Presidenttiparille annettu kasviskori muistuttaa ruokavaliovalinnan ympäristövaikutuksista

Eläin- ja ympäristönsuojelujärjestöt luovuttivat jälleen perinteeksi muodostuneen kasviskorin presidenttiparille. Tällä kertaa korin virkaa hoiti kierrätysmuovista valmistettu vati muistutuksena merillä kelluvan muoviroskan ja muihinkin vesistöihin päätyvän.

Järjestöt haluavat kasviskorin avulla muistuttaa, että ruokavaliolla on yhteys tuotantoeläinten asemaan ja pito-olosuhteisiin, ilmastonmuutokseen, puhtaan veden riittävyyteen, maankäytön tehokkuuteen, vesi- ja maaekosysteemien saastumiseen sekä luonnon monimuotoisuuteen. Kasvisruoka on kestävää ja eettistä.

Tuoreissa, tänä vuonna julkaistuissa tutkimuksissa todetaan, että ihmisten pitäisi vähentää merkittävästi lihankulutustaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nature-lehdessä julkaistun laajan tutkimuksen mukaan länsimaalaisten tulisi vähentää lihankulutustaan 90 prosentilla nykyisestä ja lisätä kasvisperäisten proteiininlähteiden kuten papujen ja pähkinöiden kulutusta, jotta ilmaston lämpenemiseltä vältyttäisiin. Science-lehdessä ilmestyneen artikkelin mukaan vegaaninen ruokavalio on merkittävin yksittäinen keino vähentää omaa ympäristökuormaa.

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n uuden ilmastoraportin tulokset tukevat samaa sanomaa: ihmisten on muutettava käyttäytymistapojaan ratkaisevalla tavalla maapallon lämpenemisen pitämisessä kriittisessä 1,5 asteessa.  Lihansyönnin vähentäminen on ilmastopaneelin mukaan yksi keskeinen tapa, jolla jokainen voi vähentää kulutuksesta aiheutuvia päästöjä.

– Tieteellinen näyttö osoittaa kerta toisena jälkeen, kuinka suuri merkitys ruokavaliolla on ympäristölle ja myös ihmisen omalle terveydelle. Eläinsuojelun näkökulmasta kasvisruoan suosiminen on konkreettinen tapa ottaa kantaa eläinten tehotuotantoon liittyviin ongelmiin. Eläintuotannossa tehokkuus tarkoittaa usein heikennyksiä eläinten hyvinvoinnissa. Asia on ajankohtainen, sillä eduskunta käsittelee hallituksen esitystä uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi ja nykyisellään esitys sisältää pitotapoja, jotka estävät suurta osaa tuotantoeläimistä toteuttamasta lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Tervehdyssanoissaan Luukkainen kiitti presidenttiparia heidän rohkeista kannanottoistaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ympäristön sekä eläinten suojelemiseksi. Nämä teemat ovat näkyneet mm. itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa ja presidenttiparin omassa ruokavaliossa.

Kasvisruoan suosiminen on merkittävä eläin- ja ympäristönsuojeluteko ja sen toteuttaminen on vuosi vuodelta helpompaa laajenevan kasvistuotevalikoiman ansiosta. Tänä vuonna presidenttiparille annettu kori sisälsi mm. seuraavia kotimaisia vegaanisia tuotteita: kuusenkerkkä-kuohujuoman, seitankinkun, punajuuripeston, marjajauheita sekä luomujuureksia ja omenoita. Lennulle koriin oli varattu vegaaninen puruluu ja Aarolle sinkkivoide sekä hoitosalva. Mäntyniemen lintuja muistettiin vegaanisella rasvasiemenkranssilla.

Korin luovuttivat tänä vuonna:

Animalian puheenjohtaja Sami Säynevirta
BirdLife Suomen varapuheenjohtaja Arto Kalliola
Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen
Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Susanna Vilkamaa
ja kasviskori-idean äiti Päivi Hagner


Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös