Koronavirusta jo yhdeksällä minkkitilalla Hollannissa – Suomen tarhojen tilanne on selvitettävä

Hollannin hallituksen sekä asiantuntijoiden mukaan on äärimmäisen todennäköistä, että koronavirus on tarttunut minkeistä ihmiseen. Hollannin hallitus on määrännyt tuhansien minkkien tappamisen yhdeksällä minkkitilalla.

Eläinlääkäreiden ja tartuntatautien asiantuntijoiden arvion mukaan koronavirus voi säilyä minkkitarhoilla, mikä mahdollistaa sen, että virus jää kiertämään tarhoille pitkäksi aikaa.

Tartuntariski Suomessa on selvitettävä

Suomessa on välittömästi selvitettävä, onko koronavirusta suomalaisilla turkistarhoilla. Minkit voivat kantaa virusta oireettomasti, eli ulkoisesti ei ole mahdollista todeta, onko niillä tartunta vai ei.

”Turkistarhoilla eläimet elävät pienissä häkeissä lähellä toisiaan. Tällaiset olot ovat otolliset viruksen leviämiselle. Suomen hallituksen on nyt pikaisesti tutkittava, esiintyykö virusta jo suomalaisilla turkistiloilla. Lisäksi pitää rakentaa toimenpideohjelma viruksen leviämisen estämiseksi. Tartuntariski on selvitettävä”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Suomessa kasvatetaan vuosittain noin 3,5 miljoonaa turkiseläintä pääosin Pohjanmaalla sijaitsevilla tarhoilla. Näistä eläimistä noin 1,4 miljoonaa on minkkejä. Suuren eläinmäärän takia Animalia ja Oikeutta eläimille pitävät nopeita selvitystoimia välttämättöminä.

”Tehomaatalous on virusten kannalta suurta uhkapeliä. Niin turkistilat, broilerihallit kuin muutkin tiiviit kasvattamot ovat jatkuva riski uusien pandemioiden leviämiselle”, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön viestintä- ja kampanjavastaava Kristo Muurimaa.

Turkistarhat ovat zoonoosien mahdollisia hautomoita

Hollannin hallituksen ja asiantuntijoiden mukaan minkkitarhat ovat potentiaalisia koronaviruksen ja muiden eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien säilöjä. Eläinten hyvinvoinnin turvaamisen lisäksi tästä syystä Fur Free Alliance jäsenjärjestöineen vaatii turkistarhojen maailmanlaajuista sulkemista.

SARS-CoV-2-virusta löydettiin kahdelta minkkitarhalta ensimmäisen kerran Hollannissa 26. huhtikuuta, jonka jälkeen sitä löytyi kahdelta muulta minkkitarhalta 9. toukokuuta.

Hollannin maatalousministerin Carola Schoutenin ja terveysministeri Hugo De Jongen mukaan uusia tartuntoja on odotettavissa lähiviikkoina. Kaikki Hollannin turkistarhat joutuvat läpikäymään pakolliset tarkastukset. Lisäksi muun muassa tiloilla vierailua on rajoitettu.

Minkkitarhaus kiellettiin Hollannissa vuonna 2013. Siirtymäaikaa kiellon toimeenpanolle on vuoteen 2024. Hollannissa kasvatettiin vuonna 2018 noin 4,5 miljoonaa minkkiä. Hollannin hallitus pohtii, kuinka ennen siirtymäajan loppua vapaaehtoisesti tarhaamisesta luopuvia voisi tukea.

Myös kettujen ja supikoirien tiedetään voivan sairastua SARS-CoV-viruksiin. Supikoirilla ja ketuilla on löydetty SARS-CoV-virusta kiinalaisilla eläintoreilla.

Tartunnat minkkitiloilla

o 26. huhtikuuta: SARS-CoV-2-virusta löydettiin kahdelta hollantilaiselta minkkitarhalta
o 9. toukokuuta: Virusta löydettiin jälleen kahdelta tilalta Pohjois-Brabantista Hollannista. Virusta löytyi myös tarharakennusten pölyhiukkasista.
o 15. toukokuuta: SARS-CoV-2 diagnosoitiin kolmella turkistilalla elävällä kissalla.
o 19. toukokuuta: Ensimmäisen tarhatyöntekijän raportoitiin sairastuneen koronavirukseen. Hollannin maatalousministeri Carola Schouten ilmoittaa kaikkien minkkitilojen pakollisesta tarkastuksesta.
o 20. toukokuuta: Ministeri Schouten kertoo parlamentille, että on ”äärimmäisen todennäköistä”, että koronavirus on tarttunut minkistä tarhatyöntekijään.
o 22. toukokuuta: Seitsemällä 14 työntekijästä todetaan koronavirus espanjalaisella minkkitarhalla La Puebla de Valverdessä.
o 25. toukokuuta: Hollannissa toisella tarhatyöntekijällä todetaan virus. Ministeri kertoo jälleen, että tartunta minkistä ihmiseen on ”äärimmäisen todennäköinen”.
o 28. toukokuuta: Ministeri vahvistaa, että pakolliset tarkastukset minkkitiloilla aloitetaan.
o 1. kesäkuuta: Virusta löytyy jälleen kolmelta hollantilaiselta minkkitarhalta.
o 3. kesäkuuta: Hollannin maatalousministeriö julkaisee raportin, jossa todetaan, että tartuntatiloilla olevat minkit tulee tappaa ihmisten ja eläinten terveyden suojelemiseksi.

Lisätiedot:

Hollannin maatalousministeri Carola Schouten ja terveysministeri Hugo De Jonge lähettivät keskiviikkona 3.6. Hollannin parlamentille kirjeen, jossa kerrotaan Hollannin toimenpiteistä minkkitilojen suhteen.

Fur Free Alliance: Calls for global closure of mink fur farms as dutch government orders cull and confirms mink fur farms could act as reservoir for covid-19

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kristo Muurimaa
kampanja- ja viestintävastaava, Oikeutta eläimille
puh. 044 722 3352
kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi

Kuva: Ongehoord

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös