sanoo Animalian hallituksen puheenjohtaja Erja Laakkonen.

Säädökset venyvät poikkeustilanteessa

Eläinkuljetuksia säädellään erilaisilla EU-kuljetusdirektiiveillä. Poikkeustilanne kuitenkin vaikeuttaa säädösten noudattamista, esimerkiksi Puolan rajoilla jonotusajat venyvät pitkiksi. Puolan ja Saksan rajalla rekkajonot ulottuvat viidestätoista kilometristä jopa neljäänkymmeneen kilometriin. Lisäksi esimerkiksi Kroatiassa ohjeistukset rajalla ovat puutteelliset ja muuttuvat jatkuvasti, mikä lisää jonoja Kroatian rajoille.

“Tilanne on erityisen kriittinen EU:n ulkorajalla Bulgarian ja Turkin välillä. Jo viime viikolla kerrottiin rekkajonoista, jotka pääsivät etenemään vain muutamia satoja metrejä kolmessa tunnissa. Uusien matkustusrajoitusten ja EU-maiden tehostuneen rajavalvonnan vuoksi tilanne on todennäköisesti pahentunut entisestään”, Laakkonen kertoo.

Vaikka EU:n pykälät vaativat eläinten hyvinvoinnin turvaamista kuljetustilanteissa, eläinkuljetuksia varten ei ole tehty juuri minkäänlaisia erikoisjärjestelyjä koronaviruspandemian vuoksi.

Yli miljoona EU-kansalaista on vedonnut komissioon

Eläinkuljetuksia koskevat ongelmat eivät rajoitu vain EU-alueelle. Euroopan unionin olisi kuitenkin nyt mahdollista ottaa edelläkävijän rooli poikkeustilanteessa, joka välittömästi uhkaa miljoonien eläinten hyvinvointia ja turvallisuutta.

”Kyse ei ole ainoastaan EU-maiden välisistä kuljetuksista, mutta EU-alueen asukkaina kannamme erityistä vastuuta Eurooppaan tulevista ja täältä lähtevistä eläinkuljetuksista. Olemme olleet aiheesta yhteydessä Euroopan parlamentin edustajiin, ja kannustan huolestuneita kansalaisia tekemään samoin”, Laakkonen sanoo.

Eläinjärjestöt ovat tehneet töitä eläinkuljetusten ongelmien poistamiseksi jo pitkään. Animalia on ollut mukana Euroopan laajuisessa Stop the Trucks -kampanjassa, jossa yli miljoona EU-kansalaista vaati Euroopan komissiota puuttumaan eläinkuljetuksiin. Komissio lupasikin järjestöjen ja kansalaisten painostuksesta tarttua toimeen jo vuonna 2017, mutta eläinkuljetusten ongelmat eivät ole poistuneet.

Animalia toimittaa vaatimuksensa kaikkien eläinkuljetusten välittömästä keskeyttämisestä kaikille suomalaisille mepeille.

Myös kansalaiset voivat ilmaista huolensa tilanteesta eurokansanedustajille. Suomalaisten meppien yhteystiedot on listattu tänne (PDF muualla verkossa, avautuu uuteen selaimeen).

Lisätietoja
Erja Laakkonen
puheenjohtaja, Animalia
puheenjohtaja@animalia.fi

Linkit (muualla verkossa, avautuu uuteen välilehteen):

Eurogroup for Animals: COVID-19: Urgent action is needed to avoid animal welfare crisis during the transport of live animals
Animal Welfare Intergroup: COVID-19 crisis: MEPs ask to restrict the transport of live farm animals

Kuva: ctrphotos/Mostphotos (kuva on kuvituskuva, joka ei liity tiedotteen tapahtumiin).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös